tiistai 26. maaliskuuta 2019

Tim Weaver: Uhri


Sinä päivänä, kun lähdin lehdestä, Derryn näytti minulle valitsemansa hautapaikan eräältä pohjoislontoolaiselta hautausmaalta. Hän katseli hetken paikkaansa, sitten minua, ja hymyili. Muistan sen hymyn selvästi. Se tuli niin suuren tuskan ja pelon lävitse, että olisin halunnut iskeä jotakin säpäleiksi. Olisin halunnut iskeä ja iskeä, kunnes olisin turta kivusta – mutta tartuin vain häntä kädestä, vedin hänet syliini ja yritin vaalia jokaista sekuntia, joka meillä oli jäljellä.

Englantilainen kirjailija Tim Weaver on kirjoittanut suositun trillerisarjan, josta on jo ilmestynyt yhdeksän romaania. Uhri on sarjan aloitusosa. Kirjan päähenkilö on toimittaja David Raker, joka on etsinyt työkseen kadonneita henkilöitä, mutta suree vielä vaimonsa kuolemaa, kun eräs tuttava haluaa hänen etsivän heidän kuolleen poikansa. Äiti on varma siitä, että hän näki poikansa elävänä. Jotakin mystistä tapauksessa on, ja ennen kuin David huomaakaan, hän on syventynyt tapauksen tutkintaan.

Tässä vaiheessa on hyvä kertoa, että vaikka kirjan alku on rauhallinen, niin tapahtumat kiihtyvät ja muuttuvat väkivaltaisiksi, joten suosittelen herkimpiä lukijoita jättämään kirjan lukematta kokonaan. Kirja on ainakin yhtä väkivaltainen kuin Jo Nesbon trillerit. Kirjassa syvennytään kadonneisiin henkilöihin, jota kirjailija tekee myös työkseen, sillä hän tuottaa ja juontaa suosittua Missing-podcastia, jossa asiantuntijat puhuvat kadonneista ja katoamistapausten tutkinnasta. Kirjailija on siis itsekin tavallaan katoamistapausten asiantuntija.

David huomasi heti, että häntä seurataan ja hänelle valehdellaan, kun hän kyseli kadonneesta pojasta. Ennen tapauksen ratkeamista David joutui useamman väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi ja lopulta hän löysi erään syrjässä olevan talon, jonka salaisuudet olivat kurjaakin kurjempia. Eräs henkilö harrasti kidutusmuotoja, joista voit lukea tarkemmin kirjan sivuilta, jos uskallus riittää. Tämän henkilön nimi olisi sopinut hyvin kirjan nimeksi, sillä Uhri on mielestäni aika yksinkertainen nimi tälle kirjalle. Pysyin hyvin vauhdissa mukana, vaikka sitä väkivaltaa sitten riitti loppuun asti. Suosittelen trillereiden ystäville.

Äkkiä tunsin pakokauhua – mitä, jos hän näkikin minut?
Peräännyin taas lähemmäksi portaikkoa.
Ja silloin haistoin sen.
Hänen hajunsa.

Tim Weaver, Uhri
Suom. Maikki Soro
Minerva Crime 2019
s. 383
Chasing the Dead 2015

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin 7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt ja 24. Sokkona hyllystä valittu kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti