maanantai 1. lokakuuta 2018

Minna Rytisalo: Rouva C.Opettamaan jonnekin maalle, köyhän ja surkean väen joukkoon, Mina, ei. Minä tahdon sinulle parempaa, Mina, helpompaa, ja lähellä meitä, tässä kaupalla. Isän ääni oli kohonnut ja Minna oli tuntenut, miten Augusta oli säpsähtänyt. Isän ässät olivat vielä olleet teräviä ja lyhyitä. Minna oli tiennyt, että seuraavaksi mainittaisiin Jaakob.

Minna Rytisalon toinen teos kertoo hänen kirjailijakaimastaan Minna Canthista (1844-1897) tyttönimeltään Johnson. Teoksen nimi on kuvaavasti Rouva C. Teos on fiktiivinen, mutta kirjassa on myös faktaa. Fiktiivisyys on antanut kirjailijalle mahdollisuuden sekoittaa todellisuuden ääriviivoja, ja tehdä niistä herkullinen henkilökuvaus kirjailija Minna Canthista ja kuvata hänen avioliittoaan Ferdinand Canthin kanssa. Minna Rytisalo on saanut sysäyksen kirjaansa Minna Maijalan kirjoittamasta Canth-elämäkerrasta Herkkä, hellä, hehkuvainen (2014).

Ihminen saa erehtyä ja yrittää uudelleen ja tässä he olivat, keskellä metsäistä rinnettä, orava juoksi, tiainen sirkutti ja lehtorin takkiin oli jäänyt savun tuoksu, kun mies kysyi paleltaako. Näin, ihan vähän kerrassaan, suunnitelma alkoi toteutua. Vähän, Minna nyökkäsi, ja se tarkoitti että hieman lähemmäs, tai oikeasti ihan viereen, sai asettua puunrungolla, jonka päällä he istuivat. Kohta se tapahtuisi.

Tyttöjen opiskelu oli lastenkengissä vielä 1800-luvun loppupuoliskolla. Minnan isä olisi halunnut terävästä esikoistyttärestään kauppansa jatkajan, mutta Minna halusi opiskella opettajaksi Jyväskylän seminaarissa, jonka rehtorina toimi Uno Gygnaeus. Seminaarin lehtorina toimi Ferdinand Canth, joka melkein heti ihastui Minnaan ja aloitti hienovaraisen kosiskelun, johon Minna ei halunnut osallistua, sillä hän halusi elämältään muuta kuin olla miehen alamainen, kuten hänen oma äitinsä oli.

Oli ensimmäinen talvi, ja kuin piirakkapohjan sokeri ja voi he hakivat toistensa äärirajoja, sulivat yhteen ja erkanivat. Jos pehmeää vaahtoa maistaa, siinä voi erikseen maistaa kummankin, tuntea kielellään sokerin murut, eivät ne ole kadonneet, vaikka kahdesta tuli yksi.

Lehtori Canth oli sinnikäs, joten Minnasta tuli kuitenkin kesken opintojensa rouva Canth, eikä hän halunnut osallistua enempää opintoihinsa. Aika kävi pitkäksi kotosalla, ja miehellä oli paljon menoja. Lapsia alkoi kuitenkin syntyä urakalla, jota parempien piirien naiset katselivat kummeksuen nenänpieliänsä pitkin. Suuri lapsiluku kuului vain köyhille ja kurjille ihmisille. Säädyllinen lapsiluku oli korkeintaan kolme lasta. Minna ja Ferdinand eivät olleet moksiskaan muiden rouvien puheista, vaan rakensivat perheelleen ison talon, josta kuului musiikkia ja lasten ilakointia.

Minna masentui herkästi ja varsinkin lasten syntymät aiheuttivat masennusta. Elämä kuitenkin kannatteli ja kirjoittamisesta tuli hänelle intohimo ja tapa kirjoittaa ajatuksiaan ylös. Kirjan perustarina kulkee kuitenkin Canthien avioliitossa mukana ja muu siihen liittyvä ohitetaan nopeasti. Tietysti olisin kaivannut enemmän kirjailijaan liittyvää juonenkulkua, sillä vaikka perheellä oli paljon lapsia, heillä oli myös useita apulaisia, joten Minna Canthilla oli mahdollisuus kirjoittaa. Esimerkiksi pariskunnan yhteistyönä tehty oppikirja ohitettiin melkein vain maininnalla.  Kirjan Minna Canthista välittyy väliin hyvinkin toimelias ja ajatteleva ihminen, mutta masennuskaudet antavat hänestä luovuttajan vaikutelman. Iso perhe tarvitsi päättäväistä luonnetta, etenkin traagisen tapahtuman jälkeen.

Minna Rytisalon kaunis ja runollinen teos Minna Canthista kietoi minut 1800-luvun Jyväskylään. Mitä jos Minna Johnson olisi pitänyt päänsä ja pysytellyt miehistä erossa, kuten hän oli päättänyt? Opiskellut opettajaksi ja luonut uran opetusalalla. Uskon, että kirjailija sai kuitenkin avioliitostaan, jota Minna Rytisalo kauniisti kuvaa, runsaasti ajatuksia ja materiaalia omalle kirjalliselle tuotannolleen.

Minna Rytisalo, Rouva C. *****
Gummerus 2018
s. 362

Rytisalo Minna: Lempi

6 kommenttia:

 1. Oi, niin odotan tätä, koska Lempi oli ❤︎

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lempi oli uskomattoman ihana ja Rouva C. on upea <3

   Poista
 2. Kiitos kirjan hyvästä esittelystä. Tämän kirjan minäkin haluan lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli!
   Tässä on kirja, jota voin suositella ilomielin <3

   Poista
 3. Tämä on lukupinossani odottelemassa. Olen ajatellut, että voisi olla miniöille tasokas joululahja. Näitäkin pitää ryhtyä miettimään, ja olen päättänyt, että tänä vuonna se on kirja jokaiselle, jolle lahjan paketoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan olisin ilomielin ottanut joululahjaksi. Minna Rytisalo kirjoittaa kaunista kieltä kauniisti ja tarina on hurmaava kertomus parisuhteesta ja sen karikoista ja tietysti niistä onnellisista hetkistä.
   Kirja on hyvä lahjaidea.

   <3

   Poista