tiistai 10. maaliskuuta 2020

Tuutikki Tolonen: Mörköviesti
Jos oli vaeltanut maanalaisissa tunneleissa mörön ja Portinvartijan kanssa kuten Maikki, tiesi että melkein mitä tahansa merkillistä saattoi olla olemassa. Kaikenlaisia valoa hohtavia ja hohtamattomia olentoja, purevia ja pistäviä, siivekkäitä ja evällisiä, veden alla eläviä, taivaalla lentäviä, mitä tahansa.

Tuutikki Tolosen mielikuvituksellisen ihastuttava Mörköviesti on möröistä kertova satukirja. Ensimmäinen osa on nimeltään Mörkövahti, jossa hurmaava mörkö nimeltään Grah tulee Maikin perheeseen lapsenvahdiksi. Toinen kirja on nimeltään Mörköreitti, jossa Maikki seikkailee mörköjen maailmassa. Mörköviesti kertoo villin vallattoman tarinan siitä, miten möröt ja vähän muutkin mörkömaan kummalliset asukit tulevat etsimään Maikin perheeltä apua ongelmiinsa.

Kirjan pääosassa on Hellemaan perheen pienin jäsen Maikki, joka on aloittanut ensimmäisen luokan koulussa. Perheeseen kuuluu isä, äiti, isosisko Hilla, joka pelaa jalkapalloa ja isoveli Kaapo, joka tutkii luonnon ihmeellisyyksiä. Kaapo on saanut apua tekemiinsä tutkimuksiin ystävältään Runarilta, joka on elänyt kauan mörköjen maassa.

Luokan edessä, maahan tipahtaneiden pahvien keskellä, seisoi Grah suurena, pörröisenä ja multapaakkuja rapisevana. Se seisoi liikkumatta paikallaan, aivan niin kuin Maikki oli sitä neuvonut, mutta sen keltaiset, hehkuvat silmät pyörivät päässä sinne tänne. Siitä vähänkään mörköjä tunteva saattoi ymmärtää sen olevan vähän peloissaan.

Pasi Pitkänen on kuvittanut möröistä kertovan fantasiakirjasarjan hauskalla tavalla. Kuvitus ja kertomus täydentävät iloisella tavalla toisiansa. Vaikka kirjoissa kerrotaan melkein kaikkia lapsia pelottavista möröistä, niin silti kirjat ovat hurjan hauskoja ja huumorintajuisia. Hellemaan perheen lapset eivät pelkää minkäänlaisia otuksia ja olentoja, eivät edes ilkeitä noitia, tai kiukkuista opettajaa. Onneksi vanhemmillakin on aika pitkä pinna, jota ei edes seinään ilmestynyt reikä säikäyttänyt. Siihenkin ongelmaan löytyi perheen lapsilta hyvä ratkaisu.

Tuutikki Tolosen mörkökirjoja rakastetaan ympäri maapallon, sillä sarjaa on myyty jo 27 maahan. Lisäksi Mörkövahdista on tulossa Hollywood-elokuva, joten uskon sen tuovan lisää lukijoita Mörkökirjoille. Voi kun olisi saanut lukea näistä symppismöröistä jo lapsuudessa, sillä pelkäsin pimeää ja mörköjä ihan kamalasti. Luultavasti joku pelotteli minua pienenä lapsena pimeässä asuvilla möröillä, koska pimeys on vieläkin jotakin niin kauheaa, että nukun edelleen mieluummin yölampun valossa kuin pimeässä. Pelottavat möröt ovat loppujen lopuksi lempeitä ja hellyttäviä otuksia, joita ei tarvitse pelätä. Tuutikki Tolosen Mörköviesti jatkaa sympaattista fantasiaseikkailua mörköjen parissa.

”Sinä tulit! Senkin rakas kultanöpönenämultapaakkumörkö! Tule tänne niin minä halaan sinua!”

Tuutikki Tolonen, Mörköviesti *****
kuvitus Pasi Pitkänen *****
Tammi 2020
s. 239
Lastenkirja

Tuutikki Tolonen: Mörkövahti
Tuutikki Tolonen: Mörköreitti

4 kommenttia:

 1. Minäkin ehdin tämän jo lukemaan, ja oli kyllä tosi ihana kirja ja onnistunut kuvitus! Koko sarja on aivan upea, ja olen niin iloinen, että Mörkö-kirjejen käännösoikeudet on myyty melkein 30 maahan. Laatua Suomesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät sarjasta. Mörkö-sarja on superihana. Kuvitus kruunaa hauskan tarinan. Mörköviestissä on ihanan talviset olosuhteet, jotka varmasti ihastuttavat kaikkia lapsia.
   Laatua Suomesta :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Mörkösarja on huippuihana. Tykkäät ihan varmasti :)

   Poista