KIRJAKEVÄT 2025
On tullut jälleen aika katsastaa kevään kirjatarjontaa. Olen varaillut kiinnostavaa lukemista Vaski-kirjastojen nettivarauksen kautta. Onneksi kirjastot ovat olemassa, sillä tällä hetkellä varauslistallani on jo lähes 50 tänä vuonna ilmestyvää kirjaa. Keräsin listalle muutamia uutuuskirjoja, joita odotan todella kiinnostuneesti.
Yhdysvaltalainen Elizabeth Strout on yksi lempparikirjailijoistani. Olen lukenut kaikki hänen kirjojensa suomennokset, ja postaukset löytyvät blogin sivuilta mm. Olive Kitteridge. Burgessin pojat kertoo veljeksistä, jotka menettivät lapsena isänsä. Kotiinpalaminen nostaa jännityksiä pintaan. Perhedraamaa jälleen tarjolla tavalla, jonka Strout hallitsee.
Ranskalaisen Valérie Perrinin esikoiskirja Sunnuntain unohdetut kertoo Justinesta, joka käy töissä vanhainkodissa. Siellä hän pitää seuraa vanhuksille, joita kukaan ei käynyt tapaamassa sunnuntaisin. Justine kirjoitti ylös erään vanhuksen elämäntarinaa. Sunnuntain unohdetut on voittanut jopa 13 kirjallisuuspalkintoa. Suorastaan rakastuin Perrinin Vettä kukille teokseen, joten tuskin maltan odottaa, että saan tämän esikoiskirjan luettavaksi.
Yhdysvaltalaisen Ann Napolitanon Rakas Edward kertoo pojasta, joka selvisi ainoana eloonjääneenä lentokoneonnettomuudesta. Viime vuonna lukemani Napolitanon teos Kaunokaisia kertoi lapsuuden traumojen vaikutuksista mielenterveyteen, ja sitä samaa löytyy myös tämän kirjan sivuilta.
Mikko Kamulan viides historiallinen Metsän kansa-fantasiasarjan kirja on nimeltään Pohjolan neito. Sarjan parissa on eletty 1400-lukua, ja Juko Rautaparran perheenjäsenet ovat tulleet hyvinkin tutuiksi. Pohjolan neito kirjassa Rautaparran nuorin poika Tenho ja häntä tietäjäksi opettava Yörnin äijä lähtevät pelastamaan erästä henkilöä, jonka Pohjolan emäntä on siepannut. Aiemmat sarjan kirjat: Kalevan pojat, Tuonela, Iso härkä ja Ikimetsän sydänmailla, löytyvät blogin sivuilta.
Yhdysvaltalaisen TJ Klunen fantasiakirja Taivaansinisen meren tuolla puolen jatkaa iki-ihanaa Talo taivaansinisellä merellä kirjan tarinaa. Kaukaisella saarella on orpokoti maagisille lapsille. Kotia ja lapsia hoitaa Arthur ja Linus. Ensimmäinen kirja kertoi Linuksen tarinan ja tämä toinen Arthurin tarinan.
Antti Heikkisen kirjoittama elämäkertakirja Sellasta kertoo koko Suomelle niin rakkaan Seela Sellan tarinan. Olen onnistunut käymään tämän hienon näyttelijän esityksessä, ja se oli mieleenpainuvan ihana kokemus. Seela Sella on tullut tutuksi monista tv-näytelmistä, ja viimeksi näin hänet tv:ssä, kun hän luki Väinö Linnan Tuntematon sotilas kirjaa lukupiirikirjana Itsenäisyyspäivänä 2024.
Ulla Raskin esikoisromaanin, Blanka, Itämeren tytär, matkassa matkataan kauas 1600-luvulle. Blankan sisko kuoli ennen häitään, joten Blankan ei auttanut muu, kuin matkata siskonsa puolesta morsiameksi lyypekkiläiselle leskimiehelle. Vaikuttaa aivan minun kirjaltani, ja kansikuva on huippuhieno.
Laura Lähteenmäen teos Marian kirja kertoo Elias Lönnrotin puolisosta. Lähteenmäki on tarkka perhesuhteiden kertoja, joten sitäkin on luvassa tässä historiallisessa 1800-luvulle sijoittuvassa kirjassa.
Saara Henrikssonin historiallisessa teoksessa Kerjäläiskuningatar matkataan 1400-luvun Saksaan nuoren ruhtinatarabbedissa Hedvigin kaupunkivaltioon. Kun isä on Saksin vaaliruhtinaskunnan hallitsija, ei Hedvigin auttanut muu kuin suostua abbedissaksi, vaikka edessä oli ilkeä juonittelujen verkosto, joka havitteli hänen valtaansa.
Eveliina Talvitien Helga aloittaa historiallisen romaanitrilogian ompelumaailmasta, kuten kansikuvasta näkyy. Tulossa on käsityöläisnaisten historiaa ja muotia. Nyt on minua kiinnostava kirja, sillä nuorena suunnittelin itselleni jopa muotialaa.
Yhdysvaltalaisen Barbara Kingsolverin teos Demon Copperhead sai Pulizer-palkinnon vuonna 2023. Kirja sai myös Womens price for the fiction-kirjallisuuspalkinnon samana vuonna. Kirja kertoo pojasta, joka syntyi yksinäiselle teiniäidille Appalakeilla. Kirja sisältää päihde-elämää ja riippuvuuksia sekä väkivaltaista perhe-elämää. Demon joutuu mm. laitoskierteeseen.
Nigerialaisen Chimamanda Ngozi Adichien Unelmia kiinnostaa jo sen vuoksi, että olen lukenut häneltä aiemmin neljä kirjaa mm. Kotiinpalaajat. Unelmia kertoo nigerialaisista nykyajan naisista. Teemoina ovat rakkaus, seksi ja unelmat. Kun kyseessä on Adichien kirja, teemat voivat olla aika vahvalla näkökannalla katsottuja, jopa väkivaltaisia.
Mitä sinä aiot lukea tänä keväänä?
💚 LUKUILOA VUODELLE 2025 💚
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti