perjantai 15. maaliskuuta 2019

Tomas Gads: Pirulainen




Se pieni palanen omaa ajattelua auttoi pitämään hengissä. Muu sielu oli jo murskattu.

Tomas Gadsin esikoisdekkari Pirulainen pureutuu erikoiseen hukkumistapaukseen. Ryhmänjohtaja Halmeen viisihenkinen rikoksia tutkiva ryhmä kiinnostui hukkumistapauksesta intuition vuoksi. Purjehdusmatkalla ollut toimitusjohtaja löytyi suhteellisen omituisesta hukkumispaikasta, kun taas hänen purjeveneensä oli kaukana paikasta. Lisäksi hänen olisi pitänyt olla ulkomaan työmatkalla eikä Suomessa. Tapaukseen liittyi sen verran omituisia piirteitä, että Halmeen tuore tutkimusryhmä päätti ottaa jutun tutkinnan alle.

En jaksa enää kannatella kulisseja. Ettei mikään muka ole vialla. Että pelkään jatkuvasti. Etten uskalla edes hengittää hänen ollessaan läsnä. Hän saa minut katoamaan katsomalla lävitseni muiden läsnä ollessa.

Tomas Gadsin taakse kätkeytyy parivaljakko Satu Roos ja Kaisa Nummela. He ovat taustaltaan sosiaalipsykologeja, ja heidän työnsä näkyy myös kirjassa mm. pari henkilöä käy terapiassa. Kirjassa on myös yhteiskunnallista sanomaa esim. työuupumista, loppuunpalamista ja niiden johdosta ammatin vaihtoa. Dekkarihenkeen ei kuulu sivistyssanat, joita kirjassa oli, joten niistä pyrkisin eroon seuraavissa kirjoissa. Tarina on muuten hyvin nykyaikainen ja tähän päivään sopiva.

Halmeen tutkimusryhmään kuuluu Ann-Mari, Niklas, Magnus ja Ivan. Ryhmän henkilöillä on vielä sopeutumisongelmia ja yhteen hiileen puhaltaminen on vielä alkutekijöissään, mutta silti tulosta alkaa näkyä, kun päästään ennakko-odotuksista ja omasta pätemisestä eroon. Kaikenlaisen säheltämisen jälkeen juttu saadaan ratkaistua, mutta selvisikö juttu sittenkään niin kuin he luulivat, sillä kirjan lopussa odottaa aikamoinen koukku, johon ei voi olla tarttumatta. Seuraavaa dekkaria jään jännityksellä odottamaan, sillä tästähän on selvästi tulossa sarja. Uusi kotimainen dekkarisarjan aloitus tempaisi mukaansa haastavalla ja koukuttavalla otteella.

Kaikkein vaikeinta minulle on ollut se, että muut ovat pitäneet hänen toimintaansa normaalina. Kaikki se huuto huoneessani. Ja läpikatsomiseni palavereissa. Kukaan ei sanonut koskaan mitään.

Tomas Gads, Pirulainen
Bazar 2019
s. 331

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtaan 1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot

8 kommenttia:

  1. Mä lisäään tän listalleni, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :)
      Mukava lukea vaihteeksi kotimainen dekkari.

      Poista
  2. Kiitos esittelystä, en ollut tällaista aikasemmin huomannutkaan. Kuulostaa kiinnostavalta, sosiaalipsykologit dekkaristeina, joten asiantuntemus varmaan näkyy kuvauksissa työryhmän toiminnasta. Pitääpä laittaa varaukseen.

    Nyt on kaiketi uusi buumi tuo kaksinkirjoittaminen. Markus Falkilta on tullut jo toinen dekkari, ja sitten ruotsalaisia kaksikkoja on useita. Mikäs siinä, jos tuloksena on vetäviä tarinoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman asian, että dekkareita kirjoitetaan pareittain. Lars Kepler, Anna Ekberg jne. Luen nyt Anna Ekbergin Salattu nainen dekkaria ja se on tosi hyvä.

      Poista
  3. Mai, kiva että Pirulainen sai myös sinutkin otteeseensa. Kiva juttu. Mukavia hetkiä Salatun naisen kanssa. Sekin on oiva teos. Odotan innolla lukutunnelmiasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä dekkarissa oli kinkkisiä kohtia ja pirullisia juonenkäänteitä sen verran paljon, että pakkohan tästä oli pitää :)
      Salattu nainen on mahtava!

      Poista