tiistai 11. helmikuuta 2020

Lisa Jewell: Löysin sinut
Mies on ollut siellä koko päivän, siitä lähtien, kun Alice avasi verhot seitsemältä tänä aamuna. Istunut kostealla hiekalla polviaan halaten ja tuijottanut merelle. Alice on pitänyt miestä silmällä huolissaan siitä, mitä hän on ehkä aikeissa tehdä itselleen. Niin kävi kerran aiemmin. Nuori mies, lakananvalkoinen kuun sinertävässä valossa, oli jättänyt takkinsa penkille ja kadonnut. Muisto piinaa Alicea yhä, kolme vuotta myöhemmin.

Brittikirjailija Lisa Jewellin Löysin sinut trillerin päähenkilö oli kolmen lapsen yksinhuoltaja Alice. Alice teki töitä kotona, joten hän huomasi ikkunastaan talon toisella puolella sijaitsevalla rannalla miehen, joka istui paikallaan vesisateessa. Hyväsydäminen Alice ei halunnut, että mies suunnittelisi mitään kohtalokasta, kuten päiviensä päättämistä. Niinpä hän vei miehelle takin päälle ja puhutteli häntä.

”Anteeksi, mutta missä minä olen?”

Alice oli yllättynyt kysymyksestä. Lopulta hän vei miehelle myös kuumaa teetä, ja sai tietää, että mies oli menettänyt muistinsa. Tästä tapahtumasta seurasi, että Alice ei voinut jättää miestä ulos, sillä hän halusi auttaa kyseistä henkilöä. Alice löysi miehen rannalta, mutta kirjassa oli myös toinen päähenkilö Lily, jonka mies katosi viikon päästä naimisiin menosta. Nämä kaksi tarinaa jatkuivat, kunnes kirjan tarinassa tapahtui käänne. Lisäksi seurattiin vuoden 1993 tapahtumia, sillä tuohon vuoteen liittyi traumaattisia tapahtumia.

Alice seisoo lantio keittiötasoon nojaten, kädet ristissä rinnalla, ja katselee tätä miestä keittiössään ruokkimassa hänen lastaan, koirat istumassa jaloissa toiveikkaina kinkun tai kanan tähteitä saadakseen. Hän kuuluu tänne, Alice ajattelee, äkkiä, kauhuissaan. Kuka tahansa hän on. Mitä tahansa hän on tehnyt. Hän kuuluu tänne.

Mies ei ollut ainoa muistinsa menettänyt henkilö Alicen elämässä, sillä hän huolehti myös vanhemmistaan, joilla molemmilla oli todettu muistisairaus. Ehkä se, että omat vanhemmat sairastivat muistisairautta, sai Alicen avaamaan kotinsa ovet tuntemattomalle miehelle, joka ei muistanut mitään. Muistisairaus itsessään vaatii läheisiltä paljon. Blogistani löytyy mm. Hanna Jensenin 940 päivää isäni muistina ja Lisa Genovan Edelleen Alice sekä Anneli Kannon Pala palalta pois –Kertomuksia Alzheimerin taudista, jotka kertovat muistisairaudesta.

Lisa Jewellin psykologinen trilleri Löysin sinut kertoi tarinan traumaattisesti muistinsa menettäneestä miehestä, joka löytyi Pohjois-Englannista istumassa meren rannalta. Tuo ranta oli loppujen lopuksi aika merkittävä paikka tarinassa, mutta mitä oli tapahtunut? Miksi mies istui rannalla? Uskon, että muistin katoaminen voi tuntua pelottavalta, et tiedä nimeäsi, etkä mitään. Mutta salaisuudet oli tehty ratkottaviksi, vaikka ne paljastaisivat läheiseltä tuntuvan ihmisen menneisyyden tai nykyisyyden rikokset. Lisa Jewellin ensimmäinen psykologinen trilleri Sitten hän oli poissa koukutti minut täysin ja saman teki myös Löysin sinut. Pidin molemmista tosi paljon.

Lisa Jewell, Löysin sinut
suom. Karoliina Timonen
Wsoy 2020
s. 435
I Found You 2016
Psykologinen trilleri

8 kommenttia:

 1. Odotan niin kovasti, että saan tämän käsiini! Sitten hän oli poissa -romaani oli hieno, kovat odotukset siis tällekin kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on siis tiedossa juonia ja koukkuja trillerityyliin merenrannalla, tuulen tuivertaessa. Uskon, että odotuksesi palkitaan.

   Poista
 2. Olen jotenkin skipannut nämä kun olen pistänyt nämä mielessäni vähän hömppäviihde - kategoriaan, mutta ilmeisesti näin ei olekaan! Täytyy ehkä kuitenkin tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin tykkään kirjailijan tyylistä, jossa tavalliset ihmiset ovat pääosassa. Riippuu tietenkin lukijasta, miten kirjat ottaa. Itse tykkäsin kovasti.

   Poista
 3. Kiva, että viihdyit tämän kirjan parissa!
  Minäkin pidin kovasti. Taitavia juonenkäänteitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Jewell osaa näköjään pyöritellä juonia ja koukkuja ihan taidolla.

   Poista
 4. Vaikuttaapa mielenkiintoselta! Jewell ei oo mua kiinnostanu, ku eikö se kirjota jotain hömppää myös? Ja se hömppä ei oo mua napannu hänen kohdalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut vain nämä kaksi psykologista trilleriä Jewelliltä ja pidin niistä. Väkivallalla ei mässäillä, joten kirjat ovat sopivan viihdyttäviä.

   Poista