lauantai 14. maaliskuuta 2020

A. W. Yrjänä: Arcana
Illalla sytytän takkaa
kirjoitukset käy tulena toteen
puhuu kohisten ensi kieltään
istun keräämässä kipunoita
niiden novat pian laskettu
ja avaruus niin kaareva
että tulee kotiin ennen kuin
tietääkään

Yllä oleva lainaus on osa A. W. Yrjänän esikoisrunoteoksen Arcana runoa Paratiisi. Yrjänä on tullut tutuksi CMX-bändin laulajana, sanoittajana, säveltäjänä ja basistina.
Arcanan jälkeen Yrjänä on julkaissut neljä muuta runoteosta ja esikoisromaanin nimeltään Joonaanmäen valaat. Arcanan runoista nousee hyvin esille Yrjänän kiinnostus uskontotieteitä, teologiaa ja filosofiaa kohtaan, mutta myös salatieteitä ja parapsykologiaa kohtaan, okkultismia, magiaa ja yliluonnollisuutta kohtaan.

Jos muutan luostariin
messuun noustaan aamukolmelta
sormet kohmeessa kylmästä
jäykkänä työstä

Yllä olevassa on lainaus runosta Maailmalle kuollut, jossa kerrotaan tarinaa siitä, mitä luostarissa tapahtuu. Runon lopussa kerrotaan, että kenties luostarissa opitaan ylistämään Jumalan poissaoloa ja miten rinnassa oleva kivi sulaisi pois.

W. Yrjänän runot puhuttelevat elämän tavallisuuden pohdinnoilla, joita rikastuttaa uskonnosta poimitut eri merkitykset. Alla oleva lainaus on runosta Memento.

Aina istun tähän pöytään jolle
katetaan ruokaa kuin tuskassa:
hedelmiä viiniä lihaa juustoa
nojaan pinoon kirjoja
sivut näyttävät jo revenneiltä
unohtamalla halveksituilta

A.W.Yrjänä, Arcana
Like 1997
s. 99
Runoteos

6 kommenttia:

 1. Olen ollut viime aikoina huono lukemaan runoja. Tämä kyllä herätti kiinnostukseni eli kiitos postauksesta. Tosin aluksi ajattelin, että Joonaanmäen valaat oli saanut jatkoa. Sitä täytynee vielä odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mannilainen. En ole tutustunut aiemmin Yrjänän tuotantoon. Kiinnostus tietenkin heräsi, kun luin näitä runoja ja huomasin netistä, että hänellä on aika laaja tuotanto. Myös tuo Joonaanmäen valaat kiinnostaa. Yritän kyllä vältellä uskontoa, mutta näihin runoihin on sekoitettu muitakin aiheita ja Yrjänä vaikuttaisi olevan kiinnostunut laidasta laitaan eri aiheista.

   Poista
 2. Minäkin olen lukenut Arcanan ja pidin siitä. Pitäisi tutustua Yrjänän muihinkin runoteoksiin. Jotenkin minulta on mennyt ohi, että niitä on ilmestynyt noinkin monta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arcana on aika tummasävyinen, mutta mielenkiintoinen.

   Poista
 3. Ihmeellistä kuinka hyvä runoilija saa niin pieneen määrään säkeitä mahdutetuksi koko maailman. ❤️

  VastaaPoista