maanantai 20. huhtikuuta 2020

Kaari Utrio: Vendela (Lukuviikko)Kauneus ja köyhyys, se oli paha yhdistelmä. Kirstinä Kurjen vatsassa poltti kuin hiillos; hänen oli nähtävä Vendela turvattuna ennen kuin hän sai antaa periksi taudille.
- Sinä et ole mitään, niin kuin hyvin tiedät, Kirstinä Kurki sanoi Vendelalle. Neito, joka oli kuullut nuo sanat joka päivä niin kauan kuin saattoi muistaa, nyökkäsi nöyrästi.

Suomalaisten rakastaman kirjailijan Kaari Utrion Vendela kertoi 1300-luvulla eläneestä 16-vuotiaasta jalosukuisesta, mutta köyhästä Vendelasta, joka oli tuohon aikaan jo hyvinkin naimaiässä ja ihastunut. Vendelan äiti oli kuollut ja niin luultavasti isäkin, jotakin sekavaa isän suvussa oli, eikä hänelle kerrottu mitä. Hän asui Turussa tuomiokirkon lähellä Pyhän Sigfridin talossa tätinsä ja äidin sedän sekä palvelijoiden kanssa. Täti oli kuulu parantaja, jonka asiakkaita turkulaiset olivat. Hän oli opettanut Vendelalle parantajan taitonsa. Setä puolestaan oli opettanut Vendelan lukemaan. Lähtiessään talosta, erinäisten ikävien tapahtumien jälkeen, isän puoleisen tätinsä luokse Viipurin linnaan, hän sai sedältään lahjaksi kirjan, joka oli tuohon aikaan erittäin harvinainen arvotavara.

Rouva Juditin kauhistukseksi ritari Hartman tarjosi Vendela Dalhusille paikan vieressään korokkeella. Rouva Judit ei voinut tehdä mitään: linnanherran tahto kävi ylitse kaiken muun. Mutta sen hän päätti mielessään, että toista kertaa ei Vendela Dalhusilla ollut asiaa korokkeelle, tuskin koko ritarisaliin.

Matkalla Viipuriin tarvittiin kovasti Vendelan parantajan taitoja, mutta Viipurin linnassa hän sai unohtaa kaiken entisen. Rouvashuone oli paikka missä hän sai pukea ja kammata rikkaampia rouvia ja neitoja. Judit-tädin mies makasi sairasvuoteella, ja siellä sai istua sairaan lohtuna, mutta Vendela oli tottelevainen ja auttavainen, ja olihan hänen ihastuksensa samassa linnassa. Sitten kävi niin, että ihastus valitsi toisen puolison.

- Sehän on Vendela Dalhusin kirja! Miten se on sinulle joutunut?

- Domina Vendela antoi sen minulle, kun… kun rouva Iliana tuli Viipurin linnaan. Hän pyysi minua säilyttämään sitä luonani vielä sitten, kun lähdimme Tuurilaan. Hänellä ei ollut mitään paikkaa, missä hän olisi voinut pitää sitä… Hän nukkui rouvastuvan lattialla Greta Dumen kanssa, eikä hänellä ollut arkkua. Hän pelkäsi, että se varastettaisiin.

Vendelan kirja kulki koko tarinan mukana ja tuli esille aina silloin tällöin. Vendelakin tuli naitetuksi jossakin vaiheessa, mutta sen jälkeen hänen olonsa vain huononivat ja asuinpaikkana oli pitkään pelkkä sauna. Vendelan historiallinen tarina oli tällaiselle historiaa rakastavalle lukijalle kuin hunajaa ja mettä unohtamatta virkistäviä yrttejä ja rohtoja Vendelan pussukoista, joita tuleva aviomieskin joutui jossakin vaiheessa nauttimaan.

Kaari Utrion kirjallinen tuotanto on uskomattoman laaja. Laskin hänen kirjoittaneen yli 50 teosta. Ihastuin kirjailijan viihteellisiin, aistikkaisiin ja historiallisia naisia ja lapsia esiintuoviin teoksiin jo nuorena ja luin kaikki hänen kirjoittamansa teokset, jotka vain sain käsiini. Sitten tuli se kyllästymispiste ja kirjat alkoivat muistuttamaan toisiaan. Blogiaikana (8v.) olen lukenut Utrion Yksisarvisen ja tämän Vendelan. Yksisarvinen kertoo viikinkiajasta 1000-luvulla. Molemmista kirjoista on otettu useampi painos ja kirjailija on käynyt uusintapainoksissa tekstin läpi.

Kaari Utrio on kirjoittanut upeita historiallisia romaaneja, tietokirjoja ja lasten- ja nuortenkirjoja. Vendela oli vastustamaton ja koukuttava tarina patriarkaaliselta 1300-luvulta, jolloin miehet omistivat naiset ja lapset sekä päättivät näiden asioista. Kaari Utrio on tehnyt loistavaa taustatyötä, joten upposin Vendelan tarinaan ja siirryin 1300-luvun maisemiin sulavasti ja suurella mielenkiinnolla.

Kaari Utrio, Vendela *****
Tammi 2016
s. 411
ensimmäinen painos 1989

Kaari Utrio: Yksisarvinen

7 kommenttia:

 1. Kaari Utrion historiallisiin kirjoihin on kiva silloin tällöin tarttua. Pidän tällaisista kirjoista, joissa on totuudellinen historia taustalla. Tuulihaukka ja Vaskilintu ovat suosikkejani Utrion tuotannossa. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Pidän varsinkin kirjoista, joissa siirrytään varhaiskeskiajalle. Kirjailija tekee loistavaa taustatyötä, josta pidän kovasti. Kiva kun taustalla on historiaa.
   Ihastuin nuorena Pirita Karjalan tytär teokseen. En tiedä uskaltaisinko verestää muistoja kirjan parissa. Luen mieluummin näitä, joita en ole ennen lukenut. Tämäkin kirja löytyi omasta kirjahyllystä.

   Mukavaa alkavaa viikkoa Anneli :)

   Poista
 2. Luin Vendelan jo silloin, kun se ilmestyi. En muista siitä juuri mitään. Alkavat mennä sekaisin keskenään kauan sitten luetut Utrion teokset. Sen voin sanoa, että olen aina pitänyt niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit kommentista :)
   Vendelassa oli mielenkiintoisia kuvauksia vanhasta Turusta. Tykkäsin tosi paljon kuvauksista.
   Näissä on aina nainen ja mies, jotka lopulta kaikkien seikkailujen jälkeen saavat toisensa. Esteitä tietysti on paljon ja juonenkoukut tekevät kirjoista mielenkiintoisia ja viihdyttäviä.
   Tykkäsin tosi paljon Vendelasta :)

   Poista
 3. Perin anopilta aika paljon Utrion kirjoja. Luin niitä aikoinaan, mutta olen pannut kiertoon. Tämä onkin uudempaa tuotantoa näköjään ja lukematta. Kevään iloa Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudempaa tuotantoa yli 30 vuoden takaa, mutta teksti ja aihe on ajatonta historiallista draamaa.
   Ihana juttu, että perit kirjoja anopilta ja luit ne. Kun muutin Turkuun, luovuin osasta kirjoja ja annoin lasten mummolle aika läjän kirjoja. Hän ja koko hänen ystäväpiiriinsä on nauttinut kirjoista.
   Hienoa, että kirjoja luetaan.

   Kevään iloa Riitta :)

   Poista