keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Mauri Kunnas: Robin HoodTie etelästä, Lontoosta, Nottinghamin kaupunkiin kulki Sherwoodin metsän läpi. Harva matkamies vaelsi tällä tiellä pelotta, etenkään jos hänen rahapussinsa oli painava. Metsää nimittäin hallitsi Robin Hood, maankuulu jousimies ja lainsuojaton, joka mielellään kevensi matkalaisten kukkaroita.

Mauri Kunnaksen kuvakirjat ovat upeasti piirrettyjä satukirjoja, joiden päähenkilöt ovat eläimiä. Vanha tuttu Robin Hood on kissa ja kirjailija on omistanut kirjan Kille-kissalle. Olisikohan Killellä ollut taipumuksia seikkailuihin metsässä ominpäin ja omin luvin piittaamatta säännöistä, hyvin kissamaisia piirteitä. Robin Hood on vanha tarina, josta Mauri Kunnas on tehnyt mitä mainioimman omannäköisen version kaikkien tuntemista tapahtumista. Kirja sopii äänenluettavaksi pienemmille Robin Hoodin ihailijoille ja isommat tykkäävät varmasti lukea itse näistä jännittävistä seikkailuista, missä leikkimielisesti rosvoillaan ja soditaan. Robin Hoodin ase oli jousipyssy, mitä hän kantoi olallaan nuolien kanssa.

Robin Hoodin tapahtumapaikkana on 1060-luvun Englanti. Robin Hood oli anglosaksi, joka ei kavereidensa kanssa tykännyt normannien, eli viikinkien jälkeläisten ja heidän kuninkaansa Vilhelm Valloittajan kantamista raskaista veroista, eikä tietysti puheesta, mikä oli ranskaa. Robin Hood oli alkanut lainsuojattomaksi, ja ryösti sitten rikkailta ja antoi ryöstösaaliit köyhille.

Tänä päivänä kuuntelemme kauhistuneina tilastoa, missä pieni ihmisjoukko hyvin varakkaita henkilöitä omistaa Suomen taloudesta puolet, ja keskituloisista alaspäin ovat köyhtyneet nykyisen hallituksen aikana. Suunta on kauhistuttava, ja parempiosaisten julkilausumat, kun he antavat köyhille selviytymisohjeita, kauhistuttavat mediassa. Rikkaiden ahneudesta kumpuaa siis tämä veijaritarina, josta riittää keskusteltavaa lapsilukijoiden kesken.

Kirjassa seikkailevat Robin Hoodin lisäksi Pikku-John, Puna-Will, Munkki Tuck, Alan-a-Dale ja Much Myllärinpoika. Sherwoodin metsässä leiriään  pitävä lainsuojattomien joukko ryöstää seriffi Nottinghamin keräämiä veroja ja jakaa niitä ihmisille, joilta sheriffi on vienyt jopa leipäpalasen suusta. Lähialueen asukkaat pitävät Robin Hoodia ja hänen ystäviään sankareina ja sheriffiä ahneena. Sheriffi siis yrittää saada tämän joukkion kiinni hinnalla millä hyvänsä kirjan sivuilla, joten jännitystä on tiedossa ja vähän romantiikkaakin. Mauri Kunnas on tehnyt vanhasta tarinasta lapsille sopivan version, jonka mielikuvitus on vertaansa vailla.

Mauri Kunnas, Robin Hood *****
kuvitus Mauri Kunnas ja Tarja Kunnas
Otava 2016, neljäs painos
s. 47
ensipainos 2009

4 kommenttia:

 1. Robin Hood oli lapsuuden hiirenkorville luettu teos juuri tuon toimintansa vuoksi ja aivan hurmaavaa, että mainio Mauri Kunnas on tehnyt tarinasta "kevytversion" pienemmille:)

  Tuo tilasto oli armotonta luettavaa! Uskon vakaasti siihen, että leveä keskiluokka takaisi sekä paremman yhteiskuntarauhan että laajentaisi kansakuntamme hyvinvointia. Neuvojille, päättäjille suosittelen lämpimästi IRL-kierrosta leipäjonojen kautta Kelaan ja työskäriin, sieltä sitten viikonloppuhässäkässä minkä tahansa julkisen sairaalaan päivystyspolille performanssia seuraamaan, survivalia minimieläkkeellä/-toimeentulotuella, köllöttelmistä kotona vuoteeseen sidottuna odottaen, että josko kodinhoitaja suvaitsee tulla jne.jne...
  Onneksi meillä on Mauri Kunnas & Robin Hoodejakin:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Robin Hood on tarina, josta monet kirjailijat ovat viritelleet omat tarinansa ja aihe on mitä mainioin viritellä uutta tarinaa vanhan tarinan päälle. Ei maailmasta lopu ahneus millään. On se kumma, että vähempi ei riitä, vaan pitää hamstrata kaikki varat itselle.
   Sinulla on mainiot ohjeet neuvojille ja päättäjille ja hattua nostan jokaiselle, joka yhtään viitsii vaivautua edes yhteen luetteleemasi käyntikohteeseen. Eräs tuntemani nuori työtön saa peruspäivärahaa sen 500 euroa ja Kela pienensi opintolainan maksua 200 eurosta 115 euroon kuussa. 385 euroa on riitettävä vuokraan, ruokaan ja muihin laskuihin. Sitten ihmetellään, että miksi ihmiset ovat velkakierteissä vippifirmojen kanssa ja miksi ulosotot ovat lisääntyneet? Järki käteen päättäjille ja jotain pitäisi tehdä näille ongelmille.

   Onneksi Mauri Kunnas pitää huolen pienemmistä ja ne Robin Hoodit :)

   Poista
 2. Mahtavaa että esittelet Kunnaksen riemastuttavaa tuotantoa. Ei voi olla hymyilemättä tätäkin postausta lukiessa 🙂 Tulee niin hyvä mieli. Robin Hood on tarina vailla vertaa. Veijaritarina - mainiota ♥ Hyvin valittu sana. Minulla oli kerran englanninopiskelijoilleni (aikuisryhmä) muutama englanninkielinen Tammen kultainen kirja, joista kysyin mikä luetaan ekaksi. Robin Hood, Tuhkimo ja Hannu ja Kerttu. Ryhmän miehen huudahtivat kuin yhdestä suusta: Robin Hood!

  Kyllä on todellakin Suomessa yhteiskunnalliset olot tänä päivänä sellaiset että Robin Hoodia kaivattaisiin tai jotain hyvää ratkaisua. Kuulin eilen uutisissa sen kammottavan vähättelevän tokaisun joka yhden päättäjän suusta pääsi köyhemmälle vähäosaiselle: "Kaikkihan meillä on rajoitteemme." Hyvä että TV:n katsojat sen tokaisun pääsivät todistamaan.

  Tässä kuitenkin vielä päivän hassutus: Tampereella on kaupunginosa nimeltä Hervanta. Sen lempinimi on Herwood 😀 Näin sieltä kerran TV-dokumentin jossa kaupan pitäjä, iranilainen mies, palveli asiakkaitaan ystävällisesti ja autteli monia maahanmuuttajia. Taisi olla paikallinen Robin Hood 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana tuo Herwood. Kun asuin Oulussa, meidän asuinalueemme taajamaliikennemerkkiin oli liimattu lepakkotarra. Sehän tarkoitti, että alueemme oli Gotham City 🙂 Onneksi virkailijat eivät poistaneet sitä.
   Toisinaan taisteleminen tuulimyllyjä vastaan on tuhoon tuomittu ajatus, mutta toisinaan siitä voi alkaa muutoksen tuulet. Kansalaisaloitteilla on ollut hyvät kannatukset viime aikoina. Taitavat kansanedustajat katua, kun sallivat sellaiset. Viimeksi kajottiin heidän sopeutumiseläkkeisiin. Ahneudella ei ole tosiaankaan mitään rajaa.
   Tuo kansanedustajan tokaisu sairaalle ihmiselle oli todella loukkaava, mutta ei heillä ole mitään mainetta vastaan, sehän siivittää heidän paikkansa seuraavissa vaaleissa.

   Mauri Kunnas on mainio kirjailija ja kuvittaja 🙂

   Poista