keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Meri Savonen: Amandan kolme kesää

 


Alaluomissa on pussit, jotka ylettyvät poskipäille. Yläluomet ovat paksut ja turpeat, oikeastaan kauniimmat kuin tavallisesti. Silmät ovat viirut jossain siellä välissä. Tältä näytän, kun olen itkenyt aamuun asti.

Meri Savosen Amandan kolme kesää valikoitui kepeäksi kesälomakirjaksi, mutta yllätys oli melkoinen, kun se ei sitä ollutkaan. Totta on, että kirjassa käsitellään tunteita, ja se minusta oli valtavan hienoa. Kirja alkoi siitä, kun kirjan päähenkilö ja hänen miesystävänsä erosivat toisistaan lopullisesti. Ensimmäinen kesä meni siis surussa ja murheessa sekä totutellessa uudelleen sinkkuelämään.  

Ei saakelin saakeli, puuskahdan ja peitän käsillä kasvoni. En voi näyttäytyä rappukäytävässä enää koskaan.

Amanda on tunteellinen tyyppi. Aika hauskakin loppujen lopuksi. Välistä sai kyllä tuntea myötähäpeää hänen tempauksilleen. Varsinkin silloin, kun kaikki kerrostalon ihmiset etsivät hänen... Enpäs kerrokaan mitä, vaan voit lukea sen tästä kirjasta. 

Amanda täytti 38 vuotta, ja hänen biologinen kellonsa oli tikittänyt jo pitemmän aikaa. Asiaan ei tuonut helpotusta edes se, että hänen siskonsa sai lapsen, sillä heille tuli erimielisyyksiä, eikä sisko halunnut olla tekemisissä Amandan kanssa. Niinpä hän ei nähnyt siskontyttönsä kasvuvaiheita.

Miten tuttua kauraa tuokin, että läheisillä sukulaisilla on huonot välit. Kyselee mistä perheestä vain, niin sisarukset ovat riidoissa keskenään tai vanhempien ja lasten välillä on riitoja. Tunteiden sanoittaminen on vaikeaa ja anteeksipyytäminen se vasta vaikeaa onkin.

Kuinka paljon kaikki, jotka minut tuntevat, nauraisivatkaan, jos he näkisivät minut täällä. Minähän inhoan jo matkalaukkujen kantamista.

Amanda oli opettaja ja hänellä oli pitkät kesälomat. Saadakseen rahaa unelmalomaansa varten, hän meni kesälomalla töihin muuttofirmaan. Muuttofirmajutuista voit lukea lisää kirjan sivuilta. Sen voin kertoa, että hauskaa oli ja ihan erilaista kuin opettajan työt. Illalla Amandan ei tarvinnut odotella, että nukahtaa, hän nukkui jo kuin tukki, kun pää koski tyynyyn. Sitä se ruumiillinen työ teettää.

- Pakko sanoo, että sä oot kyllä välillä aika outo.

Meri Savosen teos Amandan kolme kesää nosti esille suhteiden ja sinkkuelämän ihanuudet ja ongelmat. 

 

Meri Savonen, Amandan kolme kesää

Bazar 2023

s. 320

  

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, tämä vaikuttaa kiinnostavalta kirjalta. Varmasti erinomaista kesälukemista. Hyvää kesän jatkoa sinulle ja hyviä lukukokemuksia edelleen!

    VastaaPoista