lauantai 17. helmikuuta 2018

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta


Tove Jansson syntyi ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1914. Tuula Karjalaisen elämäkerta tästä rakastetusta suomenruotsalaisesta kirjailijasta, taiteilijasta, kuvittajasta ja sarjakuvapiirtäjästä on nimeltään Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta. Tove Jansson teki työtään ahkerasti, vaikka hän valitsi urakseen taidemaailman, joka on hyvin epävarma ja epäkiitollinen työsarka. Hän valitsi tiensä äitinsä ja isänsä jalanjäljiltä, sillä hän kasvoi taiteilijakodissa, jossa monet aikamme kuuluisista taiteilijoista viettivät aikaansa. Taiteilijat tukivat toisiaan tai sitten he puukottivat sanamukaisesti toisiaan selkään. Tämän puukotuksen uhriksi myös Tove Jansson joutui taiteilijaurallaan, sillä miespuoliset kollegat eivät katsoneet hyvällä sitä, että nainen ohitti heidät taidemarkkinoilla.

Tove Jansson tunnetaan hänen Muumihahmoistaan. Muumit ovat lähteneet elämään ja luoneet suuren Muumi-bisneksen. Muumikirjojen suosio Suomessa oli alkuaikoina kuitenkin hidasta, eikä suomalaiset ymmärtäneet Muumikirjoja. Muumit oli julkaistu Ruotsissa, Saksassa ja Englannissa ja saavuttivat siellä suuren innostuksen, ennen kuin Suomessa ymmärrettiin suomentaa kirjat, sillä Tove Jansson kirjoitti ruotsin kielellä. Nykyään joka lapsi tunnistaa Muumihahmot. Ne ovat rakastettuja ja turvallisenoloisia pehmohahmoja, joita katsellaan tv-sarjoista, erilaisista kirjoista ja tuotteista. Alun perin Muumipeikko oli laihempi ja äkäisempi hahmo, mutta vuosien kuluessa muuttui pehmeämmäksi ja pyöreämmäksi. Voin tunnustaa olevani suuri Muumikirjojen ystävä, ja ihailen suuresti Tove Janssonia ja hänen laajaa tuotantoaan. Todellakin hän on tehnyt työtä suurella sydämellä ja luovuudella.

Kirja tuo esille myös Tove Janssonin yksityiselämän, joka on ollut melkein aina julkista. Hän on esiintynyt rehellisesti aitona itsenään. Julkisuuden henkilönä myös hänen yksityiselämänsä on ollut julkista, joka rasitti häntä kovasti. Oma yksityinen saari toi elämään pakopaikan ja mahdollisuuden olla luova, sillä saarella ei ollut mukavuuksia eikä häiriötekijöitä.

Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta teoksen vahvuudet ovat taiteilijan elämän kuvaaminen yksityiskohtaisesti valokuvien kera. Tässä upeassa kirjassa kuvataan Tove Janssonin elämänkaari, joka sisälsi rakkautta ja työtä. Työtä oli tehtävä kovasti eri taiteen saroilla, sillä tulot olivat pieniä. Muumikirjojen suosio ei alkuaikoina vielä tuottanut juuri mitään, mutta Tove Jansson rakasti kirjoittaa niitä. Tämä rakkaus näkyy kirjoista edelleen. Ehkä se on niiden salaisuus - rakkaus.

Tuula Karjalainen, Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta *****
Tammi 2013
s. 290 + runsaasti kuvia + viitteet + lähdesivut
Elämäkerta

6 kommenttia:

 1. Minulla on tämä vielä lukematta, vaikka kaikki Janssoniin liittyvä kiinnostaa. Kauniisti sanottu tuo lopetuksesi rakkaudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että sain kirjan ilmestymisvuonna joululahjaksi ja se on ollut lukulistallani yli neljä vuotta. Minulla on toinenkin elämäkerta Tove Janssonista, joten hänen elämä on minulle tuttua ennestään. Tove Janssonista on myös kerrottu paljon julkisuudessa. Nyt tuli aika lukea kirja.

   Kiitos Margit <3

   Poista
 2. Olen lukenut tästä kirjasta vain alun, enkä edes tiedä miksi se jäi kesken. Mutta tuolla se odottaa (loppuun) lukemattomien kasassa, kyllä senkin lopullinen vuoro vielä tulee. Työn tekeminen ja rakastaminen ovat myös oman elämäni johtotähtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan vahvuus on, että siihen voi palata aina uudestaan. Voi vaikka katsella kuvia Tove Janssonin taiteesta aina silloin tällöin.

   Tämmöisenä aikana, kun työttömyys on huipussaan, kannattaa olla kiitollinen töistä. Pitkän työuran tehtyä on hirvittävää kuulla, että saneerataan ulos. Samoin se, että nuorena ei pääse edes aloittamaan työuraa, koska nuoria ei palkata. Pitäisi olla työkokemusta, hyvä koulutus ja suosittelijoita. Työttömien on myös vaikea päästä töihin, sillä työnantajilla on ennakkoluuloja työttömiä kohtaan. Myös nykyisellä hallituksella on antipatioita työttömiä kohtaan. Minä siirtäisin katseeni tehottomaan TE-palveluun, jota kautta pitäisi työllistyä, mutta toimiiko se. Ei toimi. Nythän se sai uusia tehtäviä aktivointimallista. Aktivointimalli ei ole työttömien työllistämiskeino, vaan se on työttömien rankaisemiskeino.

   Tove Jansson teki töitä julkisuuden paineen alla, joka rasitti häntä kovasti. Onneksi hänellä oli pakopaikkansa ja onneksi hänellä oli rakkaus.

   Poista
 3. Kiva että postasit tästä ! Tuossa teoksessa oli paljon luettavaa ja sulateltavaa. Ihailin ja ihmettelin noita erikoisia kansia silloin kun sain kirjan käsiini. Tässä linkki postaukseeni, joka kertoo siitä kun sain olla läsnä kirjan esittelyssä yleisön joukossa joidenkin bloggareiden ja muun median joukossa ♥️

  http://ritamentor.blogspot.fi/2013/11/tove-jansson-tee-tyota-ja-rakasta-tuula.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita ♥️
   Kirjan kannet on suunniteltu upeasti. Tuo Muumikuva on aurinkoisen riemukas. Itsellekin tuli halu kiivetä tuonne majaan leikkimään tai lentämään kuumailmapallolla.
   Aivan mahtavaa, että olet ollut mukana kirjan esittelyssä ♥️

   Poista