tiistai 19. maaliskuuta 2019

Elina Lappalainen ja Ilona Partanen: Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaisetMinna Canth oli utelias ja tiedonjanoinen. Hän luki kirjoja ainakin saksaksi, ruotsiksi, tanskaksi ja norjaksi. Hän tilasi uusimpia tieteen ja politiikan asioista kertovia ulkomaisia lehtiä. Koska hän oli niin innostava ja hauska keskustelija, monet nuoret opiskelijat ja kirjailijat halusivat tulla Kuopioon hänen luokseen. Minnan salongissa oli aina avoimet ovet ystäville ja kahvia tarjolla. Minna Canth oli kiinnostunut aikansa uusista keksinnöistä, tieteestä ja tekniikasta. Hän toi Kuopioon tuulahduksen kansainvälistä ajattelua.

Elina Lappalaisen kirjoittaman ja Ilona Partasen kuvittama lasten tietokirja Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset on värikäs tietoteos, joka kertoo hauskalla tavalla suomalaisista naisista, joita voi kuvata supernaisiksi, sillä he ovat menestyneet jollakin tieteen, taiteen tai politiikan saralla. Kirjassa on siskokset, jotka asuvat Kuopiossa ja he saavat keksiä suomalaisia supernaisia. He saivat tällaisen tehtävän isoäidiltään, joka kuuluu myös kirjan supernaisiin uteliaisuutensa ansiosta.

Kirjailija Minna Canth lukeutuu kirjan supernaisiin sisukkuutensa ansiosta. Hän oli lahjakas kirjailija, toimittaja ja vieläpä yrittäjä ja kaiken hän teki seitsemän lapsen yksinhuoltajana.
Kirjan supernaisia ovat myös tähtitieteilijä Liisi Oterma, presidentti Tarja Halonen, kirjailija ja taidemaalari Tove Jansson ja Marimekon luoja Armi Ratia. Heistä jokaisesta on lapsille suunniteltu mukavan lyhyt ja ytimekäs tietopaketti heidän saavutuksistaan.

Kirjan kuvitus on runsas ja uskon, että tällainen tietokirjatyyli uppoaa lapsiin paremmin näiden mielikuvitusrikkaiden ja värikkäiden kuvien ansiosta. Kirja on hyvä kokonaisuus suomalaisista supernaisista.

Elina Lappalainen ja Ilona Partanen, Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset
Tammi 2019
s. 48
Lasten tietokirja


4 kommenttia:

 1. Mainiota, että nyt tulee näitä kuvitettuja lasten tietokirjoja merkittävistä henkilöistä. Itsekin luin tänään Minna Canthista kertovan lasten tietokirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, olen samaa mieltä siinä, että lasten tietokirjat ovat mahdottoman hyvä asia. Kun lapsille lukee kirjoja ja he saavat samalla katsella kuvia kirjasta, heidän muistiinsa jää hautumaan jotakin henkilöistä ja tapahtumista joista luetaan. Myöhemmin tulee tietoa lisää ja tietopohja kasvaa. Lapsilla, joille on luettu paljon ja jotka itse lukevat, oma sanasto kasvaa, tietomäärä kehittyy, ymmärrys kehittyy, keskittymiskyky kehittyy jne. Lukeminen on mahtava harrastus ja jokaiselle lapselle löytyy itseä kiinnostavia kirjoja.
   Kävin lukemassa postauksesi ja hienoa, että olit valinnut juuri tuon lastenkirjan Minna Canthin päivän kunniaksi.

   Wonderful Grand Old Lady <3

   Poista
 2. Mua on ruennut kiinnostaan tämän tyyppiset kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Tämän kirjan lisäksi olen postannut Jean Sibeliuksesta vastaavan lasten tietokirjan.

   Poista