keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Agnès Martin-Lugand: Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahviaRaotin toista luomeani ja kumarruin lähemmäksi. Katsoin toisella silmälläni, kun olin vetänyt sormen pois nimen edestä. Sattuma oli valinnut pienistä pienimmän kylän, teksti oli tuskin luettavissa. ”Mulranny”. Minä pakenisin Mulrannyyn.

Ranskalaisen esikoiskirjailijan Agnés Martin-Lugandin teos Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia on kepeää kesäluettavaa. Näillä helleilmoilla ei kovin raskasta luettavaa jaksakaan lukea. Kirja on julkaistu aluksi omakustanteena, mutta päätyi lopulta kustantajalle ja on nyt julkaistu 20 maassa. Hollywood osti kirjan elokuvaoikeudet.

Kirjan päähenkilö on kolmikymppinen Diane, joka suree suremistaan läheistensä kuolemaa. Kirjan alkupuolella kerrotaan Dianen kotioloista Pariisissa, jossa hänellä on kirjakahvila nimeltään Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia. Kahvilaa hoitaa hänen ystävänsä Félix, sillä Diane ei pysty masennukseltaan lähtemään kotoa mihinkään. Tässä vaiheessa itkeä tirskutan varmaan yhtä paljon kuin Diane, sillä surevat ihmiset saavat minut kyyneliin.

Naapurini oli valokuvaaja. Nyt päiväni olivat viikon ajan rytmittyneet hänen aikataulunsa mukaisesti. Hän poistui kotoa eri aikoihin, aina kamera kädessään. Edward liikkui koko Mulrannyn lahden alueella. Hän saattoi olla tuntikausia liikkumatta eikä näyttänyt piittaavan ajoittain piiskaavasta sateesta tai tuulesta.

Diane pakenee siis Irlannin kaukaisille nummille pieneen kyläpahaseen saadakseen surra rauhassa. Hän luulee saavansa olla yksin, mutta naapurimökissä on asukas ja koira ja yhteenottoja siunaantuu, sillä molemmat ovat aika kiukkuisia ja menneisyyden kahlitsemia. Tekisi mieli kertoa lähemminkin kirjan tapahtumista, mutta jätetään lukijoille jotakin jännitystä kirjan tiimoilta. Sen verran voin paljastaa, että kirjalle on jatkoa tiedossa, sillä minusta kirjan loppu oli aika yllätyksellinen. Tarina loppui hiukan kesken, joten jatkoa tarvitaan Diane kulta ja toivon, että jatkokirjassa et polta niin paljon, vaan hallitset jo hermosi.
Kiihkeitä tunteita Irlannista.

Jalkani kantoivat minut nipin napin rantaan asti. Asetuin makuulle särkälle ja tuijotin myrskyävää merta; sade piiskasi kasvojani, tuuli ja hiekka sivalsivat niitä. Halusin nukahtaa ikiajoiksi välittämättä missä olin.

Agnés Martin-Lugand, Onnelliset ihmiset lukevat ja juovat kahvia
Suom.
Bazar 2018
s. 218
Les gens heureux lisent et boivent du café 2015
Rakkausromaani
Kirja ilmestyy kauppoihin 16.8.2018

14 kommenttia:

 1. Kepeää kesälukemista - ja melkein nikotiinimyrkytys :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Muistan kun äitini poltti aina noin kiihkeästi, kunnes lopetti 60 v. Eikä ollut enää hermostunut. Tästä tulee kiva elokuva.

   Poista
 2. Tällä kirjalla on aivan ihana nimi - ainakin ihmisestä, joka lukee kirjoja ja juo samalla kahvia. Lukemieni postausten perusteella olen sitten päätellyt, että ei taida kuitenkaan olla minun kirjani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään nimestä ja luin kirjan, kun se tupsahti yllättäen postilaatikkoon. On se kiva joskus lukea rakkausromaani, tosin ihmettelen onko alkuperäinen kirja jaettu kahteen osaan, sillä kirja loppui kuin kanan lento.

   Poista
  2. Minulle tämä oli hyvin positiivinen yllätys eikä varsinaisesti edes lajityyppiäni. Ihastuin niin, että muutama paljon kirjoista ja kahvista pitävä ystäväni saa teoksen lahjaksi! Irlanti oli tässä iso pointti, joten ans katsoa, mitä sitten kun ja jos jatko tapahtuukin muualla: Irlantilaiset ovat niin persoonallisia ja ranskalainen kirjallisuus taitaa olla salainen heikkouteni.

   <3

   Poista
  3. Minä yllätyin hieman siitä, että Dianen mielestä irlantilaiset ovat jättiläisiä. Diane tosin oli pieni ja siro pariisitar. Irlanti oli hyvä miljöö kirjalle.

   Poista
 3. Tämän kirjan haluan ehdottomasti lukea, kiitos mielenkiintoisesta kirjan esittelystä. Kirjan nimikin on kerrassaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Anneli <3
   Kirjan nimi on mainio. Vähän mennään harlekiiniosastolle, mutta näillä hellekeleillä se ei haittaa mitään :)

   Poista
 4. Myrskyävä meri, tuuli, sade, hiekka... kuulostaa lupaavalta. Kiitos vinkistä, tällaiseen helteeseen kepeä kesälukeminen on juuri paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että helteellä ei pysty lukemaan mitään vakavampaa. Kuumuudelta on siis huonoja puolia lukemisen suhteen.
   Irlannissa oli paljon viileämpää.

   Poista
 5. Luin tämän muutama päivä sitten ja hmm... Viihdyttävä kyllä, Irlantikin ihana, mutta ei tämä ollut ollenkaan minun kirjani. Väärällä tavalla kevyt, mutta sujuvalukuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minustakin tuntui lukemisen jälkeen siltä, että mitä tulikaan luettua, mutta välillä on ihan mielenkiintoista lukea oman genren ulkopuolelta.

   Poista