lauantai 25. huhtikuuta 2020

Lukuviikko ja kirjavinkkejä



Huhtikuinen Lukuviikko 20-26.4.2020 alkoi keskellä pandemiaa poikkeusolojen aikana. Poikkeusolo kirpaisee meitä lukijoita, sillä kirjastot suljettiin melkein ensimmäisenä rajoituksena. Kirjastot, kirjojen aarreaitat, joiden ahkera käyttäjä olen ollut pienestä asti. Poikkeusolojen aikana juuri kirjoja tarvitaan, sillä kirjat viihdyttävät, kertovat historiasta, nykyisyydestä ja tulevasta, kirjoissa on tietoa, taitoa ja taidetta, kirjoista voi herätellä tunteita, jännittää, iloita ja surra yhdessä henkilöhahmojen kanssa ja kirjojen avulla uinahdetaan unten maille. Kaiken kaikkiaan kirjat luovat maailmasta upean paikan elää.

Kaikilla ei ole kotona kirjoja ja nyt rajoitusten ja lomautusten vuoksi heillä ei ole varaa ostaa kirjoja tai kuunnella äänikirjoja. Senkin vuoksi minua surettaa se, että miksi kirjastoista ei saa kirjoja. Osa kunnista ja kaupungeista on lomauttanut juuri sivistys- ja kulttuuriväen ensimmäisenä. Siis ensimmäisenä kirjaston työntekijät. Tämä oli pelottava uutinen. Uskon, että kirjastojen henkilökunnalla on valtavasti mielikuvitusta tuottaa iloa ja elämyksiä tähän rajoittuneeseen yhteiskuntaan, jossa me elämme tällä hetkellä. Samoin muulla sivistys- ja kulttuuriväellä: muusikoilla, laulajilla, kuvataiteilijoilla, kirjailijoilla, näyttelijöillä, museoväellä jne. Uskon, että juuri heillä on poikkeusaikaan sopivaa luovuutta luoda uutta ja erilaista kulttuuria, josta kaikki voivat nauttia.

Lukuviikko 20-26.4.2020 on viikko, jolloin olen kannustanut aina lukemaan kirjoja. Lukuviikko on valtakunnallinen Lukukeskuksen järjestämä lukuhaaste. Lukuviikon teema on tänä vuonna Luovuutta ilmassa

Tähän alle olen koonnut muutaman kirjavinkin, joissa mielestäni on käytetty villiä mielikuvitusta ja joissa luovuus nousee mielikuvituksellisesti esille. Klikkaamalla kirjan nimeä pääset lukemaan kirja-arvostelun blogistani.

Fantasiaa lapsille:

Roald Dahl: Iso Kiltti Jätti
Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu Helsingissä
Tove Jansson: Taikurin hattu
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu 
Mauri Kunnas: Koirien Kalevala 
Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin talo 
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu 
Paula Noronen: Supermarsu 
Veera Salmi: Puluboin ja Ponin kirja  
Tuutikki Tolonen: Mörköviesti 

Fantasiaa nuorille:

 
Muriel Barbery: Haltiaelämää
Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous  
Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli 
Sarah J. Maas: Okaruusujen valtakunta 
Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras
Sylvain Neuvel: Uinuvat jättiläiset
Iida Sammalisto: Tähtimosaiikki


Fantasiaa aikuisille: 

Margaret Atwood: Orjattaresi
Margaret Atwood:
Testamentit  
Susan Fletcher: Noidan rippi 
Risto Isomäki: Viiden meren kansa
Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Eowyn Ivey: Lumilapsi
Mikko Kamula: Iso härkä
Mikko Kamula: Tuonela
Tapio Koivukari: Poltetun miehen tytär 
Piia Leino: Taivas
Katja Törmänen: Karhun morsian
Kaari Utrio: Yksisarvinen
Johanna Valkama: Itämeren Auri  
Taavi Vartia: Varastettu vaimo   

Tähän loppuun haluan vielä liittää linkin Irene Vellan runoon poikkeusajasta. Runo löytyy blogistani.

                     LUKUILOA KAIKILLE!

10 kommenttia:

  1. Mai! Olen tismalleen samaa mieltä kanssasi kirjastojen sulkukohtalosta ja postauksesi näkökohdista!! Ahdistaa, raivostuttaa, turhauttaa, surettaa....
    Kirjastokortti on ollut taskussa aina ja kotikirjastossakin löytyy, mutta kaikilla ei ole asiat näin, kuten toteat.
    Musiikki kuuluu jokapäiväiseen elämään normistikin, mutta sen kuuntelu on nyt selkeästi lisääntynyt ja monipuolistunut.

    Vellan runo:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka :)
      Kiitos, että jaat kanssani kirjastojen sulkukohtaloahdistuksen/surun/turhautumisen...
      Minua pelottaa, että nähtiinkö nyt kirjastojen alasajo ns. helpoimmin poistettavina ja säästökohteina, kun rahavirrat ehtyvät, verovarat katoavat, jne.
      Olen kyllä onnellinen omista kirjoista, joita olen nyt lukenut, toisia useampaan kertaan.
      Minua mietityttää nyt todella, että häviääkö paperikirjat ja entäs kirjastot?
      Lasteni mummo on oppinut kuuntelemaan korona-aikana äänikirjoja, joita kuunnellessa hän kutoo sukkia. Sukkapareja on valmistunut aikamoiset määrät.
      Musiikki on monen ihmisen päivien pelastus <3

      Vellan runo <3

      Poista
  2. Toivottavasti kirjastoja päästäisiin pian käyttämään. Jos ei muuta, niin edes niitä kirjakassipalveluita. Harmittaa monien puolesta , kun uutuudet ja muut hyvät kirjat nyt makaavat käyttämättöminä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä. Kirjakassipalvelu oli erittäin hyvä idea. Kirjastolaiset olivat valmiita desinfioimaan kirjat ja pitämään niitä välillä eristyksissä, mutta jostakin kumman syystä nämäkin ideat vesitettiin.

      Poista
  3. Yhdynpä edellisiin. Kirjastot ovat ihania paikkoja! Ja mikä parasta ne ovat i l m a i s i a kultuurinkehtoja. Säilyttäkööt ne sellaisina myös tuleville sukupolville. Se on minun harras toive.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhdyn samaan toiveeseen. Kirjastot ovat ihania paikkoja, rauhallisia ja tarinoita tulvillaan. Todellakin ne ovat paikkoja, joissa me kaikki ihmiset olemme tasa-arvoisia, meillä kaikilla on samat oikeudet ja me kaikki käyttäjät olemme kirjastojen vaalijoita ja tietysti parasta olisi, jos ja kun kirjastot säilyvät seuraavillekin sukupolville.
      Olen nähnyt niin monien lasten kehittyvän lukijoiksi ja nähnyt keskittymiskyvyn kasvavan, kun he ovat löytäneet tarinoiden ihmeellisen maailman. Sallittakoon tämä heille myös tulevaisuudessa.

      Poista
  4. Kirjastoja kaipaan myös. Mutta onneksi nykyisin löytyy myös laaja valikoima e-kirjoja :-) Eivät tietenkään aiva sama asia kuin painettu kirja, mutta tarinoiden jättämää aukkoa täyttävät kuitenkin. Ainakin Helmetin e-valikoimat kirjoineen, lehtineen ja musiikkeineen ovat loistavia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä todella yllättynyt äänikirjojen huimasta kasvusta ja laajoista valikoimista. Meillä on tapana miehen kanssa kuunnella pitkillä automatkoilla äänikirjoja. Muutama vuosi sitten kirjastoissa oli vain muutamia äänikirjoja mistä valita, mutta nyt niitä on todella paljon.
      Kirjastoilla on hienoja palveluja ja ne kehittyvät koko ajan.

      Poista
  5. Jaan tämän saman kurjuuden kirjastojen takia. Olosuhteiden pakosta olen nyt opetellut lukemaan e-kirjoja ja kyllähän se menettelee. En halua käyttää maksullisia palveluita, mutta kirjastojen ellibs-kokoelma on alkukankeuden jälkeen tullut tutuksi. Kirjaston kirjoja on vielä vajaa kymmenen lukemattomana. Äänikirjoihin taas en pysty millään. Minulla ei ole omia kirjoja ollenkaan, koska en halua omistaa niitä. Onpa tosiaan pelottava ajatus, jos tästä lähin kirjastot nähdään helposti säästökohteena! Olen ihan jo kyllästynyt koko korona-kouhotukseen.
    Kiitos kirjavinkeistä, niiden avulla voinkin yrittää laajentaa tajuntaani, koska fantasia on aika kaukana lempi-lukemisista. Mutta tykkään älyttömästi haastaa itseäni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tui kommentistasi :)
      Minä en ole tutustunut vielä e-kirjoihin. Ehkäpä sekin päivä vielä tulee. En kyllä ala kännykällä niitä räpläileen, mutta tabletilla voisin lukeakin mökillä. Olen kyllä sinnekin vienyt kirjavarastoja, joten kotikirjoista ei ole pulaa.
      Minua myös pelottaa, sillä olen seurannut jo pitemmän aikaa, miten kirjastoista on säästetty. On lopetettu pieniä sivupisteitä ja kirjastot ovat muuttuneet omatoimilainauspisteiksi. Elämme jo osittain umpioissa, joissa ei välttämättä ole enää palveluita eikä yhteydenpitoa muihin ihmisiin kuin välineiden kautta. Pelottavaa. Ja yksinäistä.

      Fantasia on kuulunut aina lukemistooni, mutta nyt alan ymmärtää, miten luovaa työtä kirjailijat tekevät, kun antavat luovuudelle siivet. Kiva kun haastat itsesi fantasian poluille :)

      Poista