perjantai 3. elokuuta 2018

Jørn Lier Horst: TulikoeTalo oli isompi kuin hän muisti, oikeastaan aivan liian iso hänelle. Edellisestä käynnistä oli yhdeksäntoista vuotta. Silloin hän oli luvannut itselleen, ettei tulisi koskaan takaisin. Nyt hän muuttaisi taloon asumaan.

Niinpä niin, joskus päätökset tulevat siihen pisteeseen, että niistä voi luopua ja aloittaa alusta, kuten Sofie teki tyttärensä kanssa. Muutto hirviömäisen ja vihatun isoisän taloon oli helpompaa, kun isoisä oli heittänyt veivinsä. Talo oli rikollisten kiinnostuksen kohteena, sillä isoisä oli johtanut vuosikymmeniä rikolliskartellia. Ehkäpä talosta löytyi rikosvälineitä, aivan oikein. Oliko isoisän kuolema murha vai luonnollinen, se selviää norjalaisen Jørn Lier Horstin Tulikoe nimisestä dekkarista, jonka rikospoliisina toimii William Wisting.

Wisting tekee perusteellista tutkimustyötä rikosten ratkaisemiseksi. Puolen vuoden takainen taksikuskin katoaminen tulee yllättäen uudelleen tutkinnan alle ja linkittyy samaan aikaan tapahtuneeseen ampumistapaukseen, josta pidätetty henkilö vannoi syyttömyyttään. Oliko poliisit missanneet jotakin tärkeää ja aikoivat väkisin syyttää syytöntä miestä? Miehen onneksi Wisting tekee perusteellista työtä.

Heinä-elokuun helteillä tehdään Norjassa kiivastahtista rikostutkimusta. Wistingin vaimo on kuollut ja hänen tyttärensä Line odottaa viimeisillään vauvaa. Vauvan isä ei ole maisemissa ja niinpä isoisäksi tuleva Wisting lupaa olla tyttärensä tukena niin remonttihommissa kuin vauvan hoidossakin. Ehtivätkö rikokset selvitä ennen synnytystä? Line on ystävystynyt Sofien kanssa ja entisen rikollisjohtajan talossa oleskelu on vaarallista, mutta nuorille naisille semmoinen ei tule mieleenkään. Ehkäpä talossa vain kummittelee? Ainakin he tekevät mystisiä löytöjä vanhoista rikoksista talon uumenissa.

Jørn Lier Horstin Tulikoe on Wisting-dekkarisarjan 10. kirja, mutta niistä on suomennettu vain neljä. Kyllä olisi nyt aika tehdä käännöstöitä ja julkaista tämän sarjan kirjoja. Sarjasta on tekeillä kansainvälinen tv-sarja, ja yksi kirjoista on saanut Pohjoismaiden parhaan dekkarin Lasiavain-palkinnon. Wisting on todella symppis päähenkilö ja hän pystyy tekemään tutkimustyötä ja jahtaamaan rikollisia, vaikka ei ryyppää eikä rällää. Suomennos on myös huippuluokkaa. Kirjailija on itsekin toiminut rikostutkijana, joten hänellä on rikostutkinnasta omakohtaista kokemusta.
Rikokset on tehty ratkottaviksi ainakin dekkareissa, ja tässä kirjassa sai käyttää omiakin hoksottimia ja arvuutteluja rikoksista ja puuhakkaista rikollisista. Laatujännäri olkaa hyvä.

Jørn Lier Horst, Tulikoe ****
Suom. Päivi Kivelä
Otava 2018
s. 397
Blindgang 2015
Wisting-dekkari

6 kommenttia:

 1. Hienoa kun esittelet paljon dekkareita! Kun minulle tulee dekkarihinku, tulen poimimaan lukuvinkkejä. Mukavaa viikonloppua, helpotusta helteisiin on luvassa - toivottavasti ei ukkos- tai kaatosadetuhoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kesä ja dekkarit ovat mukavaa kesälukemista. Ei meilläpäin ole näkynyt vettä, lääh!!!

   Mukavaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Omasta mielestäni luen aika paljon dekkareita, mutta siitä huolimatta blogeissa tulee esille ihan uusia tuttavuuksia, kuten tämäkin. Eli kiitos kirjavinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkareita, trillereitä ja jännityskirjoja tulee niin nopeaan tahtiin, että vaikea on pysyä tahdissa mukana. Yritän lukea välillä aivan minulle uusien kirjailijoiden dekkareita, etten jämähdä samojen kirjailijoiden kirjoihin ja sarjoihin. Jo Nesbo on yksi suosikeistani, joten kiinnostuin Horstista, koska hänkin on norjalainen. Nyt on ihan erilaiset päähenkilöt ts. poliisit kyseisissä sarjoissa. Harry Hole on aivan mahtava ja legendaarinen päähenkilö omine ongelmineen. Wistingin ongelmia en edes noteerannut.
   Minustakin on kiva saada kirjavinkkejä ja tämänkin sain jostakin, mutta en muista mistä ;)

   Poista
 3. Tääki vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta ja sarjalta. Mun lukulista senkus kasvaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se tuppaa käymään lukulistoille, että ne kasvavat koko ajan. Minunkin lukulistalla on jo niin monta jännäriä, että ihan hirvittää :D

   Poista