sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Kaari Utrio: Aatelisneito, porvaristyttö

 


Ursula juoksi ranta-aittojen takaa piispanpellolle, ei katsonut kertaakaan taakseen vaan alkoi kavuta ylös Ryssänmäelle, ei pysähtynyt mäellekään vaan juoksi saman tien alas. Se olisi ollut helppoa menoa, ellei hän olisi ollut paljasjaloin.

Kaari Utrion historiallinen teos Aatelisneito, porvaristyttö sijoittui 1520-luvulle. Turun pormestarilla, Kiukku-Niku Särkilahdella, oli yhtä kiukkuinen tytär Ursula. Ursula oli kirjan porvaristyttö, jolla oli  tapana saada tahtonsa läpi tavalla tai toisella. Kirjan alussa tanskalaiset valloittivat Turun. Ursula oli sillä hetkellä saunomassa naisten vuorolla, kun tanskalaissotilaat tulivat ovelle. Silloin Ursula pinkaisi pakoon.

Pyhän Dominicuksen päivä, viides elokuuta Armon vuonna 1523 valkeni Turussa autereisena ja yhtä tukahduttavan kuumana kuin edellisetkin. Heti auringon noustua alkoi Mätäsjärven vesijättömaalta kohota pahanhajuista huurua joka ajelehti kaupungin ylle ja sekaantui muihin hajuihin: katoilla kuivatun kalan, lannan ja jätteiden ja kulottuneen ruohon hajuun. Kadut ja kujat pölisivät keltaista utua joka tunkeutui silmiin, korviin ja sieraimiin ja sai ihmiset yskimään kuivaa kähisevää yskää.

Vuonna 1523 Ursula oli jo naimisissa porvari Staffan Welcherin  kanssa. Miehen ollessa kuolemaisillaan, Ursulan synnytyspoltot alkoivat. Tuohon aikaan vaimot odottivat vauvoja, tai sitten heillä oli pieni vauva ja liuta muitakin lapsia. Ursulan kolmas lapsi oli poika. 

Miehen kuoleman jälkeen Ursulan piti muuttaa aluksi lapsuudenkotiinsa, mutta sen jälkeen hänen kummitätinsä halusi Ursulan mukaansa Turun linnaan. Turun linnassa hän tapasi miehen, josta tuli hänelle ystävä ja lopulta aviomies, mutta sitä  ennen ehti tapahtua kaikenlaista yllättävää mm. muutto Raumalle ja takaisin.  Kuusiston linnassakin tuli vietettyä aikaa ja nähtyä linnan tuho. Linna tuhottiin, koska Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa oli alkanut seurata Lutherin oppia, ja halusi tuhota kaikki katolilaiset merkit. Kuusiston piispanlinnalla oli siis liian suuri valta valtakunnassa.

Kaari Utrion tarinankerronta on todella koukuttavaa. Hänellä on taito nostaa esille satojen vuosien takaiset näkymät, aivan kuin katselisi elokuvaa. Ursula Särkilahden maailmalla laajasti opiskellut veli tuli takaisin Suomeen julistamaan Martin Lutherin oppia. Petrus Särkilahti oli ensimmäinen pappi, joka saarnasi Lutherin oppia Turun tuomiokirkossa. Vastaanotto oli alkuunsa todella vastahakoista.

Anno 1520-1523. Tanskan kuningas Kristiern Tyranni toi maahan voutinsa, verikoirat, jotka imivät valtakunnan tyhjäksi. Kaikkea Jumalan lakia halveksien kuningas antoi mestata ja ilman ripin lohtua surmata maan uljaimmat ja ylhäisimmät herrat. Korkeat rouvat hän raahasi vankeuteen missä monet nääntyivät ja kuolivat ruton turmaan.

Kirjan toinen päähenkilö oli rouva Margareeta Eerikintytär Vaasa, tulevan kuninkaan Kustaa Vaasan sisko. Tanskan kuninkaan valloitettua Ruotsi-Suomen, kuningas siis mestautti melkein kaikki aateliset miehet. Aatelisnaiset joutuivat Tanskaan vankilaan, myös Joakim Brahen vaimo Margareeta lapsineen ja Margareetan äiti. Ollessaan Tanskassa vankilassa, Margareeta hoiti kahta ruttoon sairastunutta miestä. Toisesta tuli hänelle lopulta aviomies. Hulttio mies, vaikka oli kreivi. Ursulaa ja Margareetaa yhdisti sama ikä ja se, että he molemmat seurasivat sydämen ääntä. 

Kaari Utrion Aatelisneito, porvaristyttö on historiallinen tarina, jossa yhdistyvät 1500-luvun  ihmiset ja tapahtumat huikean mielikuvituksen kera upeaksi lukukirjaksi. Huikean hieno 50 vuotta vanha historiallinen tarina.

Ps. Onnea syntymäpäivän johdosta Kaari Utrio!

 

Kaari Utrio, Aatelisneito, porvaristyttö *****

Tammi 2009

s. 368

Ensimmäinen julkaisu 1974

1500-luku

Martin Lutherin oppi tuli pohjolaan

Kuusiston piispanlinnan tuho

 

Kaari Utrio: Rautalilja

Kaari Utrio: Yksisarvinen

Kaari Utrio: Vendela

Kaari Utrio: Vehkalahden neidot

Anna-Liisa Haavikko: Kaari 

2 kommenttia:

  1. Kaari Utrion historialliset teokset kuuluvat suosikkikirjoihini. Utriolla on kyky kertoa tarina koukuttavasti ja uskottavasti. Ja taustalla on aina todellinen historia. Näitä voi mainiosti lukea toisenkin kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä voi lukea useammankin kerran. Olen koonnut kotikirjahyllyyn pienen kattauksen näitä Utrion kirjoja. Niitähän on oikeasti niin valtava määrä, että muita kirjoja ei meille mahtuisikaan. Siksi rajoitus muutamaan kirjaan kerrallaan.

      Poista