torstai 6. helmikuuta 2020

E. O. Chirovici: Pahaa verta

Pariisin Charles de Gaulle -lentoaseman ykkösterminaali oli muodoltaan kuin mustekala: lukuisten käytävien ja lisäsiipien lonkerot levisivät päärungosta yhdistäen huoltoalueet matkustajille tarkoitettuihin tiloihin. Rakennelma oli futuristinen, tupaten täynnä ja meluisa, ja saapuessaan laajaan sisääntulohalliin nuori mies tunsi milteipä vastustamatonta halua kääntyä kannoillaan ja paeta paikalta.

Romanialaisen E. O. Chirovicin Pahaa verta alkaa prologilla, jossa nuori mies lähtee matkalle Pariisista. Oli vuosi 1976. Kirjassa palataan kyseiseen vuoteen monet kerrat, sillä silloin tapahtui teko, jonka psykologi James Cobbin asiakas halusi palauttaa mieleensä. Kyseinen mies oli kuolemansairas, eikä muisti pelannut enää hyvin. Asiat unohtuivat. James Cobb kiinnostui tapauksesta kovasti, jopa liiankin innokkaasti, mutta hän oli allekirjoittanut salassapitosopimuksen. Miten edetä silloin, kun pitäisi olla todella varovainen, ettei suututtaisi tiettyjä tahoja. Peloistaan ja epäilyistään huolimatta, James Cobb riskeerasi koko uransa selvittääkseen tapauksen mysteerit.

Yritin selittää asiaa, mutta hän alkoi huutaa uudestaan ja pyysi minua häipymään saman tien. Hän sanoi soittavansa kytille, ellen lähtisi. Niinpä sidoin hänet puhelinjohdolla yrittäen olla satuttamatta häntä ja panin hänet kylpyammeeseen. Olin mahdollisimman hellävarainen.

James Cobb uppoutui tutkimuksiin intensiivisesti. Tapaus kiinnosti häntä kovasti, sillä hän halusi tietää, mitä menneisyydessä oli tapahtunut. Tapahtumaan liittyi ainakin kolme ihmistä, jotka eivät olleet enää hengissä, eli heitä ei voinut enää haastatella, mutta tapahtuman lähipiiriin liittyi muitakin henkilöitä. Cobb lensi jopa paikan päälle Pariisiin haastattelemaan ihmisiä, jotka voisivat muistaa joitakin tiedonmurusia.

E. O. Chirovici on julkaissut kotimaassaan Romaniassa kymmenen dekkaria. Muutettuaan Englantiin hän vaihtoi kirjoituskielensä englanniksi. Ensimmäinen englannin kielinen teos oli nimeltään Peilien talo. Se menestyi maailmanlaajuisesti ja teki kirjailijasta kuuluisan. Pahaa verta on hypnoottinen tarina. Se kerii auki kymmenien vuosien takaisia salaisuuksia, jotka oli talletettu muistin pimentoihin. Lue tästä trillerimäisesti etenevästä kirjasta, onnistuiko psykologi James Cobb murtamaan muistin syöverit.

E. O. Chirovici, Pahaa verta
suom. Inka Parpola
Otava 2019
s. 266
Bad Blood 2018
Jännitys

Kirja sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin 22. Kirjassa on epäluotettava kertoja ja 39. Kirjassa lennetään

7 kommenttia:

 1. Minusta tämä oli hyvä, ovela.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin. Minulla on lukematta Peilien talo, joten sen voisin lukea jossakin vaiheessa.
   Taisin muuten keksiä sinun blogista tämän kirjavinkin.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä Mai. Ihan on uusi tuttavuus minulle, eli kiitos kirjavinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Tämä oli minullekin uusi kirjailijatuttavuus, tosin olin kuullut Peilien talosta, ja aikonut lukea sen aiemmin. Nyt aion hankkia sen luettavaksi.

   Poista
 3. Jo Peilien talo oli vangitseva, mutta tässä Chirovici uusii taikatemppunsa, - jos mahdollista vielä edellistään ovelammin...
  Hän kieputtelee teemaa, kuinka selvittää totuus, kun muistoihin ei voi luottaa - pyrkien sen ytimeen. Inka Parpolan oiva käännös kruunaa kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tarina oli kieputuksen mestarin tekemä, joten olen samaa mieltä kanssasi, tässä tarinassa oli tehty taikatemppuja.
   Olisi hauska lukea myös niitä romanian kielellä kirjoitettuja dekkareita. Uskon, että ne ovat hyviä.

   Poista
 4. Kuulostaa kiinnostavalta! En ole lukenut Chirovicia, mutta kesällä löysin Peilien talon yhden kirjaston poistomyynnistä, vaikka se ei edes ole kovin vanha kirja.

  VastaaPoista