perjantai 22. maaliskuuta 2019

Mauri Kunnas: Riku, Roope ja Ringo lentävät kuuhun


Eräänä aamuna kapteeni kutsuu Rikun, Roopen ja Ringon avaruusasemalle. Saku, vanhin ja tärkein kuurobotti, on mennyt epäkuntoon.

”Tarvitsemme teidän apuanne pojat”, sanoo kapteeni huolestuneena.

”Teidän täytyy lentää kuuhun katsomaan mikä siellä on vikana.”

Tästä alkaa kaverusten Rikun, Roopen ja Ringon avaruusmatka Mauri Kunnaksen jännittävässä kuvakirjassa Riku, Roope ja Ringo LENTÄVÄT KUUHUN. Riku, Roope ja Ringo-kirjasarjaan kuuluu neljä kirjaa: Kolme kokkia, Televisiossa ja Värikäs päivä sekä Lentävät kuuhun.

Kuu on kiehtonut ihmisen mieltä varmasti aina, ja Neil Amstrongilla oli kunnia laskeutua kuun pinnalle ensimmäisenä ihmisenä vuonna 1969. Rikun, Roopen ja Ringon tarinassa kuuhun on jo lennetty pidemmän aikaa ja sinne on kerääntynyt aikamoinen määrä erilaisia robotteja. Ihminenhän roskaa koko ajan ja mikään tavara ei tunnu riittävän, vaan aina pitää olla kaikki uutta ja parempaa. Kirjan tarinassa kuu on täynnä toinen toistaan hienompia ja värikkäämpiä robotteja, joista vanhin robotti on mennyt epäkuntoon. Luen kirjaa opettavaisesta näkökulmasta ja uskon, että Mauri Kunnaksen ajatuksena on ollut kirjaa tehdessä se, että vanhoja tavaroita kannattaa huoltaa.

Maapallo on täynnä tavaraa ja roskaa, vesistöt ovat saastuneita jätteistä, merissä lilluu suunnattomasti muovijätelauttoja, avaruus on täynnä ihmisten jättämää avaruusromua, joista osa upotetaan merten syvimpiin kohtiin, ilmasto lämpenee uhkaavasti hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Mauri Kunnas oli tulevaisuuden uhkakuvien äärellä jo vuonna 1986 tehdessään tämän kirjan lapsille. Nyt olisi jokaisen aikuisen ja samalla lapsen aika miettiä sitä minkälaisen maapallon ja lähiavaruuden tila on tällä hetkellä, kun ihminen on kasannut satelliitteja ja avaruusasemia kiertämään maapalloa ja siellä seassa lentäviä vanhoja romuasemia, jotka eivät toimi enää.

Lasten kuvakirjojen tekijöillä on suunnaton vastuu siitä, että he opettavat kirjojen tarinan ja kuvien välityksellä lapsille aidoista asioista sadun välityksellä. Mauri Kunnaksella on taito tehdä kuvakirjoja, joissa on tärkeä teema taustalla ja lisäksi hänen kuvituksensa on huumoripitoista, aikaa kestävää ja rönsyilevän sadunomaista.

Mitä sinä olet valmis tekemään hillitäksesi luontoa uhkaavia katastrofeja?
Mikä luontokatastrofeista huolestuttaa sinua eniten?

Mauri Kunnas, Riku, Roope ja Ringo LENTÄVÄT KUUHUN *****
Suomenkielinen teksti Mauri ja Tarja Kunnas
Otava 1986
s. 27
Amerikkalainen alkuteos Ricky, Rocky and Ringo go to the moon

Sopii Helmet-kuvahaasteen kohtiin 13. Kotimainen lasten- ja nuortenkirja, 28. Kirjan kannessa on kuu ja 47. Kirjassa on alle 100 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti