maanantai 6. elokuuta 2018

Camilla Grebe: Lemmikki


Jos vainaja olisi saanut surmansa onnettomuudessa ja haudattu sitten kiviröykkiöön, häntä olisi alettu kaivata – mutta täältä tai naapurikunnasta ei ollut kadonnut lapsia.
Tyttö ei asunut Ormbergissa.
Eikä hän kuollut tapaturmaisesti.

Ruotsalaisen Camilla Greben Lemmikki on itsenäinen jatkokirja Kun jää pettää alta dekkarille. Ensimmäisessä osassa lukijat tutustuivat Hanneen, joka toimi rikostutkinnoissa profiloijana. Hanne on kuusikymppinen ja sairastaa ikävää muistisairautta. Hän on tullut rikospoliisina toimivan miesystävänsä kanssa Ormbergin kylään, sillä vanha murhatapaus halutaan saada ratkaistuksi. Tilanne pahenee yllättävästi, sillä Hanne tavataan metsästä sekavana ja pian hänen löytöpaikan läheisyydestä löytyy ruumis. Hanne ei muista mitään ja Peter on kadonnut.

En voi olla ajattelematta Nerminaa. Kuvien luita: valkeita, rapautuneita.
Aivan elottomia.
Nyt hän lepää nimettömän hautakiven alla.

Lemmikin kertojina toimivat viisitoistavuotias Jake ja nuori poliisi Malin. Kolmantena kertojana toimii Hannen päiväkirja ja sen merkinnät, joita Jake lukee itsekseen. Jake löysi päiväkirjan metsästä, josta Hanne löydettiin sekavana. Jake salaili erästä asiaa, eikä sen vuoksi halunnut viedä päiväkirjaa poliisille. Päiväkirjassa oli asioita, jotka selvittivät kirjan mysteerejä ja salaisuuksia, jotka Hanne ja Peter olivat saaneet selville muun tutkimusryhmän tietämättä mitään.

Malin oli kotoisin Ormbergin kylästä, mutta halusi kiihkeästi muuttaa kauemmaksi kotikylästä. Hänestä oli kovasti apua tutkimuksen ratkaisussa. Yllättävää, mutta totta, kirjailija on kirjoittanut mysteerin ratkaisijaksi myös Jaken, joka uskalsi tapahtumien huippupisteessä nousta sankariksi murhaajia vastaan.

Kirjailija on halunnut nostaa pakolaiset ja heidän kokemansa muukalaisvihan, konfliktit ja pelontunteet kirjan avulla esille ja tekee sen todella hyvin. Lemmikki valittiin Ruotsin parhaimmaksi rikosromaaniksi vuonna 2017. Yhteiskunnallinen sanoma oli varmasti vaikuttamassa valintakriteereihin. Ilkeiden salaisuuksien on aika tulla julki.

Camilla Grebe, Lemmikki ****
Suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2018
s. 504
Husdjuret 2017

Grebe Camilla: Kun jää pettää alta

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiva kuulla Leena, että tykkäsit dekkarista. Minusta tämä oli jopa ykköstä parempi.

   <3

   Poista
 2. Laadukas ja moniteemainen, kuosissa pysyvä teos, joka jätti mieluisan lukujäljen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen :)
   Jake oli hyvä tyyppi ja tykkään tosi paljon Hannesta. Tarina oli kiinnostava ja kantaaottava. Yhteiskunnalliset teemat tulivat tarinan teemoista hyvin esille.

   Poista
 3. Minäkin tykkäsin tästä kovasti! Vähän jäin miettiin että oikeastiko vuoden paras, mutta miksikäs ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle vuoden paras jännityskirja on ollut Pihka, mutta ei Lemmikkikään ole hassumpi. Suosittelen siis Pihkaa, jos et ole lukenut sitä.
   Lemmikistä hienoa oli se, että tarinassa oli hyviä kantaaottavia teemoja, muistisairauksien, transsukupuolisuus, maahanmuuttajat ja heihin kohdistuva viha jne.

   Poista