lauantai 3. marraskuuta 2012

Karin Alvetegen: Todennäköinen tarina


Ruotsalaisen jännityskirjailijan Karin Alvtegen uusimmassa kirjassa Todennäköinen tarina (En sannolik historia 2010, suom. 2012) ei ratkota rikoksia, vaan ihmissuhdekiemuroita. Jokaisella kirjan henkilöllä on paha olla, joten kirja ei ole helpoin mahdollinen lukukokemus.

Kirjan pääosassa on Helena, joka omistaa maaseudulla remonttia vaativan hotellin vanhassa rakennuksessa. Helenan mies lähti takaisin Tukholmaan, koska rakastui toiseen naiseen. Perheen tytär yrittää viimeisillä voimillaan sinnitellä masentuneen äitinsä seurana, mutta haluaisi muuttaa isänsä luokse asumaan. Kirjan toinen pääosan esittäjä on miljonääri Anders, joka on menettänyt elämänsä merkityksen ja yritti kirjan alussa itsemurhaa. 

Anders päätyy Helenan hotellille ja Helena pestaa miehen maalariksi. Parin välillä voisi olla kiihkeämpääkin romantiikan poikasta, mutta molempien masennus estää kanssakäymistä. Kirjan tarina on liian masentava, jotta kirjasta voisi sanoa sen olevan rakkausromaani, sillä kirja on täynnä ennakkoluuloja, luottamuspulaa ja väkinäisiä ihmissuhdekiemuroita. Ei ihme, että perheen tytär kärsii syyttömänä ja oireilee, kun koko kyläyhteisö oireilee salaisuuksien painosta ja oma perhe ei pysty puhumaan keskenään.

Kirjan tarina on erikoinen ja ihmisten masennusten ja häiriökäyttäytymisen lukeminen on vaativaa. Itse olin tyytyväinen, kun sain painettua takakannen kiinni ja lukukokemus oli ohi, sillä olisin toivonut enemmän onnenmurusia kirjan henkilöille. **

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti