maanantai 8. heinäkuuta 2024

Ninni Schulman: Viimeiset leikit

 


Ingrid Wolt heilautti kassin olalleen ja astui vapauteen. Vaikka kello oli vasta puoli yhdeksän aamulla, laitoksen pysäköintipaikalla oli niin kuuma, että ilma tuntui väreilevän. Korkea ristikkoportti sulkeutui naristen hänen takanaan.

Ruotsalaisen Ninni Schulmanin dekkarit ovat parasta lukemista mitä tiedän. Schulmanin uusin sarja alkaa dekkarilla nimeltään Viimeiset leikit. Uuden sarjan päähenkilö on Ingrid Wolt, poliisi, joka joutui vankilaan. Nyt hän pääsi vapauteen, mutta työpaikan etsiminen tuotti hankaluuksia, sillä hänellä oli kokemusta vain poliisin työstä ja vankina olosta.

Hän vajosi sammalikkoon ja itki, kunnes kyyneleitä ei enää tullut. Sitten hän nuoli veren käsistään ja kääntyi taas kerran lähteäkseen kotia kohti. Muuta tietä ei ollut.

Ingrid Wolt päätyi asumaan pieneen kylään mahdollisimman kauas Tukholmasta. Hän ei halunnut kohdata entisiä kollegoitaan, eikä varsinkaan entistä miestään, joka myös oli poliisi. Hän pelkäsi ex-miestä ihan hirvittävästi.

Hän ei ollut enää sellissään, vaan nukkui yksin kaksoisvuoteessa Taalainmaalla, laventelilta tuoksuvissa lakanoissa. Hän oli vapaa.

Kävi kuitenkin niin, että eräs entinen kollega oli muuttanut takaisin kotiseudulleen. Ingrid ja kyseinen kollega olivat jo ennestään ystäviä, eikä ystävyys ollut kadonnut mihinkään. Ingrid sai ystävältään runsaasti apua, kun hän perustamansa yksityisetsivätoimiston puitteissa tutki erästä katoamistapausta. Vuosi aiemmin oli eräs 12v. poika kadonnut. Äiti palkkasi Ingridin tutkimaan tapausta. Oli aika saada selvyys sille, mitä oli tapahtunut.

"Sitä alkaa valehdella, jotta pystyisi jatkamaan elämäänsä, ja lopulta melkein uskoo valheensa itsekin."

Viimeiset leikit dekkarissa oli kesä 1983. Ajankuva näyttäytyi sopivasti kirjan tarinassa. Lapset keksivät itse leikkinsä, olivat paljon ulkona ja uimassa, harrastivat urheilulajeja, eikä digilaitteita ja  somettamista ollut häiritsemässä luonnollisia juttuja. Tarinassa kadonnut poika, nimeltään Mattias, oli innokas ihmisten haastattelija. Joskus hieman liiankin innokas. Niinpä hän tiesi yhtä ja toista salaisuutta kylän asukkaista. Hänelle oli kertynyt suuri määrä kasetteja, joiden sisällössä oli tutkittavaa. Poliisit olivat jättäneet vuosi aiemmin kaiken tutkimatta. Ingrid ei aikonut tehdä samaa virhettä.

Ninni Sculmanin dekkarissa Viimeiset leikit kohtasivat kesäinen idylli ja salaisuuksien verho. Loistava uusi dekkari, jonka loppukoukku nosti kaikki ihokarvat pystyyn. Suosittelen.

 

Ninni Schulman, Viimeiset leikit *****

Suom. Sirpa Hietanen

Tammi 2024

s. 421

Som vi lekte 2024

Dekkari

Cosy crime

Ingrid Wolt-sarjan 1. osa

2 kommenttia:

  1. JOo, minäkin tykkäsin tästä. Mukavaa odottaa jatkoa! https://kuunneltua.blogspot.com/2024/06/ninni-schulman-viimeiset-leikit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu kommentistasi :) Tämä oli kyllä koukuttava dekkari.

      Poista