keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Chevy Stevens: KadonnutJälleen kerran sain nauttia psykologisesta trilleristä, joka oli luettava heti kannesta kanteen, sillä se oli todella hyytävän hyvä. Tämän esikoiskirjan Kadonnut on kirjoittanut kanadalainen Chevy Stevens (Still Missing 2010, suom. 2012). Kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20 maahan ja elokuvastakin on tehty optio, joka kertoo aika paljon kirjan sisällön kiinnostavuudesta ympäri maailman.

Kirja kertoo nuoresta kiinteistönvälittäjästä Annie O´Sullivanista, jonka tuntematon mies sieppaa yhdessä taloesittelyssä. Miestä Annie kutsuu Friikiksi. Nimitys tulee Friikin harrastamista säännöistä ja määräyksistä sekä vallanosoituksista ja vangin hallinnasta, jotka kohdistuivat päähenkilöön. Kirjasta voi lukea kaiken sen kauheuden, mitä Friikki teki Annielle. Vuoden vankeusajan jälkeen Annie pääsi pakenemaan, mutta se vaati Annielta rohkeutta tehdä julma rikos.

Kirja on niin hyytävän kamala, että suosittelen lukijoille, että eivät lue sitä nukkumaan mennessä. Päähenkilön kokemat kauheudet eivät lopu siihen, että hän pääsi pakenemaan vankeudestaan, vaan ne jatkuvat niin kauan, että sieppauksen motiivi ja sen taustalla olevat henkilöt paljastuvat. Onneksi Annie sai apua jutun ratkaisuun, mutta myös loppuratkaisu oli järkyttävä.

Kirjan kauhutunnelma vetää vertoja Thomas Harrisin Uhrilampaalle, joten en suosittele kirjaa heikkohermoisille. Kirjasta tuli heti mieleeni Emma Donoghuen kirjoittama Huone (2012), joka sisältää samoja sieppauksen ja seksivankina olemisen teemoja kuten Kadonnut. Huoneesta olen aiemmin kirjoittanut Kirjasähkökäyrän sivuilla. Elävässä elämässä Natascha Kampusch on kokenut monivuotisen sieppauksen ja vankina olemisen, josta kertoo hänen kirjansa 3096 päivää. Todella ikävä kokemus viettää vankeudessa lapsuutensa ja nuoruutensa sairaan ihmisen orjana. ****

Chevy Stevens, Kadonnut
suom. Jaakko Kankaanpää
Bazar 2012
s. 360
Still Missing 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti