keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Adele Parks: Päästin hänet sisään


Emmin hetken ennen kuin avaan sähköpostin, koska siitä koituu luultavasti vain harmia. Viesti on kuitenkin otsikoitu ”Siitä on liian kauan”, ja se kuulostaa todelliselta, mahdolliselta. Siitä on kauan. Kiusaus käy liian suureksi. Avaan viestin. Sydämeni jyskyttää.

Adele Parksin Päästin hänet sisään on psykologinen jännityskirja, mutta siinä ei ole ruumiita eikä veri lennä. Kirjan päähenkilö Melanie elää keskiluokkaista perhe-elämää, kun hänen Amerikassa menestynyt ystävänsä ottaa yhteyttä lähes parinkymmenen vuoden jälkeen. Melanie on pitänyt tarkoituksella taukoa ystävyydessä ja hän empi, kun ystävä halusi tulla käymään.

Jotakin sattui aiemmassa elämässä, lukija voi olla siitä varma. Mitä se oli, ehkä aavistus syttyy lukiessa tai se osuu väärään. Kirjailija kuljettaa kuitenkin tarinaa yhä tiukempiin solmuihin ja juoniin, eikä Melanie lopulta tiedä miten niistä päästä irti, sillä hän on oppinut pitämään salaisuutensa lähes kaksikymmentä vuotta. Salaisuudet voivat muuttua valheiksi ja valheet tarvitsevat uusia valheita, jotta ne eivät tulisi ilmi.

Toinen tunneryöppy tekee tuloaan, mutta tällä kertaa siihen sekoittuu erilaisia tuntemuksia. Riemua, syyllisyyttä, helpotusta, kiitollisuutta. Jotenkin me olemme onnistuneet, olemme palanneet ajassa taaksepäin, olemme yhtä läheisiä kuin ennen Liamin syntymää. Välimme ovat korjautuneet. Minä olen korjannut ne.

Melanien ei kannattaisi tuudittautua uskomaan, että on selvinnyt salaisuuksiensa kanssa ilman mitään kaunoja. Jollakin niitä kaunoja on. Joku suunnittelee jotakin Melanien pään menoksi, ja se mitä suunnitellaan tulee koskemaan kovasti sydämeen. Melanie voi onneksi turvata mieheensä, mutta kun salaisuudet ovat julki, mitä sitten tapahtuu, menettääkö Melanie myös miehensä?

Englantilainen Adele Parks on kansainvälinen menestyskirjailija. Päästin hänet sisään on piinaava tarina ystävyydestä ja petoksesta, kateudesta ja kostosta. Joskus halu saada jotain voi saada uskomattomat mittasuhteet, kuten tässä kirjassa. Melaniella on jotain, mitä joku toinen haluaa saada hinnalla millä hyvänsä.

Adele Parks, Päästin hänet sisään
Suom. Pirjo Lintuniemi
Harper Collins 2018
s. 444


2 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä melkoinen kirja. Unelmaperhe on yhtäkkiä keskellä kaaosta ja se kaaos, kun on pikkuhiljaa ujuttautunut perheen sisälle. Huh huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin jännittävästä tunnelmasta. Odotin kyllä hiukan vielä pahempaa draamaa, mutta tämäkin oli riittävä. Loppu oli tosi hyvä.

      Poista