perjantai 24. huhtikuuta 2020

Mohsin Hamid: Exit West (Lukuviikko)


Kaupungissa, joka oli täynnä pakolaisia, mutta jossa pääosin vallitsi rauha – tai ei ainakaan vielä avoin sotatila – nuori mies tapasi luokkahuoneessa nuoren naisen eikä puhunut tälle mitään. Ei moneen päivään.

Pakistanilaisen Mohsin Hamidin teos Exit West kertoi kahden nuoren paosta pois sekasortoisesta Lähi-Idästä. Maan sisällissota paheni koko ajan ja eläminen kävi melkein mahdottomaksi. Nuoret halusivat päästä rauhallisimpiin oloihin. Tuskin he tiesivät, että paetessaan maan sotatilaa, he joutuisivat vuosikausiksi leirioloihin näkymättömien rajojen sisälle. Kukaan ei halunnut pakolaisia omaan maahansa.

Saaedin äitiä ei enää ollut eikä isä tuntunut vaivaavan päätänsä heidän rakkausasioillaan, joten he jatkoivat salaisia kohtaamisiaan, ja se tosiseikka, että heidän kaltaisiaan naimattomia rakastavaisia oli alettu tuomita esimerkkitapauksina kuolemaan, sävytti jokaisen lemmenhetken pelonsekaisella kiihkolla, joka toisinaan tuntui oudosti melkeinpä hurmiolta.

Exit Westin nuori lemmenpari Saeed ja Nadia ihastuivat toisiinsa sisällissodan kehittyessä yhä pahemmaksi. Saeed tietysti olisi halunnut mennä naimisiin, mutta Nadia piti päänsä, sillä hän ei halunnut mennä naimisiin. Hän eli yksinäisenä naisena aika turvatonta elämää, jota suojasi kaapu, jota hän piti kaikkialla. Saeed tiesi, että Nadia piti kaapua turvana miesten käpälöinniltä. Lopulta Nadia muutti Saeedin ja tämän isän luokse asumaan, sillä kaduilla pommit räjähtelivät, konekiväärit pitivät meteliä, ihmisiä teloitettiin ja ruumiit roikkuivat ulkona valaisinpylväissä ja mainostelineissä. Saeed ja Nadia viihtyivät yhdessä ja käyttivät aikansa tutkimalla keinoja, miten päästä maasta pois.

Kaikista epäilyksistä huolimatta molemmat nuoret olivat kuitenkin varmoja, että lähtisivät jos tilaisuus tarjoutuisi.

Kirjailija syntyi Pakistanissa ja eli lapsuutensa ja suoritti opintonsa Yhdysvalloissa. Kirjailijan koti on Lahoressa, Pakistanissa, mutta hän matkustaa paljon. Suomeksi on käännetty hänen teos Fundamentalisti vasten tahtoaan. Kirjailijan tuotanto on saanut lukuisia palkintoja ja ehdokkuuksia sekä Aasiassa että länsimaissa.
Mohsin Hamidin Exit West on rakkaustarina sodan ja pakolaisuuden keskellä. Kirja kertoi mitä lähteminen ja kaiken taakse jättäminen tarkoitti näille nuorille. Kirja kertoi myös mitä odotuksia nuorilla oli tulevaisuudesta ja maista, joissa oli rauha. Kirja kertoi myös raadollisen todellisuuden pakolaisuudesta.

Mohsin Hamid, Exit West
suom. Juhani Lindholm
Otavan Kirjasto 2018
s. 182
Exit West 2017


2 kommenttia:

  1. Näinä korona-aikoina olen tullut moneen otteeseen ajatelleeksi miten ahdistavaa on / olisi elää sotaoloissa tai pakolaisena. Syntyy uudenlainen arvostus vapautta ja ihanaa normaalia arkea kohtaan. 🇫🇮 💙 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhempani ja isovanhempani kokivat sodan kauhut ja evakkoelämän. Tämä karanteeniaika on pakottanut ihmiset neljän seinän sisälle. Evakossa myös oltiin piilossa ja pelättiin kuolemaa. Kukaan ei halunnut evakkoja koteihinsa. Kohtelu oli välillä aika kurjaa. Vaikka oltiin saman maan kansalaisia. Suomalaisia.
      Nyt kohdellaan sotamaista paenneita pakolaisia kurjasti. Somemaailma aivan räjähti, kun Alholin leiriltä aiottiin tuoda orvoiksi jääneitä lapsia Suomeen. En ymmärrä tämmöisen yltäkylläisyyden keskellä sitä, että miksi ei saa auttaa hädänalaisia ihmisiä?

      Sotaoloissa ja pakolaisena eläminen pakolaisleireillä on kurjaakin kurjempaa. Jo vanhempani olivat sitä mieltä evakkoelämästään ja sota-ajasta.

      Poista