sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Piia Leino: Taivas


Kuvat tulevat kuten aina ulkona, välähtävät ja katoavat: vääntynyt ruumis mukulakivillä, nälkiintyneen naapurin hengityksen löyhkä, nahkapäiden voitonparaati.

Piia Leinon Taivas on tulevaisuuteen sijoittuva dystopia. Kirjassa eletään vuotta 2058, ei kovin kaukana tästä ajasta, mutta paljon on ehtinyt tapahtua neljässäkymmenessä vuodessa. Helsingin ympärille on rakennettu piikkilanka-aita ja valtaa pitää Valo. Sotilaat vartioivat kaduilla ja ihmisiä roikkuu torilla hirressä. Ainoa vapaa-ajanviettotapa, joka sallitaan on virtuaalimatka Taivaaseen. Taivas on kaunis ja rauhallinen paikka, jossa mieli rauhoittuu ja lepää. Virtuaalimatka rasittaa kuitenkin kehoa. Yhdellä virtuaalimatkalla kirjan päähenkilö Akseli kohtaa nuoren Iinan ja haluaa tavata Iinan myös arkimaailmassa. Akseli saa yliopiston tutkimushankkeesta verukkeen sille, että hän voi tavata Iinan, sillä muuten yhdessäoloa ei sallita. Vuosi 2058 on diktatuuriaikaa.

Taivas teoksen tulevaisuusnäkymiä oli kiintoisa lukea. Ihmiset syövät sirkkoja ja torakoita, lisäksi he pyytävät kaniineja ja lokkeja, sillä ruoka on vähissä, samoin vesi on vähissä. Meri on paksun levämassan peittämä. Ei ole vaatteita eikä kenkiä. Kaupat ovat kiinni. Rahat ovat vähissä. Piia Leinon tarina on hyvin negatiivinen tulevaisuuskuva. Ihmisten tarpeet ja halut ovat kadonneet ja apatia on vallannut tilaa itselleen. Tosin ihmisten muutoshalukkuutta hallitaan aseiden ja pistimien avulla eli sitä muutoshalukkuutta on pinnan alla.

Sisällissodan raunioittaman Helsingin raunioiden välistä kasvaa koivunvesoja ja nuorten kiihkeä yhdessäolo salailuineen muuttaa koko ajan muotoaan. Iina ja Akseli tulevat eri maailmoista, eri aatteiden leireistä. Voiko kumpikaan luottaa toiseen tuona vaikeana aikana, kun elämä oli hiuskarvan varassa. Kummallakin oli lisäksi eri tulevaisuudentoiveet ja haaveet.

Piia Leino on kirjoittanut hyvinkin mahdollisen tulevaisuusskenaarion, jota en toivoisi tulevaisuudelta. Kirja voitti Maailman laita - romaanikilpailun vuonna 2016. Tulevaisuutta voi pohtia jo tämän päivän näkökulmasta. Mitkä ovat tämän päivän teemoja, joista puhutaan ja joihin ihmisten pitäisi kiinnittää enemmän huomiota? Ilmasto on yksi tärkeimmistä teemoista, joka muuttuu yhä enemmän joka vuosi. Kirjassa ei ilmastoon kiinnitetty kovin paljon huomiota. Toinen tärkeä tulevaisuusteema on vesistöjen saastuminen, joka huomioitiin kirjassa. Kolmas tulevaisuusteema on pakolaispolitiikka ja Suomi suomalaisille teema. Lisäksi oli se aita, joka eristi Helsingin muusta maailmasta. Ruoan muuttuminen oli huomioitu myös Piia Leinon tulevaisuudessa, mutta se on jo tämän päivän trendi. Kirjasta löytyy runsaasti eri teemoja, jotka löytyvät jo tästä ajasta, mutta jotka ovat tulevaisuudessa vielä vahvemmin esillä.

Erittäin hyvä tulevaisuuskirja, jolle toivon runsaasti lukijoita. Tietysti Aleksi ja Iina ovat traumoineen kuin luotu  tulevaisuusajan ihmisiksi. Hieno tarina, joka antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Piia Leino, Taivas *****
S&S 2018
s. 250

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti