keskiviikko 27. maaliskuuta 2024

Hester Musson: Finton Hallin arvoitus

 


London Evening Standard

Old Baileyn rikosoikeudenkäynti keskeytyi tänään joksikin aikaa, kun merkittävä käänne Gethinin jutun käsittelyssä johti kaaokseen oikeussalissa.

Brittiläisen Hester Musson teos Finton Hallin arvoitus sijoittui viktoriaaniseen Englantiin. Kirjan tapahtumat alkoivat, kun nuori Harriet saapui palvelijaksi Finton Halliin. Harriet oli saanut edelliseltä emännältään päiväkirjan, jota hän kirjoitti aina kun mahdollista. Ensimmäinen kirjoitus on päivätty 1. maaliskuuta 1878. Yllä oleva lainaus on kirjan aloitusosasta. Sanomalehtiartikkelissa luki, että tulossa oli oikeudenkäynti, mutta sitähän Harriet ei voinut tietää, kun hän kietoutui kartanoelämän salaisuuksiin ennen tuota oikeudenkäyntiä ja siihen liittyviä ikäviä tapahtumia.

Emäntäni vaikuttaa enemmän aaveelta kuin ihmiseltä. Hän ilmaantuu yllättäen mitä kummallisimpiin aikoihin, aina salaperäisen ja surullisen näköisenä.

Harriet oli palkattu alkuun sisäköksi, mutta hän oli joutunut rouva Clarksonin hampaisiin, ja sai tehdä kädet verillä töitä. Talon emäntä oli palkannut Harrietin, joten nähtyään yhden tapahtuman, missä rouva Clarkson nöyryytti Harrietia, emäntä vaihtoi Harrietin työt henkilökohtaiseksi kamarineidikseen.

Kuvittelin, että haluaisin tietää tämän talon kaikki salaisuudet, mutta olisi ollut parempi kulkea silmät kiinni ja korvat tukossa.

Kartanon isäntä vaikutti ihan mukavalta ensi tapaamisella. Hänellä oli kuitenkin tapana järjestää juhlia, jotka olivat vähemmän mukavia. Pääsiäisen aikaan oli musiikkitapahtuma, jossa rouva sai laulaa, mutta illan myöhemmät tapahtumat johtivat siihen, että Harriet pakeni Lontooseen, ja käytti siellä väärää nimeä. Vain emäntä oli tietoinen Harrietista, sillä he olivat ystävystyneet.

Harrietin seikkailut eivät päättyneet Lontooseen, vaan hän matkusti jopa Amerikkaan asti, josta hän palasi takaisin seuraamaan ikävää oikeudenkäyntiä. 

Hester Mussonin Finton Hallin arvoitus kietoi historiallisten salaisuuksien verkkoon.


Hester Musson, Finton Hallin arvoitus ****

Suom. Maikki Soro

Minerva 2024

s. 381

The Beholders 2024

1878-1879


7 kommenttia:

  1. Englantiin sijoittuvat tarinat kiinnostavat aina. Tässä ja edellisen postauksesi kirjassa on molemmissa kotiapulainen hieman oudossa palveluspaikassa. Luultavasti valitsisin Kotiapulaisen salaisuuden luettavaksi ensimmäisenä. Siinä tuntuisi lainaustesi perusteella olevan myös (hirtehistä) huumoria.
    Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi tänään! Ihanaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa sinulle! 💛

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molempi parempi sanotaan, kun ei osaa päättää. Luin kummatkin. Valitsin Kotiapulaisen viime vuoden toiseksi parhaimmaksi käännöskirjaksi, joten luen jatkokirjatkin yhtä antaumuksella. Niissä on mukavasti mustaa huumoria.
      Finton Hallin arvoitus oli kieltämättä todella kiinnostavasti kerrottu tarina. Päähenkilö oli nokkela ja taitava. Kirjan loppu oli erikoinen.

      Poista
    2. Ihanaa ja aurinkoista pääsiäisen aikaa sinullekin 💛

      Poista
  2. Palvelusväen orjuuttaminen ja nöyryyttäminen on aivan kamalaa. Muilta osin kuulostaa mukaansatempaavalta ja tutulta, niin paljon on luettu ja TV:stä nähty englantilaista oikeussysteemiä menneiltä vuosilta ja kartanoelämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kartanoelämää on kiva seurata tv-ohjelmista. Luulenpa, että ne ovat liiankin siirappisia ja nykyaikaan tehtyjä. Kun luin Anne Bronten kirjaa Agnes kotiopettajatar, siinä annettiin luultavasti paljon realistisempi kuva kartanoelämästä ja työnantajista. Englanti on ollut vahvasti luokkayhteiskunta ja palvelijoiden asema on ollut sitä huonompi, mitä nuorempi olet ja mitä teet kartanossa työksesi. Orjuuttaminen ja nöyryyttäminen jopa pahoinpitelyt ovat olleet niitä työnantajien "velvollisuuksia".
      Finton Hallin arvoitus on nykyajan lukijoille tarkoitettua kartanoelämää, jossa piipahdetaan nopsasti myös Amerikassa.

      Poista
  3. Tää on mulla seuraava lukupiirikirja! Vaikuttaa just mielenkiintoiselta tää tarina tässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on erikoinen kartanojännäri. Saapa nähdä mitä sinä tykkäät? Itse viihdyin koukuttavissa käänteissä.

      Poista