keskiviikko 31. heinäkuuta 2024

Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu #klassikkohaaste19

 


Aamulla kun kylän muissa mökeissä vielä nukutaan, nousee tämän talon savupiipusta jo kellahtava raskas savujuova taivaalle. Mäkelässä herätään varemmin kuin muissa Siskonrannan mökeissä.

Yhdeksännentoista Klassikkohaasteen kirjaksi valitsin oman kirjahyllyn klassikkojen klassikon, Timo K. Mukan (1944-1973) esikoisteoksen Maa on syntinen laulu. Mukka oli vasta 19-vuotias, kun hän kirjoitti tämän riipaisevan teoksen nuoren Mäkelän Martan elämästä pienessä lappilaiskylässä 1940-luvulla. Aamuisin isänisä, eli äiji, herätti Martan aikaisin navettaan lypsämään lehmät. Äiti oli sairaalloinen ja pysytteli melkein aina sängyssä. Isä oli viikot metsätöissä. Martan vastuulle jäi melkein kaikki kotityöt. Iltaisin he äijin kanssa kalastelivat, mutta kalansaalis ei ollut hääppöinen.

Marraskuun ensimmäisellä viikolla eräänä aamuna Martta Outakodalle päin katsoessaan sattui näkemään, miten musta hevonen ajoi Outakodan pihaan. Mies, joka nousi reslasta, oli pukeutunut punaiseen lapinkolttuun.

Martta oli ihastunut Oulaan, joka oli saamelainen. Kirjassa puhutaan lappalaisesta, mutta se on väärä termi. Naapurin Kurki-Pertti oli Martan kanssa samaa ikäluokkaa, ja kylällä jo puhuttiin heidän vihille menosta. Martta ei tahtonut Perttiä, vaan hän halusi saamelaisen poromiehen Oulan. Juorut kulkivat talosta taloon ja pian huomattiin, että Martta kulki maha pystyssä, eikä hävennyt mitään.

En mie sulle... Martta, hän sanoi. - Mutta se jumalaton huorapukki... sen mie tapan. Saat saatana sanoa sille, että on paras karttaa minua... vielä mie helvetti siltä hengen ryöstän.

Martan isä Juhani oli suurta vihaa täynnä, kun huomasi tyttärensä olevan raskaana. Eihän hän omaa ainokaista lastaan vihannut, mutta viha kohdistui mieheen, jota hän epäili lapsenlapsensa isäksi. Olen aina ihmetellyt sitä, että miksi isät vihaavat tytärtensä ihastumisen kohdetta. Psykologit varmaan osaisivat selittää, mikä tekijä isissä herättää noin vahvat vihan tunteet. Oma isänikin oli valtavan vihainen, kun menin nuorena kihloihin. Isästäni tuli todella ilkeä pitkäksi aikaa. Martan isä oli siis äärimmäisen vihainen saamelaismiehelle, ja aikoi kostaa tälle.

On tulossa pakkasyö - keskiyön tunnit eivät enää ole kaukana. Kuusi venettä lipuu keskijärveltä verkkaan kohti rantaa. Ne kaikki soutavat hitaasti ja arvokkaasti - ne tuovat mukanaan isä-Juhania.

Isä Juhani otti hengen itseltään. Hän ei kestänyt väkivaltaisia tekojaan. Niistä voit lukea lähemmin kirjan tarinasta.  Mukan Maa on syntinen laulu teoksen teki kuuluisaksi Rauni Mollbergin elokuva, joka pohjautui kirjaan. Elokuvan pääosaa näytteli Maritta Viitamäki sensuellin kauniina nuorena Marttana.

Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu on riipaisevan runollinen rakkaustarina sodan jälkeisestä ahtaan hurmoshenkisestä Lapista.


Timo K. Mukka, Maa on syntinen laulu

Gummerus 2013 Kahdestoista painos

s. 229

Ensim. julkaistu painos 1964

Esikoisteos

Kirjasta ilmestyi elokuva vuonna 1973



Kiitos Yöpöydän kirjat-blogin Niinalle 19. Klassikkohaasteen vetovastuusta.

 

Klassikkohaasteisiin lukemani kirjat:

1. Émile Zola: Nana

2. Veijo Meri: Manillaköysi

3. Maria Jotuni: Huojuva talo

4. Maiju Lassila: Tulitikkuja lainaamassa

5. Aila Meriluoto: Peter-Peter

6. Annikki Kariniemi: Erään avioliiton anatomia

7. Ken Keysey: Yksi lensi yli käenpesän

8. Timo K. Mukka: Tabu

9. Hannu Salama: Juhannustanssit

10. D.H. Lawrence: Lady Chatterleyn rakastaja

11. Lasse Sinkkonen: Solveigin laulu

12. Anja Kauranen: Sonja O kävi täällä

13. Juhani Aho: Rautatie

14. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan 

15. Milan Kundera: Olemisen sietämätön keveys 

16. Anni Blomqvist: Maija

17. Aleksis Kivi: Seitsemän veljestä

18. Anne Brontë: Agnes kotiopettajatar 

19. Timo K. Mukka: Maa on syntinen laulu


 

10 kommenttia:

  1. Mainio avaus tästä riipaisevasta ja vakuuttavasta teoksesta, joka sekä kirjana että elokuvana on kestänyt omalla kohdallani useamman luku- ja katsontakerran, ja joka 19-vuotiaalta kirjailijalta on hämmästyttävä ja kypsä aikaansaannos! Klassikko, jos mikä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka :)
      Kerrassaan upea teos. Olen lukenut sekä Tabun että Maa on syntinen laulu pari kertaa. Molemmista on tehty elokuvat. Kirjat ovat Finlandia-palkinnon arvoisia. Nykykirjailijoista Tommi Kinnuselta löytyy yhtä vahvaa osaamista, taitoa ja taituruutta sekä upeita tarinoita.

      Poista
  2. Oletpa valinnut hienon klassikon! Olen lukenut romaanin Maa on syntinen laulu muutamaan kertaan, ja aina se on yhtä vaikuttava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit :)
      Maa on syntinen laulu on varmasti vahvimpia lukuelämyksiä mitä olen koskaan lukenut. Kirja ansaitsisi uuden tulemisen nykyaikaan ehkä uuden elokuvaversion avulla, vaikka muistan ikuisesti ensimmäisen version.

      Poista
  3. Olen lukenut tämän vuosia sitten ja muistan riipaisevuuden yhä. Pitäisikin paneutua tähän uudelleen, muistot ovat siinä määrin hälventyneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa oli paljon teemoja, joita voisi käsitellä esim. uskonnollisuus, kylän yhteisöllisyys, sukupolvien erot jne. Tämä on todella riipaiseva teos.

      Poista
  4. Ihanaa, kun olit mukana haasteessa! ♥ Kävin lukiossa äikän kurssilla katsomassa tämän näytelmänä ja se oli hyvin vaikuttava kokemus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina haasteen vetovastuusta. Voi minäkin haluaisin nähdä tämän kirjan näytelmänä. Varmasti mahtava esitys.

      Poista
  5. En ole lukenut yhtään Mukan kirjaa, mutta kirjoituksesi antoi kyllä kipinän tutustua hänen teoksiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :) Suosittelen lämpimästi Mukan kirjoja. Todella vahvaa draamaa. Vähän sivuja täynnänsä koskettavia kohtauksia.

      Poista