sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita - Hyvää naistenpäivää!
Kaikki Shaker Heightsin asukkaat puhuivat sinä kesänä siitä, miten Richardsonien kuopus Isabelle oli lopulta seonnut ja polttanut perheen talon.

Yhdysvaltalainen kirjailijan Celeste Ng:n Tulenarkoja asioita koukutti minut heti ensimmäisestä lauseesta. Mitä sellaista tapahtui, että lapsi päättää polttaa kotinsa? Huikea koukutus ja niitä koukkuja jatkui pitkin tarinaa. Tietysti tämä ensimmäisen lauseen koukutus kiinnosti ihan loppuun saakka, sillä sitä ennen loppuhuipennusta kehitellään hyvinkin juonikkaasti. Alkukoukku on vain houkutteleva alkujuoni, ja se tepsi minuun. Tosin olisin myös halunnut, että tämä kirjan käännekohta olisi pysynyt kirjan lopussa. Kirja oli sen verran juonikas, että tarina olisi imaissut mukaansa, vaikka käännekohta ei olisi kerrottukaan.

Celeste Ng syventyy kirjassaan varsinkin erilaisiin äiti - teemoihin. Rouva Richardson oli mielestään erittäin pätevä nykyajan äiti. Hänelle oli jo lapsuudesta asti selvää, että hän hankkii monta lasta, neljä, ja hyvän ammatin, toimittaja, ja hyväpalkkaisen miehen, asianajaja. Rouva Richardson tiesi todella tarkkaan kaikesta ja kaikista, ja jos ei tiennyt, niin otti selvää, vaikka epärehellisillä keinoilla. Näitä tietoja hän käytti omasta mielestään erittäin hyvin kirjan tarinassa. Moni kirjan henkilöistä oli eri mieltä. Varsinkin hänen nuorin tyttärensä Isabelle eli Izzy.

Rouva Richardson vuokrasi anteliaisuuttaan vuokrakaksionsa yksinhuoltajaäidille ja hänen tyttärelleen. Hän ei voinut kuitenkaan olla sekaantumatta näiden kahden elämään. Huoleton taiteilijaäiti Mia Warren oli rouvalle kuin punainen vaate, joka piti saada ruotuun ja noudattamaan sääntöjä. Alkuun hän oli tyytyväinen, kun hänen lapsensa ystävystyivät Mian tyttären kanssa, mutta sitten epäluuloinen mieli kehitteli kaikenlaisia juttuja päässään.

Kaupungissa oli juoruiltu pitkin kevättä pienestä Mirabelle McCullough´sta, jota toisin ajattelevat kutsuivat nimellä May Ling Chow, ja nyt puntaroivana oli vihdoinkin jotain uutta ja sensaatiomaista.

Tietysti rouva Richardson sekoitti näppinsä myös ylläolevaan koko kaupunkia koskevaan huoltajuuskiistaan. Kumpi oli pätevämpi hoitamaan pientä tyttöä, biologinen äiti vai sijaisäiti. Tästä jutusta kehittyi suuri draama, suorastaan kuohuva koski, joka sekoitti Richardsonien perheen ja Mian ja hänen tyttärensä elämän. Mia oli luvannut tyttärelleen, että matkalaukkuelämä loppuu, ja he jäävät asumaan Shaker Heightsiin, mutta toteutuiko tämä lupaus? Mian tytär oli saanut kivoja ystäviä ja jopa poikaystävän. Hän olisi halunnut pysyvämmän ja turvallisemman elämän. Rouva Richardson oli hänen mielestään ihanneäiti.

Shaker Heightsissa kasvaneen Celeste Ng:n Tulenarkoja asioita on menestynyt hyvin, ja sen käännösoikeudet on myyty 33 maahan. Kirjasta on tulossa tv-sarja. Kirjailijan esikoisteos Olisi jotain kerrottavaa julkaistaan suomeksi keväällä 2020.
Celeste Ng:n vanhemmat muuttivat Hong Kongista Yhdysvaltoihin 60-luvun lopussa. Kiinalaistausta näkyy molempien kirjojen juonikuvioissa. Celeste Ng on kiinnostava uusi kirjailijatuttavuus, jonka Tulenarkoja asioita vangitsi minut tarinan sisälle heti ensimmäisestä lauseesta ja janosin lisää tekstiä, kunnes oli pakko laittaa takakansi kiinni.

Celeste Ng, Tulenarkoja asioita
suom. Sari Karhulahti
Gummerus 2019
s. 382
Little Fires Everywhere 2017


                  Aurinkoista naistenpäivää!

8 kommenttia:

 1. Ng on taitava tarinankertoja. Hyvää amerikkalaisuuden ja nuoruuden kuvausta. Tein sen virheen, että kuuntelin kaksi hänen teostaan peräkkäin - siksi ne tuntuivat liian samanlaisilta ja vähän pitkiltäkin. Aurinkoista naistenpäivää sinullekin Mai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman asian, että Ng kirjoittaa hyvinkin juonivetoista tarinaa. Ehkä on tosiaankin parempi, että kirjojen väliin jää jonkin verran aikaa, ettei ala tuntumaan liian samanlaiselta.

   Aurinkoista naistenpäivää Riitta <3

   Poista
 2. Kylläpä kerroit koukuttavasti ja houkuttavasti koukuttavasta lukukokemmuksestasi. 📙 🍎 ❤️ Tekee mieli lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita ❤️
   Uskon, että pidät kirjasta. Kirja itsessään on aika koukuttava. Viihdyin hyvin sen seurassa.

   Poista
 3. Tämä on jäänyt hyvänä kirjana mieleen. Amerikkalaisuuden kuvaus toimi tässä hyvin. Luin tämän ihan painettuna kirjana, mutta ostin jokin aika sitten myös äänikirjaversion, kun siinä on niin hyvä lukija ja kirja varmasti sopii kuunteluun hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit kirjasta. Onhan tässä amerikkalaisen luokkayhteiskunnan kuvausta, samoin eri ikäisten ihmisten ajatusmallit nousevat esille aika karikatyyrisesti. Sen vuoksi hyvä lukija kertoo äänellään aika paljon.
   Onhan se aika surullista, että vanhemmat kielsivät tulemasta kotiin ja tuomasta isättömän lapsen, joka oli ainoa lapsenlapsi ylipäätään, heidän kotiinsa. Kielsivät taloudellisen avun, jos ei opiskele sitä mitä vanhemmat päättävät. Tästä kirjasta nousi tosi paljon ajateltavaa. Onko tilanne muuttunut tähän päivään mennessä?

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Celeste Ng:n uusin kirja on myös tulossa lukuun tänä vuonna. Bloggarit ovat jo kirjoittaneet siitä. Olisi jotain kerrottavaa.
   Nämä eivät ole trillereitä eivätkä dekkareita, mutta niissä on jokin jännityselementti.

   Poista