torstai 15. helmikuuta 2018

Anna Gavalda: Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja


Yhden illan Pyhä Yrjö siloinen
olen, ja siitä ylpeä ja iloinen,
ja käyttänyt kaikki sanani nuo
päästäkseni lohikäärmeesi luo.

Ranskalaisen Anna Gavaldan novellikirja Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja sisältää seitsemän novellia. Ensimmäinen novelli on nimeltään Ritarirakkautta. Novellin päähenkilö on eläinkaupassa työskentelevä nuori Ludmila. Novelli on kirjoitettu nuorten puhekielellä. Ludmila kertoo eräästä ihanasta pojasta, joka runoilee hänet suostumaan mihin vain. Novelli on kipeän kepeä ihastumistarina.

Emme olleet siinä talossa emmekä missään muuallakaan, ja koska meitä ei oikeastaan enää ollut, me – viisivuotias Raphael, kolme- ja puolivuotias Alice, ja minä, silloin kolmekymmentäneljävuotias – eristäydyimme salakavalasti muusta maailmasta.

Toinen novelli on nimeltään Sotilaanelämää. Novellin minähenkilö on tuore leski, joka on muuttanut uuteen asuntoon kahden pienen lapsen kanssa. Lesken elämä koostuu pienestä asuinalueesta, johon kuuluu baari. Baarissa aikaa kuluttaessa leski tutustuu naiseen, jonka hän kutsuu lopulta illalliselle. Novelli on suruntäyteinen ja alkoholinhuuruinen kertomus arjesta ja tunteista.

Hivelen sen päätä leuallani ja kuiskaan:
”Miten ihmeessä oikein pärjään ilman sinua? Miten minä pärjään?”
Se sulkee silmänsä.

Kolmas novelli Koirani kuolee kertoo tarinan miehestä ja hänen koirastaan. Valitettavasti kuolema on osa koiran elämää ja koirasta luopumisen tuska tulee jokaiselle koiran omistajalle eteen jossakin vaiheessa. Kirjan loput novellit ovat nimeltään Happy Meal, Minun kestopisteeni, Jalkaväensotilas ja Muuan poika.

Anna Gavalda kirjoittaa arjen tapahtumista novellien päähenkilöiden näkökulmasta tarkastellen omaa ja muiden elämää. Kirjoitustyyli on kepeää ja tekstistä voi lukea välillä mustaa huumoria. Kirja on kuin elämä itse, joka sisältää sekä hyviä aikoja että huonompia aikoja. Novelleista pilkahtelee kuitenkin myös onnenhippusia ja toiveikkuutta kuin aina uuden kevään alussa. Elämä kantaa sittenkin, vaikka takana olisi tyyntä ja myrskyä.

”Jos olisin tiennyt, että rakastin miestäni niin paljon, olisin rakastanut häntä vieläkin enemmän.”

Anna Gavalda, Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja ***
Suom. Lotta Toivanen
Gummerus 2018
s. 247
novellikirja

10 kommenttia:

 1. Olen juuri lukemassa tätä ja olen vallan ihastunut! Hauska ote Gavaldalla, tarkkaa ongelmien kuvausta, mutta ianskalaista kepeyttä ja toivoa ja huumoria myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ensimmäinen kirja, jonka luin kirjailijalta. Joskus olen yrittänyt lukea, mutta silloinen kirja ei koukuttanut lukemaan loppuun asti. Kirjan nimi oli houkutteleva ja tosiaaankin se oli enne sisällöstä. Jotain säröä pitää olla, että koukutun lukemasta. Sitä löytyy tästä kirjasta.

   Poista
 2. Mukavaa saada lukea toinenkin esittely Takkutukan postauksen jälkeen. Kirjailijahan alkaa jo tosissaan kiinnostaa ♥ Pidän siitä ajatuksesta että on onnenhippuja ja että elämä kantaa ja vammat ovat pintanaarmuja. Paljon onnenhippuja sinulle tähän päivään 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita 💕
   Suosittu kirjailija, joten oli minunkin aika tutustua kirjailijan kirjoihin.
   Onnenhippuja Rita 💕

   Poista
 3. Viehko kooste! Gavaldan tavasta hahmottaa maailmaa myönteisen ilkikurisesti on helppo pitää. Tuo viimeisin lainauksesi kuvaa hyvin virettä: "Jos olisin tiennyt...ja on sitäpaitsi tosi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka 💕
   Kirjailija asettuu hyvin päähenkilöidensä taakse. Kuolema laittaa oman elämän uuteen järjestykseen. Suruaika on suruaikaa.
   Kirjassa on myös muita elämään kuuluvia teemoja, joita kirjailija laittaa henkilönsä tarkastelemaan osin huumorintajulla osin synkemmästä näkökulmasta, mutta kyllä se myönteisyys pilkistelee tekstistä.

   Mukavaa viikonloppua 💕

   Poista
 4. Kiitos lukuvinkistä. Joskus tuntuu, että tavallisten kaunojen välissä voisi lukea novelleja, mutta hyvin harvoin minulla tulee tartuttua niihin. - Mukavaa talvista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli 💕
   Novellikirjat ovat mukavia välipaloja pitempien kirjojen välissä. Hyvä novellisti kirjoittaa niin, että tarinaan ei kaipaa jatkoa.
   Suosittelen novellikirjojen lukemista.

   Mukavaa talvista viikonloppua 💕

   Poista
 5. Gavaldan tyyli on ihastuttava, en ole lukenut häneltä mitään vuosiin mutta nyt taas palasin ja muistin miksi. Pidin erityisesti Kun koirani kuolee - ja Happy Meal -kertomuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkäsin tästä novellikirjasta ja juuri tuosta Koirani kuolee kertomuksesta.

   Poista