Sanoin yhdessä kirjeessäni rakas Margaret, etten löytäisi ystävää täällä valtameren ulapalla; olen kuitenkin löytänyt miehen, jonka sydänystävä olisin halunnut olla ennen hänen mielensä murtumista.
20. Klassikkohaasteen kirjaksi valitsin omasta kirjahyllystäni englantilaisen Mary Shelleyn (1797-1851) jo vuonna 1818 ilmestyneen kauhukirjan nimeltä Frankenstein. Kirjan tapahtumat sijoittuivat 1700-luvulle, kun erään laivan kapteeni nimeltään R. Walton kirjoitti kirjeitä sisarelleen pitkillä laivamatkoillaan. Yllä olevassa lainauksessa kapteeni kertoi heidän pelastaneen laivaansa miehen Jäämerellä seilaavalta lautalta. Mies oli yrittänyt tavoitella koiravaljakolla edessään ajavaa jättiläiskokoista henkilöhahmoa. Pelastettu mies oli nimeltään Victor Frankenstein, joka yritti saada kiinni olennon, hirviön, jonka oli itse luonut ja herättänyt henkiin.
Eräs ilmiö, joka oli erityisesti kiinnostanut minua oli ihmisruumiin - ja itse asiassa kaikkien elävien olentojen - rakenne. Mistä elämän periaate oli peräisin? kysyin usein itseltäni.
Victor Frankenstein oli kotoisin Génevestä, ja oli opiskellut siellä, mutta sitten hänet lähetettiin 17-vuotiaana opiskelemaan Ingolstadtin yliopistoon. Hän oli ahkera opiskelija ja kiinnostunut kemiasta, luonnonfilosofiasta ja ihmisruumiista. Niinpä muutaman vuoden opiskeltuaan, hän päätti kehittää ihmisen, joka oli kaikin tavoin jättimäinen.
Oi, ei yksikään kuolevainen voisi kestää noiden kasvojen herättämää kauhua. Uudelleen henkiin herätetty muumio ei voisi olla yhtä kammottava kuin tuo kurjimus.
Hirviön luomisen jälkeen tiedemies Victor Frankenstein sairastui kuukausia kestäneeseen hermokuumeeseen. Hirviö oli kadonnut sillä aikaa. Pian tervehdyttyään Victor kuuli pikkuveljensä kuolemasta, joka oli murhattu. Victor oli varma, että murhan oli tehnyt hänen luomansa hirviö, mutta murhasta syytettiin erästä nuorta tyttöä.
Vaikka olet luojani, sinä halveksit minua. Kuitenkin meitä liittää yhteen side jonka vain toisen kuolema pystyy katkaisemaan. Sinä aiot tappaa minut.
Victor Frankenstein sai kuulla luomaltaan hirviöltä, miten hirviön elämä oli alkanut ja jatkunut. Tiedemies oli kiinnostunut kuulemaan, miten nopeasti hirviö oli omaksunut kaiken tarkkailemalla ihmisiä. Puheensa lopuksi hirviö vaati, että Victor loisi hänelle elämänkumppanin, joka olisi yhtä ruma ja kauhistuttava kuin hän itsekin.
Tehtävä johon olin ryhtynyt oli todella iljettävä.
Saiko hirviö itselleen toivomansa elämänkumppanin, ja mitä muuta kirjan loppupuolella tapahtui, sen voit lukea tästä kauhukirjaklassikosta vailla vertaa.
Mary Shelley, Frankenstein
Suom. Paavo Lehtonen 1973
Otavan klassikot pokkari 2024
s. 332
Frankenstein, or The Modern Prometheus 1818
Kauhu
Tieteiskirjallisuus
20. Klassikko-haasteen vetäjänä toimii Tuulevin lukublogi. Kiitos Tuulikki.
Klassikkohaasteesta on muodostunut jo 10-vuotinen perinne. Joka vuosi tammikuussa ja heinäkuussa kirjojen lukijat ja kuuntelijat voivat osallistua kyseiseen lukuhaasteeseen lukemalla valitsemansa klassikkokirjan.
Klassikkohaasteisiin lukemani kirjat:
1. Émile Zola: Nana
2. Veijo Meri: Manillaköysi
3. Maria Jotuni: Huojuva talo
4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa
5. Aila Meriluoto: Peter-Peter
6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia
7. Ken Keysey: Yksi lensi yli käenpesän
8. Timo K. Mukka: Tabu
9. Hannu Salama: Juhannustanssit
10. D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja
11. Lasse Sinkkonen: Solveigin laulu
12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä
13. Juhani Aho: Rautatie
14. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
15. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys
16. Anni Blomqvist: Maija17. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä
18. Anne Brontë: Agnes kotiopettajatar
19. Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu
20. Mary Shelley: Frankenstein
Olen lukenut tämän joskus aikoja sitten ja muistan vain joitakin yksittäisiä kohtauksia kirjasta. Kestäisi kyllä useammankin lukukerran, kun on vuosia välissä aikaa!
VastaaPoistaTässä kirjassa on niin paljon kaikenlaista, että sen voi lukea moneen kertaan.
PoistaOlipa todella sattuma, että luimme saman kirjan! Olemme jopa ottaneet yhden saman lainauksenkin, vaikka ne eivät näytä täsmälleen samoilta, koska olemme lukeneet eri suomennokset.
VastaaPoistaFrankensteinia on muokattu moneen kertaan. Eikös se Mary Shelleyn mieskin muokannut kirjaa jossakin vaiheessa? Tosi hauskaa, että meillä oli jopa yksi lainaus samasta kohtaan, tosin hiukan eri muotoisena.
PoistaMinun täytyy tunnustaa, että eläydyin niin kirjan lumoihin, että tunsin todellista kauhua, kun luin sitä.
Vierastan kauhua, joten minulla on tämä klassikko lukematta. Ehkä vielä joskus rohkenen.
VastaaPoistaJos vierastat kauhua, niin älä lue tätä kirjaa, sillä tässä on hirviö, joka tekee väkivaltaisia rikoksia, mutta on mielettömän älykäs.
PoistaMinulla on Frankenstein lukematta, koska vierastan kauhua. Ehkä vielä joskus rohkenen.
VastaaPoistaKiitos Tuulevi klassikkohaasteen vetovastuusta ja koonnista.
PoistaHurja tarina ja niin hienosti punottu lainauksista päätellen että jännitys on taattu. ♥
VastaaPoistaOli tämä aika jännittävä tarina.
PoistaMinusta oli myös hauska lukea netistä Mary Shelleyn elämästä ja siitä miten hän kehitti tämän tarinan. Muistaakseni heillä oli tapana kertoa kauhujuttuja, kun kävivät vieraisilla tiettyjen perhetuttujen luona. Hauska harrastus 1700-1800-luvuilla.
Tämä menee minulla lukulistalle! Kauhua luen tosi vähän, mutta nämä vanhat klassikot taitavat tässä genressä sopia minulle paremmin kuin nykykauhu. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaSuosittelen sinulle lämpimästi historiallista matkaa Frankensteinin seurassa. Minullekin sopii vanha kauhu paremmin kuin nykykauhu.
Poista