sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Anna Ekberg: Salattu nainenPimeys. Louise räväyttää silmänsä auki. Ei halua vajota siihen. Poliisi selaa yhä paperipinoaan otsa rypyssä. Mitä hän etsii? Ei ainakaan enää silmäile häntä syyttävästi. Louise tuijottaa naista kesämekossa, taloa, vanhaa naista, lapsia. Eikä tunnista mitään.

Tanskalaisen Anna Ekbergin esikoistrillerissä Salattu nainen on räväkkä alku, joka jatkuu loppuun asti, ja voin sanoa, että jopa tällaiselle trillereiden ystävälle kirjassa oli vauhdikasta menoa. Cristiansöllä asuva avopari Louise ja Joachim liitettiin mukaan tapahtumiin, joissa ravisteltiin molempien salaisuudet auki niin vauhdikkaasti,  että oli kuin olisi katsellut jännityselokuvaa. Juonenkäänteistä vastasivat tanskalainen kirjoittajapari Anders Rønnow Klarlund ja Jacob Weinrich, jotka ovat kirjoittaneet sen verran jännittävän toimintatrillerin, joka taatusti yllättää lukijan ainakin jossakin kohtaa tarinaa.

Kirjan takakannessa lukee, että Louisen kahvilaan saapuu eräänä päivänä mies, joka väittää olevansa hänen aviomiehensä, eikä Louisella ole minkäänlaisia muistikuvaa miehestä. Tästä alkavat jännitystä tihkuvat juonenkäänteet, sillä yllätys yllätys Louise vangitaan, sillä epäillään, että Louise on tehnyt jotakin oikealle Louiselle, jonka reppu ja henkilötodistus hänellä on ollut mukanaan, kun hänet löydettiin muutama vuosi takaperin tajuttomana.

Louisen ei tarvinnut olla pitkään vangittuna, sillä hänen sukunsa oli suunnattoman rikas ja käytti tietysti niitä rahoja vapautukseen, mutta mistä johtui, että Louise ei tuntunut sopeutuvan aikaisempaan luxuselämään takaisin. Aviomies salaili selvästi asioita, mutta samaan aikaan hän halusi, että Louisen muisti paranee, ja kaikki palautuisi mukavasti ennalleen. Jotain salaperäisen hyytävää kyseisessä miehessä oli liittyen Louisen omaisuuteen. Aviomies väitti myös, että Louise oli tasapainoton, ja hän joutuikin yllättäen pakkohoitoon. Aika pelottava aviomies, jos kykenee tuollaiseen, mutta rahan voimallahan sitä on ennenkin hoidettu hysteerisiä naisia pakkohoidossa. Asiahan oli kuitenkin niin, että Louisen muisti parani koko ajan kiihtyvällä vauhdilla, eikä hän ollut mielisairas.

Toisaalla Joachim kaipasi Louisea vierelleen ja päätti tutkia, kuka oikea Louise oli ja mihin hän oli oikein kadonnut. Yksi vihje johti toisen vihjeen luokse ja näin edeten Joachim heräsi roikkumassa katosta eräänlaisessa viritelmässä, mutta siitä voit lukea lisää kirjan sivuilta.

Niinhän siinä kävi, että ”Louise” pakeni pakkohoidosta ja aloitti omat tutkimuksensa niistä asioista, joita jotkut henkilöt yrittivät salailla ja väittää joksikin muuksi. Hän joutui kiihkeän takaa-ajon kohteeksi, ja huomasi lopulta, että puhelin ja auto oli viisainta jättää matkasta ja kulkea muutenkin tuntemattomana. Jostakin syystä häneltä sujui luonnostaan kaikki rikollinen puuhastelu. Kirjan nimi muuten yllättää kuumottavan kammottavalla tavalla. Usko pois, että Salattu nainen vei ja minä vikisin ihastuksesta.

Hän katsoo itseään peilistä. Kuka hän on? Nainen leirintäalueen vessassa. Nainen pakomatkalla. Varas, jonka hiuksissa on vessanpytyn vettä ja pissaa. Yksin. Hän kaipaa Joachimia. Hänen on pakko saada Joachim kiinni. Hänen täytyy etsiä Silkeborgista puhelin ja soittaa tälle. Kertoa, että hän tarvitsee apua. Asianlaita on pahempi kuin hän luuli, hän ei selviä yksin.

Anna Ekberg, Salattu nainen *****
Suom. Katarina Luoma
Minerva Crime 2018
s. 421
Den hemmeliga kvinde 2018
Toimintatrilleri

Anna Ekberg: Uskottu nainen

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä.


4 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämän kyllä haluan lukea. Pidin kovasti tuosta Uskottu nainen -kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Minäkin pidin Uskottu nainen kirjasta, mutta Salattu nainen on vielä parempi ja jännittävämpi.

   Mukavaa sunnuntaita ja lukuiloa :)

   Poista