maanantai 15. heinäkuuta 2024

Lorna Cook: Ystävät, rakastavaiset, viholliset

 


Kaikki seinäkellot ja rannekellot siirretään tunnilla eteenpäin... Saksan aikaan.

Brittiläisen Lorna Cookin teos Ystävät, rakastavaiset, viholliset kertoi kaksi tarinaa, jotka sijoittuivat sota-aikaan ja vuoteen 2016 Guernseyn saarella. Kaksi siskosta Dido ja Persephone asuivat kaksitornisessa talossa, Deux Tourellesissa, kun Saksa miehitti Kanaalisaaret vuonna 1940. Miehitystä kesti viisi vuotta. Sotilaita sijoitettiin saarelaisten koteihin, myös Dido ja Persephone saivat kotiinsa saksalaisen upseerin. Mies vaikutti hyvinkin tutulta.

Mollyn ehdotus, että Lucy asuisi toistaiseksi Deux Tourellesissa, oli itse asiassa melko järkevä, sikäli kuin Dido ei ollut jättänyt taloaan perinnöksi kissaväelle. Ei olisi herkkua nukkua yksin isossa talossa, mutta parempi sekin kuin Claran katon alla.

Lucy oli tullut lapsuutensa kotisaarelle, koska Dido oli kuollut, ja heidän isänsä oli Didon lähin sukulainen. Saarella asui Lucyn Clara-sisko, mutta heidän välinsä olivat aina olleet riitaisat. Siskontyttö Molly oli ihana. 

Lucy ja Clara hoitivat hautajaiset ja muut järjestelyt, myös talo pitäisi järjestää myyntikuntoon. Deux Tourellesin lähellä asui mies, joka auttoi Lucya remppatöissä. Yhdessä oli kiva tutkia myös Didon menneisyyttä vanhoista papereista. Yllätys olikin mahtava, kun he löysivät vanhoista papereista tietoja, että Didolla oli ollut sisko, Persephone.

Monet saarelaiset säilyttivät radioita kätköissään, mutta jos saksalaiset löysivät ne, rangaistus oli ankara - vankeusrangaistus mantereella miehitetyssä Euroopassa.

Millaista on elää miehittäjien kanssa, siitä voit lukea Lorna Cookin teoksesta Ystävät, rakastavaiset, viholliset. Kirjailija on omistanut kirjan kaikille kanaalisaarelaisille, jotka kestivät natsien miehitysajan, juutalaisille, jotka karkotettiin, saarelaisille, jotka tekivät urhoollisesti vastarintaa, ja niille, jotka joutuivat vangituiksi eivätkä koskaan palanneet.


Lorna Cook, Ystävät, rakastavaiset, viholliset

Suom. Nina Mäki-Kihniä

Bazar 2024

s. 451

The Girl from the Island 2021

Natsien miehitysaika 1940-45



 

 

6 kommenttia:

  1. Pidin tästä todella paljon. Kiinnostava fiktiivinen tarina yhdistettynä sota-aikaiseen faktaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotin kirjaa kovasti, kun luin bloggauksesi. En tiennytkään aikaisemmin, että Saksa oli miehittänyt Kanaalisaaret. Oppia ikä kaikki.

      Poista
  2. Tämä kirja voisi olla ehkä mielenkiintoinen kirja luettavaksi nimen perusteella vaikka en ole koskaan ollut mikään innokas kirjojen ystävä !!

    Hyvää kesän jatkoa Sinulle !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi K. kommentistasi :)
      Tämä oli todella mielenkiintoinen kirja, joten tästä olisi hienoa jatkaa lukuharrastustasi.
      Hyvää Kesän jatkoa sinulle :)

      Poista
  3. Mielestäni tämä oli varsin onnistunut romaani. Lisäpisteitä siitä, ettei ollut mitään sarjaa, vaan itsenäinen teos. Itsenäisiä romaaneita tulee nykyään vastaan valitettavan harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä romaani oli hyvin koottu itsenäinen teos. Tykkään kyllä aika monestakin sarjasta, varsinkin dekkarisarjoista.
      Kiitos kommentistasi ja hyvää kesää ja lukuiloa :)

      Poista