torstai 18. heinäkuuta 2019

Puolen vuoden kirjakatsaus-haaste

Olen haeskellut kesäkuun alusta lähtien mukavaa kesähaastetta mihin osallistua, ja sitten näin useammassa kirjablogissa Puolen vuoden kirjakatsaus -haasteen (Mid-Year Book Freak Out-tag). Poimin haasteen Aukeamia-blogista, mutta sen voi poimia myös täältä  ja täältä.


1. Mikä on paras kirja, jonka olet tähän mennessä lukenut?

Vietnamissa syntyneen ja venepakolaisena paenneen Kim Thúyn esikoisteos Ru on omaelämäkerrallinen teos, jossa kirjailija kuvaa lyhyiden kappaleiden kautta kokemuksiaan perheestään, suvusta, synnyinmaastaan, sorrosta, pakomatkasta ja hieman omista pojistaan ja heidän elämästään kuin vertauskuvana omalle elämälle ja jopa julmillekin kokemuksille lapsuudessa. Kirja on mielestäni paras kirja minkä olen lukenut tänä vuonna.


2. Mikä on paras jatko-osa, jonka olet tähän mennessä lukenut?

Tämä oli helppo valinta. Maria Turtscheninoffin Naondel on Punaisen luostarin kronikat-sarjan itsenäinen jatkokirja Maresille. Sarjaan kuuluu vielä kolmas kirja Maresin voima. Naondel sijoittuu Punaisen luostarin perustamista edeltävään aikaan ja kirja on suunnattu nuorille aikuisille. Naondel on säälimätön fantasiaromaani, jonka tarina kosketti ja ahdisti aivan kuin lukiessa ympärille olisi kasvanut muuri, kuten tarinan tyttöjen ja naisten ympärille rakennettiin vahvat muurit, ja heitä ympäröivät lukitut ovet vanginvartijoiden vahtiessa lukkoja.


3.  Kerro tänä vuonna julkaistu kirja, jota et ole vielä lukenut, mutta jonka haluat lukea.


Minulla on kirjaston varauslistalla kaksi kirjaa, joita odotan kovasti. Olen lukenut kirjojen bloggauksia ja innostuin varaamaan kirjat niiden perusteella. Toinen kirjoista on Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija ja toinen kirja on Shaun Bythellin Elämäni kirjakauppiaana. Molemmissa on kymmenien varaajien lista, mutta jaksan odottaa. Auschwitzin tatuoijassa on jopa 128 varaajaa ennen minua tällä hetkellä.


4.  Mitä tänä vuonna julkaistavaa kirjaa odotat?


Odottavan aika on pitkä, mutta käytetään sekin aika lukemiseen :) Kirjaston varauslistalla on tällä hetkellä 26 varausta. Suomalaisista kirjoista odotan eniten Pajtim Statovcin Bollaa. Käännöskirjallisuudesta odotan eniten Kim Thúyn jatkokirjaa Vi.


5.  Mikä kirja on tuottanut suurimman pettymyksen?


Odotin Kutsu minua nimelläsi teosta pitkään kirjastosta ja otin siitä heti kauniin kuvan blogia varten, mutta mikä pettymys kirjan sisältö oli. Ei kyllä yhtään napannut mukaansa. Enkä aio antaa kirjalle toista mahdollisuutta. Ei vain ollut minun kirjani.


6.  Mikä kirja on ollut suurin yllättäjä?

Siiri Enorannan fantasiakirja Tuhatkuolevan kirous uppoaa syvälle taikuuden mystiseen maailmaan. Vastustin mielessäni tätä kirjaa, sillä ajattelin, että kirja on ottanut ihan varmasti liikaa vaikutteita Harry Potterista. No jotakin yhteistäkin löytyy, mutta ei liikaa. Vuoden 2018 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittanut Tuhatkuolevan kirous on maaginen, se on täynnä loitsuja, taikuutta ja fantasiaa. Lukekaa ihmeessä nuorten kirjoja, ne voivat yllättäen olla todella hyviä ja kiinnostavia.


7.  Kuka on uusin lempikirjailijasi?Jotta en hehkuttaisi vain yhtä ja samaa kirjailijaa, Kim Thúy, aion valita myös toisen uuden lempikirjailijani tälle vuodelle ja hän on Mia Kankimäki. Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin on joka ihmisen vahvuuskirja. Kirja tsemppaa voimallisesti elämään vahvempaa elämää. Vaikka elämässä olisi sattunut mitä tahansa, niin aina on mahdollisuus elää omannäköistä elämää, jossa on uusia suuntia. Olen valtavan ihastunut tähän kirjaan ja yönaisiin. Olen oman elämäni yönainen.


8.  Mihin fiktiiviseen henkilöön olet ihastunut?

Ai ai ai, sitä halutaan tietää kaikki salaisuudet.  Olen kyllä hehkuttanut uusinta ihastustani norjalaisen Jørn Lier Horstin dekkarisarjassa, josta olen lukenut kaksi osaa, Hylkiöt ja Tulikoe. Da daa, tämä charmantti 51v. rikostutkija on nimeltään William Wisting. Enkä kerro muuta.


9.  Mikä on uusin lempihahmosi?

Komppaan edellistä vastausta numero 8. William Wisting <3


10. Mikä kirja sai sinut itkemään?


Pauliina Vanhatalon Tuulesta temmattu elämä oli minulle niin samaistuttava tarina, että kyyneleet vain vierivät poskilleni. Joskus joku kirja avaa tunnelukot ja tämä kirja teki sen minulle. Hyvin koskettava kirja.


11. Mikä on tämän vuoden paras kirjan pohjalta tehty elokuva?


 Jane Campionin elokuva Piano on yksi lempielokuvistani. Elokuvan alussa on loistava kohtaus, kun paratiisimaisen kauniissa maisemassa seisoo piano. Piano esittää elokuvassa suurta osaa, ja sen suuren osan se on myös saanut nimeä myöten elokuvan jälkeen kirjoitetussa kirjassa Piano. Elokuvan ohjannut Jane Campion on kirjoittanut kirjaan kaksi lukua ja kirjailija Kate Pullinger loput yhdeksän. Piano on loistavimpia rakkauskertomuksia mitä tiedän. Kirjassa on intohimoa, kolmiodraamaa, mustasukkaisuutta, väkivaltaa ja suurta rakkautta, jota mikään ei voi estää.
Ei tämän vuoden elokuvia, eikä edes kirjan pohjalta tehty, mutta ah mitä intohimoista historiallista draamaa.


12. Mikä on tämä vuoden lempipostauksesi?


Hilja Valtosen molemmat kirjat Vaimoke ja Hätävara oli mukava lukea ja blogata.


13. Mikä on kaunein kirja, jonka olet ostanut tänä vuonna?

Ehdottomasti Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Kansikuva on niin överi, että se on jo sen vuoksi kaunis ja mitä mahtavia ajatuksia se herättääkään.
Lukemistani kirjoista kaunein kansikuva on Johanna Venhon Ensimmäinen nainen teoksessa.


14. Mitkä kirjat aiot lukea vuoden loppuun mennessä?

Tämän aion pitää salaisuutena, sillä ylempänä olen jo kertonut neljä kirjaa, jotka aion lukea heti, kun ne ilmestyvät tai tulevat minulle kirjastosta. Olen lukenut tänä vuonna myös oman lukuhaasteeni kirjoja. Haaste on nimeltään Kirjahyllyn aarteet. Haasteessa on tarkoitus lukea omasta kirjahyllystä niitä kirjoja, jotka ovat vielä lukematta. Tällä hetkellä olen lukenut 27 lukematonta kirjaa ja jatkan edelleen lukemista. Nappaan kirjahyllystä tai kirjakasasta sen kirjan mikä milloinkin kihelmöi lukuhermoja.


14 kommenttia:

 1. Nämä haasteet ovat mukavia luettavia kirjapostausten välissä! Tuo Kim Thúyn Ru on alkanut kiinnostavaa valtavasti, etenkin kun luin hänen haastattelunsa. Ihminen voi selvitä vaikka mistä. Kovasti kirjaa kehutaan myös kirjablogeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos la blume :)
   Minäkin tykkään lukea haasteita. Näistä voi poimia lukuvinkkejä itselle ja kertojan nämä vähän bloggaajistakin.
   Pakolaisen kirja voi avata silmiä pakolaisuudesta, jos sille antaa mahdollisuuden. Samalla voi ennakkoluulot karista. Pakolaisen osa ei siis ole helppo.

   Poista
 2. Kiva postaus, saatanpa itsekin tehdä haasteen, katsotaan... Minullekin Ru on ollut alkuvuoden parhaita, ja jatko-osasta olen tehnyt kirjastovarauksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula :)
   Tee ihmeessä tämä haaste, tulen sitten lukemaan sen. Ties vaikka löytäisin lukuvinkkejä sinulta. Olet lukenut eri kirjoja kuin minä. Onneksi olet lukenut Run ja tykkäsit siitä.

   <3

   Poista
 3. Olipa mukavaa luettavaa tämä posti 📚 Alkoi tehdä mieli katsoa uudelleen Piano. Eka kerta oli liian voimakas ja ahdistava kokemus, nyt "uskaltaisin" katsoa rennommin 😀 Kivaa kesänjatkoa sinulle ja jänniä lukukokemuksia. 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita :)
   Piano on ihana elokuva. Voisin itsekin katsoa sen. Kunnon intohimoelokuva.

   Aurinkoista heinäkuuta ja lukuiloa :)

   Poista
 4. Tämä on kiva haaste! Pitää nyt itsekin muistaa tehdä tämä... tuo Enorannan kirja kiinnostaa minua tosi paljon. Siinä on niin kaunis kansikin. Sain juuri loppuun kotimaisen fantasiaihanuuden Taikuri ja taskuvaras, sen jatkoksi sopisi oikein hyvin lukea lisää taikuudesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin haaste on kiva :)
   Tulen lukemaan postauksesi haasteesta, kun julkaiset sen.
   Taikuri ja taskuvaras oli erittäin kiinnostava fantasiaihanuus. Enorannan kirja sopii hyvin jatkoksi. Taikuutta ja ...

   Poista
 5. Mukava haaste. Tuo Enorannan kirja pitää kyllä lukea.
  Ja totta turiset, nuortenkirjoissa on paljon luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosi kiva haaste ja tuleepa tutkittua, että mitä on tullut luettua ja kirjoitettua.
   Nuorten kirjoissa on poweria :)

   Poista
 6. Onpa kiva haaste Mai! Nappaan tämän tästä ja teen jahka ehdin. Olen käynyt Imatralla Hilja Valtosen kotona, tätini tunsi hänet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että tämä haaste voisi kiinnostaa sinua. Kunhan olet tehnyt haasteen, tulen poimimaan lukuvinkkejä sieltä.
   Voi hitsi mitä historian havinaa, olet käynyt Hilja Valtosen kotona. Oliko Hilja Valtonen yhtä temperamentikas kuin hänen kirjojensa päähenkilöt? Voisi kuvitella opettajaihmisen olleen aika päättäväisen luonteeltaan :)

   Poista
 7. Mai, kiitos, tarvitsin tätä juuri nyt eli ehkä jo tänään tai huomiselle! Olen nyt niin kiireessä, että tällainen kevennys on tarpeen. Mistä vain saan kuvat, kun ehtisi kuvata eli otan vanhoista:) 5 on ehdottomasti sama!!!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena <3
   Kevennykset ovat aina kivoja lukea.
   Kyseinen kirja oli niin uskomaton pettymys minulle. Odotin sitä kauan kirjastosta ja luin bloggauksia, jotka kehuivat sitä kovasti. Kun sain kirjan yritin lukea ja hakea sitä wau-fiilistä, mutta ei sytyttänyt. Kaikki kirjat eivät sytytä tunnelatausta eikä kaikkia kirjoja tarvitse lukea.

   ♥♥

   Poista