lauantai 16. tammikuuta 2016

Heidi Köngäs: Hertta

Neljäs kesä turvasäilössä. Olen vanki, mutta huonommassa asemassa kuin muut vangit. He sentään tietävät milloin heidät vapautetaan, minä en edes sitä, että vapautetaanko ollenkaan. En ole saanut tuomiota, minut on vain monien muiden lailla nostettu vankilan muurien sisäpuolelle "yhteiskunnalle vaarallisena aineksena".

Heidi Köngäksen uskomattoman kuvauksellinen tarina Hertta Kuusisesta, suomalaisesta poliitikosta, ei jätä lukijaansa kylmäksi missään vaiheessa. Heidi Köngäksellä on taito kirjoittaa ajankuvaan sopivalla tyylillä, hieman vanhahtavasti kuin kirjailija itsekin olisi elänyt kyseiseen ajankohtaan. Kirjan nimi on yksinkertaisesti Hertta. Kirja on niin koukuttava, viihteellinen, mutta samanaikaisesti täynnä faktaa 1930-40-luvun Suomesta, Neuvostoliitosta, Saksasta, poliitikoista, järjestöistä jotka toimivat maan alla, vankiloista, vankileireistä, mutta myös arkielämästä, pukeutumisesta, kulkuneuvoista jne. Lista on todella pitkä ja kirjan kuvaukset ovat todella tarkkoja. Täytyy olla kiitollinen, että Suomesta löytyy kirjailijoita, jotka tekevät uskomattoman hienoa taustatyötä ennen kuin kirjat julkaistaan. Hertta Kuusisesta löytyy varmasti paljon lähdemateriaalia. Hänhän oli Neuvostoliitosta käsin Suomen kommunisteja johtaneen Otto Wille Kuusisen tytär.

Tunsin saippuan tuoksun, kun suutelin hänen ranteitaan siitä kohdasta, johon paidanhiha päättyi. Se oli halun tuoksu.

Hertta Kuusinen vapautui vankilasta vuonna 1939 maanpetoksesta syytettynä. Oma pieni poika jäi Neuvostoliittoon, kun hän lähti suorittamaan tehtävää Suomessa, mutta pidätettiin heti. Hertta ei nähnyt poikaansa sen jälkeen, iso ikävä pojan luo oli jatkuva seuralainen. Ja seuraava pidätyskin odotteli, mutta sitä ennen hän koki kohtalokkaan rakkaustarinan Yrjö Leinon kanssa. Leinon, josta tuli lopulta Suomen ensimmäinen kommunisti, joka oli kolme eri kertaa ministeri Suomen hallituksessa. Rakkaustarinan loppupuolella Hertta ja Leino menivät naimisiin, mutta Hertta ei tiennyt mikä mies Leino oli, miksi Leino oli lähestynyt Herttaa. Hertan varovaisuus lensi taivaan tuuliin, kun komea mies ilmestyi vankilavuosien jälkeen hänen elämäänsä.

Tee kaikki mitä ikinä. Olen tässä, tuoksun omenasaippualle ja pitkälle puutteelle, ne ovat samaa vaaleanvihreää, samaa haaleaa väriä.

Hertta on Heidi Köngäksen kuudes proosateos, lisäksi hän on kirjoittanut kolme lastenkirjaa. Köngäs on tehnyt lukemattomia ohjaustöitä televisiolle, joista hän on saanut useita palkintoja. Liian paksu perhoseksi ohjaustyöstä hän sai vuonna 1998 Prix Europa-erikoispalkinnon. Hertta teoksessa näkyy kuvauksellisuus ja lukiessani teosta olin kuin olisin ollut katsomassa Hertan maailmaa, johon liittyi mm. pakomatka, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen. Pakomatkaseurana Hertalla oli Yrjö Leino, joka raportoi kaikesta salaiselle taholle. Hertta oli siis salaisen palvelun tarkkailun alla isänsä vuoksi.
Tämä oli vuoden 2015 jännittävin kirja. Jännittävin siksi, että Hertta Kuusinen on elänyt vaiherikkaan elämän, johon liittyi kaikkea mahdollista poliittisesti epävarmoina aikoina. Tänä päivänä Suomessa on useampi puolue, jota voi äänestää ja seuraavissa vaaleissa voi äänestää vaikka toista puoluetta. Tämmöisen vapaan Suomen puolestapuhujia olivat henkilöt, joihin Hertta Kuusinenkin kuului. Hienoa, että Heidi Köngäs on tehnyt näin upean kirjan Hertta Kuusisen vaiheista salaisen palvelun silmätikkuna. Hertta oli niin kuuma nimi Suomen politiikalle, että hänelle hankittiin urkkija mieheksi. Miehestä ei tämän enempää, Hertta rakastui häneen. Hertta Kuusisen ja Yrjö Leinon suhteesta on tehty myös kolmeosainen draamasarja Punainen kolmio, jonka yksi käsikirjoittaja on Heidi Köngäs. Kirjalle punaista tähtisadetta ja mielestäni kirja olisi kuulunut Finlandiaehdokkaaksi. *****

Hän piirtää minut punaisella, punaisella musteella, se on tahmeaa, hyytynyttä kuin härän veri. Olen teuraseläin, olen syksyn lehdet ja kaikki tiilen värit kun sinä huudat minua.

Heidi Köngäs, Hertta
Otava 2015
s. 285
Kirjasta ovat postanneet mm. Jaana, Lukuneuvoja, Katja, Omppu, Tuijata ja Margit

 Köngäs Heidi: Jokin sinusta

15 kommenttia:

  1. Tämä kirja kiinnostaa minua kovasti, mutta me emme vain ole kohdanneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin hieno kirja, että lue ihmeessä. Kun haluat lukea kaunista tekstiä, historiaa ja rakkautta, niin tämä kirja on oikea lääke lukemiseen.
      Kirja on kirjailijan mukaan fiktiota, mutta kyllä henkilöt ovat olleet olemassa :)

      Poista
  2. Kummallinen kirja ja tästä seuraavasta olen kyllä jyrkästi kanssasi eri mieltä: "Tämmöisen vapaan Suomen puolestapuhuhujia olivat henkilöt, joihin Hertta Kuusistokin kuului." Luultavasti siis Kuusinen. Muistanet varmasti kuka "johti" Terijoen hallitusta ym.



















    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saitpas sanoa mielipiteesi :) Minä luin kirjan ja olen täysin epäpoliittinen ihminen ja kirjoitan virheitä :)
      Minä pidin kirjasta ja pohja tämän päivän vapaalle politiikalle on tehty noina vuosina yhteistyössä eri puolueiden kanssa. Hertta Kuusinen muiden mukana. Sori jos nostin hänet esille, mutta kirja kertoo hänestä ja on kirjailijan mukaan fiktiota. Minä pidin kirjasta ja nostin esille asioita, jotka viehättivät minua.
      En muista kyseistä hallitusta, mutta voin lukea netistä :) Tästä kirjasta annan kiitokset kirjailijalle, hienoa työtä.

      Poista
    2. Luin Terijoen hallituksesta ja sitä johti Hertan isä Otto Wille Kuusinen, ei Hertta. Kaksi eri ihmistä.

      Poista
    3. Kurkkaapa wikipediaan

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Hertta_Kuusinen

      Tämän mukaan yhteys oli sodan jälkeenkin olemassa,

      Poista
    4. Varmaan yhteyksiä on ollut, en halua lähteä asiaa penkomaan. Halusin lukea vain tämän kirjan. Olen nyt lukenut ajankohtaan liittyviä kirjoja monelta eri näkökulmalta katsottuna. Tällä hetkellä luen Einoa, joka sekin on viihteellinen teos.
      JP Koskisen Kuinka sydän pysäytetään, Veijo Meren kirjat (lisää tulossa), Saara Tuukkasen muistelmat 1943-44 erityisleireillä, Irinan kuolemat, Kangastus 38, jne. kaikista olen saanut jonkinlaista ajankuvaa yksittäisten ihmisten silmin katsottuna viihdekirjojen avulla. Hertta on viihdekirja. Hertta Kuusinen poliitikkona ei kiinnosta minua, vaikka hän oli itsenäisen Suomen naispoliitikkojen eturivissä.

      Poista
  3. Mai, olet ottanut kirjasta sitaatteja juuri niistä kohdista, jotka minullekin ovat jääneet erityisen hyvin mieleen. Tämä on kiinnostava tarina, joka on herättänyt puhetta siitä, että tarina ei ole totta liittyen erityisesti Leinon rooliin. Fiktiotahan tämä on, kuten Köngäs itsekin on korostanut ja monista asioista ei täyttä selvyyttä voida saada. Leinohan tuhosi paljon materiaalia. Draaman kannalta tämä oli hyvä kirjoittaa juuri niin kuin Köngäs teki.

    Katsoitko TV-version? Minä en siitä suurestikaan innostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Omppu :)
      Tämä oli niin vahvasti rakkaustarina, mutta kirjan ainoa, joka tunsi rakkautta oli Hertta. Kirjan tunne-elämä on voimakas, josta pidin valtavasti. Onhan tässä politiikkaa ja kerrotaan siitä, miten kommunistit olivat välillä maan alla ja pakenivat piilopaikkoihin sekä Neuvostoliittoon. Neuvostoliittohan ei kohdellut kauniisti suomalaisia varsinkaan silloin, kun sota Suomea vastaan alkoi. Sama kohtalo oli virolaisilla ym. valloitettujen maiden kansalaisilla.
      Tämä oli pieni palanen Suomen historiaa, pääosassa nainen, joka oli pitkään ministerinä ja kansanedustajana. Tietysti historiaan otetaan faktaa mukaan, mutta myös fiktiota. Eihän rakkaudesta ja tunne-elämästä muuten voi kirjoittaa.
      Hertta Kuusinen suoritti nuorena Neuvostoliitossa kirjastonhoitajan tutkinnon, joten kirjat olivat hänelle ilmeisesti intohimo, joka tuli esille myös tästä kirjasta.
      TV-elokuva on vielä katsomatta, mutta näyttelijät ovat ainakin hyviä konkareita.

      Poista
  4. Kirjassa on tosiaan voimakas tunnepuoli ja siltä osin kauniisti, jopa väkevästi kirjoitettu. Myös kurkistus tuon ajan kommunistien politiikkaan - toki muidenkin - oli mielenkiintoista. Silti kirjasta jäi, kuten sanoitkin, aika viihteellinen maku. TV-sarja ei toiminut yhtä hyvin kuin kirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köngäs kirjoitti Hertasta historiallisen kirjan, joka on viihteellinen. Luulenpa, että tietokirjana, joka olisi pelkkää faktaa, en jaksaisi lukea aiheesta, mutta näin kirjoitettuna kirja oli mieleeni.
      Haluaisin nähdä vielä sen tv-sarjankin :)

      Poista
  5. Odottelen tätä juuri kirjastosta, Hertan (fiktioon puettu) elämä kiinnostaa kovasti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun kiva ja uskon, että pidät kirjan historiallisesta atmosfääristä ja Hertan tunne-elämästä.
      Itse pidin kirjasta kovasti <3

      Poista
  6. Tuo Leinon vastavakoiluhan on kirjassa täysin fiktiivistä spekulaatiota koska mitään faktatietoa siitä ei ole olemassa, eikä yleisesti nähdä että Leino olisi ollut kaksoisagentti. Köngäs itsekin on haastatteluissa tästä sanonut, että sekä kirja että tv-sarja ovat tulkintoja siitä mitä olisi voinut tapahtua. Ettei sulle jää väärää mielikuvaa, niin yleisesti Leinoa pidetään pesunkestävänä kommarina ellei arkistoista joskus niiden avauduttua muuta paljastu, eikä kukaan voi todistaa, että Leino olisi esimerkiksi nainut Kuusisen mistään muusta kuin omasta tahdostaan. Vastavakoiluajatus on syntynyt mm. siitä miten pienillä tuomioilla Leino selvisi sotavuosina, ts. olisiko siihen ollut syy joka sisälsi vastapalveluksia Leinolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jane kommenteistasi :)
      Luin kirjan ihan viihteenä ja tarkastelin sitä siten kuinka Köngäs asioista kirjoitti. Tuskinpa meistä kukaan tietää mitä ihmisten välisissä suhteissa ja varsinkin politiikassa oikeasti tapahtuu. Yritän pysytellä puolueettomana ja kirjoittaa vain kirjasta, enkä halua spekuloida.
      Olen lukenut ja postannut sekä valkoisten että punaisten näkökulmista, myös ihmisten jotka loikkasivat Neuvostoliittoon. Haluaisin vielä lukea ihmisistä, jotka piiloutuivat sen vuoksi, että olivat rauhan kannalla, eivätkä halunneet ampua ihmisiä.
      Ihastuin Köngäksen tarinointiin ja vahvoihin tunteisiin kirjassa. Hänenhän piti luoda koko tarina Hertan ja Leinon välille ja välittää se meille lukijoille. En lukenut kirjaa faktana, vaan fiktiona.
      Hyvää ystävänpäivää <3

      Poista