Anni oli kipeänä. Hän ei koko yönä silmiään ummistanut, vaikeroitsi vaan ja tuskitteli. Äiti valvoi kätkyen ääressä, tuuditteli ja lauloi. Koetti aina toisin vuoroin ottaa häntä käsivarrelleenkin ja siinä hiljaa hyssyytellä, koetti tarjota rintaa, koetti painaa hellästi itseään vasten, koetti hyväilyillään saada rauhoittumaan. Kaikki turhaan.
Hyvää Minna Canthin (1844-1897) päivää kaikille lukijoille. Minna Canth, eli Ulrika Wilhelmina os. Johnsson, oli ensimmäinen suomenkielisiin sanomalehtiin kirjoittava nainen. Hän teki myös uraauurtavaa työtä tukemalla tyttöjen koulutusta ja varsinkin suomenkielistä opetusta. Hän oli myös ahkera kirjailija ja näytelmien kirjoittaja. Näiden lisäksi hän oli myös liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Minna Canth oli kaiken lisäksi seitsemän lapsen yksinhuoltajaäiti, kun mies kuoli vuonna 1879. Sen jälkeen Minna Canth muutti lapsineen takaisin Kuopioon, ja otti hoitaakseen isältään jääneen lankakaupan.
Minna Canthin teoksessa Köyhää kansaa on kaksi novellia. Päänovelli Köyhää kansaa vuodelta 1886 kertoi perheestä, joka asui vuokrahuoneessa. Isä Holpainen oli työtön, joten vuokranmaksut olivat myöhässä. Perhe eli muiden avustuksilla ja kerjäämisellä. Äiti Mari hoiti pienen vauvansa lisäksi kolmea muuta alle kahdeksanvuotiasta lasta. Vauva oli sairastunut, eikä rahaa ollut lääkkeisiin, eikä lääkäriin.
Toinen novelli nimeltään Salakari oli melkein ensimmäisen novellin vastakohta, sillä siinä oli perhe, jolla oli kaikki hyvin. Oli runsaasti ruokaa ja isä John oli rehtori, joten laskutkin tuli hoidettua ajallaan. Oli oma iso talo, ja äidillä apulaiset hoitamassa raskaammat työt, kuten siivoukset ja ruoanlaitot. Perheessä oli kolme lasta.
Tuntui todella vaikealta lukea Köyhän kansan perään hyvinvoivasta perheestä, jolla kaikki asiat oli mallillaan. Köyhää kansaa oli järkyttävä kuvaus todella vähävaraisista ihmisistä, joilla ei ollut mitään. Isäntä vei ainoan sängynkin vuokran maksuksi. Lapset olivat aina nukkuneet kylmällä lattialla. Lapsilla oli hyväntekijöiltä saadut vaatteet, toisella pojalla rimpsumekko. Ruokaa ei ollut, joten pojat varastivat naapurista leivän. Äiti pelkäsi, että heistä tulisi aikuisena varkaita.
Mikä sitten yhdisti näitä kahta novellia? Köyhää kansaa ja Salakaria yhdisti lapsen sairaus ja kuolema, sekä äidin mielenterveysongelmat.
Minna Canthin novellikirja Köyhää kansaa nosti esille 1800-luvun yhteiskunnalliset ongelmat ja perheiden ongelmat.
Minna Canth, Köyhää kansaa
Saga Egmont 2020
s. 179
Ensimmäinen julkaisu 1886
Novellikirja
Minna Canth: Työmiehen vaimo
Kiitos Yöpöydän kirjat-blogin Niinalle haasteesta.
Suomessa vietetään 19.3. Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. Minna Canth on inspiroinut monia tutkijoita ja kirjailijoita. Alla blogista löytyvät Minna Canthista kertovat kirjat.
Novelli Köyhää kansaa on järkyttävä. Sitä lukiessa kouraisi vatsaa ja puristi sydäntä.
VastaaPoistaKöyhää kansaa oli aivan järkyttävä novelli. Minna Canthin isä oli köyhistä oloista lähtöisin. Isä oli varmasti puhunut perheelleen oloistaan ja muiden köyhien perheiden oloista. Minna Canth oli mahtava yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka uskalsi antaa ääneen köyhille ihmisille sekä naisten oloille, vaikka hän sai paljon kritiikkiä aiheistaan. Näissä kahdessa novellissa nousi esille juuri naisten elämä ja tarkoitus.
PoistaCanth on ollut aikansa epäkohtien esiinnostaja.
VastaaPoistaAivan uskomattoman rohkea nainen. Aikansa edelläkulkija juuri epäkohtien esiinnostajana.
PoistaKiitos tästä koskettavasta ja valaisevasta kirjoituksestasi, Mai!
VastaaPoistaTunnen nyt suurta houkutusta alkaa lukea Minna Canthin teoksia. Jotain olen lukenut nuorena, muistan lukeneeni ainakin näytelmät Anna-Liisa ja Roinilan talossa.
Kiitos Marjatta. Minna Canthin tuotantoa on tullut luettua jo ennen blogiaikaa. Onneksi meillä on tämä Minna Canthin päivä, mikä muistuttaa lukemaan hänen tuotantoaan. Netistä löytyy paljon juttuja myös hänen elämästään. Canth on ollut aikamoinen voimanainen ja kulttuurivaikuttaja. Vaikka näytelmistä on poistuttu vastalauseina, niin Canth on vain jatkanut niiden ja muunkin tuotantonsa kirjoittamista.
PoistaHyvää Minna Canthin päivää myös sinulle! Canthin kaltaisesta kirjailijasta ja vaikuttajasta voimme olla ylpeitä. Kuopion lähellä asuvana harmittelen, että tukea (rahallista) Canthin perinnön säilyttämiseen elävänä riittää täällä niin niukasti.
VastaaPoistaKiitos Sara :) Luulenpa, että tällä hetkellä rahat ovat tiukassa kulttuurielämälle. Mikä on todella sääli. Minna Canth on ansainnut sen, että hänet muistetaan.
PoistaPäivä on tasa-arvon päivä, ja se oli mielestäni Minna Canthin vahvin perintö meille suomalaisille, varsinkin naisille, lapsille, vähävaraisille ja kaikille, joita kohtaa jokin trauma.
Köyhää kansaa sai aikaan aivan fyysisiä tuntemuksia, kun teki niin pahaa. Kerta kaikkiaan järkyttävä ajankuvaus.
VastaaPoistaSamaa ajattelin minäkin. Ne hienot rouvat, jotka kävivät katselemassa köyhän perheen elämää, aivan kuin kävisivät katsomassa eläimiä. Teki todella pahaa, kun he lupasivat antaa pojalle sentään housut, ettei tarvinnut mekossa kulkea. Miksi he eivät tuoneet ruokaa mukanaan, tai miksi he eivät antaneet edes muutaman kolikon, että perhe olisi saanut ostettua ruokaa. Pieni kahdeksanvuotias kulki kerjäämässä ruokaa. Entäs se Marin kohtalo.
PoistaKyllä oli hienoa kun teit Minna Canth-postauksen hänen päivänään.
VastaaPoistaMerkittävä nainen Suomen kirjallisuudessa. 🇫🇮
Minna Cant oli ja on merkittävä nainen tasa-arvon historiassa. Hän oli merkittävä kirjallisuudelle ja yhteiskunnan vähäosaisille. Hän oli merkittävä naisille.
PoistaTuota Salakaria en olekaan vielä lukenut, mutta nyt kiinnostaa kovasti sekin! Minulla alkaa käydä jo vähiin Canthin teokset, koska olen suurimman osan keskeisistä näytelmistä ja novelleista lukenut, vain vähemmän tunnettuja enää jäljellä.
VastaaPoistaHienoa Niina, että olet kiinnostunut Canthin tuotannosta. Kiitos tästä lukuhaasteesta. Salakari oli kertomus hyväosaisesta perheestä, mutta ilman ongelmia ei siinäkään selvitty.
Poista