tiistai 14. elokuuta 2018

Olli Jalonen: Taivaanpallo


Minulla ei ole isää mutta on äiti ja Ann ja kaksi veljeä joista toiselle olen eno. Nämä sukulaisasiat ovat monimutkaisia ja vaikeampia käsittää kuin on nähdä tähdet oikein.

Olli Jalosen historiallinen teos Taivaanpallo sijoittuu 1600-luvun loppupuolelle. Saint Helenan saarella asustaa poika nimeltään Minä-joka-on Kuolleenpuun-Angus. Kirja kertoo Anguksen kasvuvuosista saarella, jolle hänen isänsä ja äitinsä muuttivat Lontoon suurpalon jälkeen, hankkivat maata ja viljelivät sitä elannokseen. Isän kuoltua äiti jatkoi maanviljelystä lapsineen. Naisen osa ei ollut helppo ilman aviomiestä, mutta Anguksen äiti oli sitkeä ja toivoi pojalleen parempaa elämää. Tähtitieteilijä Halleyn tutkimusretki Saint Helenalle antoi Angukselle kipinän opiskeluun ja haaveen Lontoosta ja elämästä tähtitieteilijän oppipoikana.

Edelleen sivuja vuodelta 1684 Joka on minulle tärkeä vuosi, voi olla että kaikkein tärkein, koska silloin aika kääntyy sijoiltaan ja Minä-joka-on Kuolleenpuun-Angus matkustaa toiseen elämään.

Elämä Saint Helenalla kävi vuosi vuodelta tiukemmaksi ja Anguskin sai karvaasti kokea ihmisten julmuuden. Kuvernööri hallitsi saarta rautaisella otteella ja kaikki vastustelu tukahdutettiin nopeasti ja vastustajat tapettiin. Vastustajia kuitenkin löytyi yhä enenevissä määrin. Yksi kovimmista vastustajista oli saaren pastori, joka oli ottanut Anguksen perheen suojelukseensa. Saarella rehotti lahkolaisuus, salakatolilaiset ja taikausko.

Elettiin 1600-lukua, ja lukeminen oli harvinaista, mutta pastori opetti Anguksen lukemaan ja kirjoittamaan sekä laskemaan. Pian oli Anguksen aika tehdä pastorille vastapalvelus. Saarelta oli vietävä salainen kirje mannermaalle Lontooseen. Lontoossa oli tiedettävä, miten ihmiset joutuivat kärsimään Saint Helenalla. Tehtävä oli vaarallinen ja matka jäniksenä rahtilaivan märssykorissa oli hankalaa, mutta Angus omisti seikkailevan mielenlaadun ja rohkean luonteen. Matka ei kuitenkaan ollut helppo ja vaikeuksia oli tiedossa, mutta Angus pääsi kuin pääsikin Lontooseen ja kirje luettiin, mutta mitä sitten tapahtui? Tuliko Anguksesta tähtitieteilijän oppipoika?


Edmond Halley 1656-1742 oli englantilainen tähtitieteilijä, joka oli hyvin arvostettu aikansa tähtitieteilijöiden joukossa. Kirjassa mainitaan myös Halleyn komeetta, josta hän on tunnettu. Kirja ei kerro suoranaisesti Halleysta, mutta hän esittää kirjassa suurta roolia Anguksen suojelijana.

Olli Jalosen Taivaanpallo on historiallinen seikkailukertomus ja herkän ja oppivaisen pojan kasvukertomus isättömänä. Isän kuolema tulee kirjan kuvioissa vastaan toisessakin yhteydessä. Herkkyyttä ja rohkeutta samassa tarinassa. Matkusta sinäkin Taivaanpallon sivuilla Saint Helenan paratiisisaarelle tähtitaivaan alle ja rahtilaivalla Afrikan rannikolle ja lopulta Lontooseen.

Olli Jalonen, Taivaanpallo *****
Otava 2018
s. 461

4 kommenttia:

 1. On kyllä mielenkiinotoinen kysymys, mitä Angukselle tapahtui sen jälkeen, mihin kirjan tarina jää. Sääty-yhteiskunta oli hänen pyrkimyksiään vastaan, mutta poika oli sinnikäs.
  Myös Anguksen äidin ja papin muodostaman uusperheen kohtalo jäi askarruttamaan.
  Ihmisten elämä oli traagisen lyhyt. Angus näkee jo nelikymmpisissä vanhenemisen merkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun piti lähteä googlailemaan 1600-luvun Lontoota, koska Angus pääsi aika vaivattomasti Islingtoniin. Tuohon aikaan asukkaita oli kuitenkin yli 300 000, joten aika pitkän matkan hän sai taivaltaa satamasta. Kiinnostuin myös lukemaan Edmund Halleyn elämästä, sillä siitä löytyy paljon tietoa kuvien kanssa (taulut).
   Aika paljon jäi tarinasta auki ja jäin kyllä kaipaamaan joitakin tietoja. Ihmisten elämä oli tosiaan traagisen lyhyt.

   Poista
 2. Jalonen onnistuu luomaan seesteisen, kiinnostavan ja koskettavan tarinan, joka kuljetti vaivatta mukanaan, - miinus märssykorissa tuli minullekin hupelo olo...
  Muutoin jäi mukava lukujälki:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin samaa mieltä, mutta minusta tarina oli enemmän kuin seesteinen. Laivamatka Lontooseen oli aikas jännittävä ja kimurantti. Juu ei olisi minustakaan heilumaan märssykorissa varsinkaan myrskysäällä :)
   Oikein mukava lukujälki :)

   Poista