maanantai 2. heinäkuuta 2012

P.D. James: Totuus ja toiveet






Eräällä brittiläisellä kirjailijalla on taito kirjoittaa ajattomia dekkareita Agatha Christien hengessä. Kirjailija on tietysti pitkästä kirjailijantyöstään aateloitu P. D. James. Joku voisi kuvitella kirjailijaa mieheksi, sillä useimmissa kirjoissa pääosaa esittää rikosylikomisario Adam Dalgliesh, mutta kirjailija on vuonna 1920 syntynyt Phyllis Dorothy James.

Totuus ja toiveet (engl. Devices and Desires 1989, suom. 1990) kirjasta ei välttämättä pysty kertomaan mihin aikaan se sijoittuu, jos ei ajattele sitä, että ihmisillä ei ole kännyköitä taskussa, joiden avulla voisi soittaa hätätilanteessa apua. Näitä hätätilanteita esiintyy kirjassa useita, sillä Viheltäjä-niminen sarjamurhaaja on liikkeellä. Sarjamurhaajan tehdessä lopulta itsemurhan, ilmestyy vielä yksi murhattu, mutta aivan liian myöhään Viheltäjän tekosiksi.

Tapahtumia ratkotaan ruokailun, teenjuonnin ja englantilaisten pubien rauhallisessa tunnelmassa. Kenelläkään ei ole kiirettä ratkoa rikoksia kiireellä hosumalla, vaan kirjassa ratkotaan ennemminkin sosiaalisia ongelmia, eli kerätään rahaa köyhille perheille ja avustetaan heitä kirpputorikeräysten avulla, samalla kun ratkotaan rikoksia. Rikoksentekijät voivat samalla olla hyväntekijöitä ja pahantekijöitä.

Yksi ikävä rumilus seisoo kylän laidalla, joka on ydinvoimalaitos. Ydinvoimalaitos tuo kyläläisille töitä ja rahaa, mutta sen laajenemista ei katsota hyvällä silmällä. Kirjailija on hyvin tuonut mukaan ydinvoimateeman ja mielipiteensä asiasta, sillä Tshernobyl räjähti vuonna 1986 ja kirjassa tuodaan esille ydinvoimalaitosten huonot puolet. Kirjassa on jopa henkilö, joka kamppailee ydinvoimaloita vastaan, mutta huomaa kirjan lopussa kamppailunsa olevan aivan turhaa, kun ei saa suurempia joukkoja mukaan. 
Kirjassa esiintyy myös pienessä osassa terroristijärjestö, joka aikoo hyökätä ydinvoimaloihin ja aiheuttaa suurtuhoja useissa maissa. Kirjailija on todella kiinnostunut mahdollisista uhkatekijöistä ydinvoimaloissa, joka tietysti pitää kirjan ajankohtaisena myös tänä päivänä, koska Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus tapahtui vuonna 2011.

P. D. Jamesin kirjat sopivat kaikille englantilaisesta elämäntyylistä pitäville lukijoille, sillä kirjoissa kerrotaan erittäin pikkutarkasti huonekaluista, pukeutumisesta, kulttuurista ja eri luokkayhteiskuntiin kuuluvista ihmisistä.

P.D. James, Totuus ja toiveet ***
Otava 1990
Devices and Desires 1989

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti