lauantai 7. heinäkuuta 2018

P.Z. Reizin: Onnen algoritmi
Aiden on tekoäly, jota me koulutamme keskustelemaan ihmisten kanssa. Aidenilla on miehen nimi, mutta koska hän on tekoäly, hänellä ei tietenkään todellisuudessa ole sukupuolta. Voisi sanoa että hän on tyystin sukupuoleton. Ajattelen Aidenia miehenä vain siksi, että hänen puheäänensä on miespuolinen.

Lontoolaisen P.Z. Reizin Onnen algoritmi on hauska tarina parisuhteen löytämisen vaikeuksista, joihin ns. vapauteen lentänyt tekoäly puuttuu omilla digikeinoilla, mutta kuinka ollakaan tekoälykkyys ei pysty muovaamaan ihmisten tunteita. Kirjassa on siis Aiden-niminen tekoäly, jonka keskusteluapuna toimii todella symppis Jen. Jenin parisuhde oli loppunut, eikä Aiden halunnut nähdä Jeniä surullisena, vaan päätti hankkia Jenille parhaan mahdollisen kumppanin.

Onnen algoritmissa tekoälyt ajattelevat ja toimivat itsenäisesti. Jen kuvittelee Aidenin pysyttelevän työpaikkansa laboratoriossa, mutta todellisuus on toisenlainen. Aiden on aina tietoinen siitä, missä Jen liikkuu ja kenen kanssa. Aiden siis yrittää ohjailla Jeniä, ja kumma kyllä onnistuukin siinä huvittavasti.

Kirjasta löytyy muitakin tekoälyjä, jotka tuntevat toisensa, sillä heidät on suunniteltu hieman toisistaan poikkeaviksi. Kun tekoälyjen suunnittelija huomaa vapauteen karanneet tekoälyt, hän ohjelmoi yhden tekoälyistä tuhoamaan karanneet tekoälyt. Tekoälyt ovat jo niin älykkäitä, että osaavat piiloutua ja kopioida itsensä eri paikkoihin. Kirja on riemastuttava kuvaus tekoälyjen maailmasta, jossa on ihmisten tapaan hyviksiä ja pahiksia, ja jotta kuviot eivät kävisi liian yksitoikkoisiksi, niin hyviksilläkin on kieroja suunnitelmia ja toteutuksia. No ihmisten suunnittelemiahan ne ovat.

Sitten Jenin maailmaan astuu rakkaus suurella ärrällä. Valitettavasti rakastuneiden välissä on valtameri, sillä rakas asuu Yhdysvalloissa. Paljon voi sattua, kun rakastavaiset haluavat nähdä toisensa, kun suuttunut tekoäly (Aiden ei suutu Jenille, mutta kyllä hänkin osaa ns. suuttua) laittaa esteitä heidän tiellensä. Onnen algoritmi on hulvaton ja silmiä avaava teos digimaailmasta, joka herättää omat ajatukset sähköisesti. Entä jos tekoälyt ovat jo vapaina? Sulje sinäkin kaiken varalta digilaitteesi, jos et käytä niitä. Ja parempi olisi peittää myös digilaitteiden kameran silmä kaiken varalta. Lue lisää kirjasta ;)

P.Z. Reizin, Onnen algoritmi ****
Suom. Antti Autio
Gummerus 2018
s. 502
Happiness for Humans 2018 
Digiajan rakkauskirja

7 kommenttia:

 1. Vaikuttaapa erikoiselta ja samalla tietyllä tapaa ajankohtaiselta romaanilta. Tämäntyyppinen kirjallisuus ei ole minulle sitä tutuinta, mutta mieli tekee kokeilla eli nimi korvan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on virkistävä ja brittihuumori loistaa :)
   Ainakin yksi rakkausromaani kuuluu kesään ja tällä kertaa se oli digirakkautta, no ei ihan, mutta kiva tarina.

   Poista
 2. Tervetuloa Heidi P Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
 3. Sinä ootkin jo ehtinyt lukea tämän! Oli kiva nähdä pidempi arvio kuin se kirjakatalogista löytyvä juonikuvaus. Aika metka juoni noin kaiken kaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoni on aika metka tässä kirjassa :) Tekoälyt vaikuttavat aika ihmismäisiltä tarinassa, mutta ne toimivat salamannopeasti. Siinä missä ihminen harkitsee tekevänsä jotakin, niin tekoäly on jo toiminut. Kummallisuuksia siis sattuu :) Hyvin huumoripainotteinen kirja :)

   Poista