maanantai 17. helmikuuta 2020

Patricia Posner: Auschwitzin apteekkari - Victor Capesius, Mengelen proviisori
Toukokuussa 1944 natsien suurin tuhoamisleiri Auschwitz toimi täydellä kapasiteetillaan. Juutalaisvainojen kiihkeimmässä vaiheessa arviolta 800 000 unkarinjuutalaista lähetettiin surmattavaksi Auschwitzin kaasukammioihin.

Toisen maailmansodan aikana Hitlerin ollessa Saksan valtakunnan kansleri juutalaisia surmattiin eri keskitysleireillä hirvittävät määrät. Tuota aikaa kutsutaan holokaustiksi. Koska edelleen löytyy ihmisiä, jotka kieltävät kyseisen aikakauden, keskitysleirit ja juutalaisten surmaamisen, toivon, että sellaiset ihmiset lukevat tämän kirjan. Auschwitzin apteekkari kertoo kyseisen leirin oloista ja juutalaisten surmaamisesta kaasukammioissa, ampumalla, hakkaamalla, hirttämällä, kiduttamalla, pitämällä nälässä ja sairaina. Kirja kertoo julmista lääketieteellisistä kokeista ja vankien kokemista kauhuista sekä mm. eri lääkäreistä, jotka tekivät kammottavia kokeita.

Victor Capesius oli kotoisin Romaniasta. Hän oli koulutukseltaan lääkäri ja työskennellyt eri lääketehtaissa sekä omassa apteekissa yhdessä vaimonsa kanssa. Saksan miehittäessä Romanian, Capesius sai siirron Auschwitziin. Pidetystä ja ystävällisestä apteekkarista tuli pahamaineisen keskitysleirin tunteeton majuri, joka vastasi mm. kaasukammioiden käyttämästä myrkkykaasusta.

Capesius ei ollut Auschwitziin saapuessaan edes tietoinen, että hänen siviilityönantajansa Farben (teollisuuskompleksi) rahoitti leirillä suoritettavia lääketieteellisiä kokeita. Samoin Capesius oli autuaan tietämätön siitä, että Farben tienasi omaisuuksia myymällä Auschwitziin Zyklon B:tä, syanidipohjaista tuholaismyrkkyä, jota natsit käyttivät vankien murhaamiseen kaasukammioissa. Farben oli hankkinut oikeuden Zyklon B:n patenttiin jo vuosikymmeniä ennen kuin kukaan oli kuullutkaan Auscwitzista. Bayer (Farbenin lääketehdas) oli tuotteen pääasiallinen myyjä ja levittäjä. Auschwitzissakin myrkkyä käytettiin aluksi vain parakkien ja vankien käyttämien tekstiilien desinfioimiseen.

Auschwitzin apteekkari tarkastelee Auschwitzia ja siellä tehtyjä hirveyksiä monesta eri näkökulmasta. Yksi tarkastelun painopiste on lääketehdas Farbenin osuus tuhotöissä ja omaisuuksien ansaitseminen natsien hirmutöillä. Sodan loputtua haettiin syyllisiä ja tehtaan johdosta oli syytettynä reilu kaksikymmentä johtohenkilöä, joista kymmenen säästyi tuomiolta ja loputkin saivat vain lieviä tuomioita. Tuomiot kuulostivat minusta aivan liian lieviltä, sillä Farben perusti oman keskitysleirin ja tehtaan, jossa käytti pelkästään Auschwitzin vankeja työntekijöinä. Palkkatyövoima oli ilmaista, ja heille saattoi tehdä julmia lääketieteellisiä kokeita, eikä haitannut, vaikka vangit kuolivat kokeisiin. Farbenin lisäksi moni muukin teollisuuden haara käytti vankeja ilmaistyöntekijöinä toisen maailmansodan aikana, sillä työntekijöistä oli pula, koska Saksa soti monella eri rintamalla.

Natsien julmuus oli sanoinkuvaamattoman iljettävää ja tuomittavaa. Kirjassa kerrotaan mm. miten natsit rikastuivat esim. repimällä vankien suusta kultapaikkoja. Myös kaikki muu vangeilta anastettu arvokas omaisuus löysi tiensä johtoasemissa olevien taskuihin, kuten rahat ja korut. Capesius rikastui myös muiden natsien mukana. Rahoja hän käytti sodan loputtua perustamalla oman apteekin ja ostamalla arvokkaan asunnon.

Victor Capesius joutui sodan loputtua usean eri maan syyttäjien listalle. Hän oli kiero valehtelija, ja pääsi monta kertaa syytteistä, vaikka joutuikin olemaan useaan otteeseen eri vankileireillä. Lopulta hän joutui saksalaiseen tuomioistuimeen ja sai yhdeksän vuoden tuomion. Milloin hän vapautui ja mitä hän teki sen jälkeen, sen voit lukea tästä kirjasta. Auschwitzin apteekkari on tietokirja, joka on tehty siitä syystä, että kirjailija halusi kirjoittaa kirjan pahamaineisen Mengelen ystävästä ja työtoverista Victor Capesiuksesta. Auschwitzin apteekkari on yhteiskunnallisesti ja historiallisesti erittäin tärkeä ja monitasoinen tietoteos. Ei unohdeta holokaustia!

Ei ollut helppo tehtävä tutkia miestä, joka käytti yli puolet elämästään rikostensa peittelyyn, unohtamiseen ja totuuden vääristelyyn. (Patricia Posner)

Patricia Posner, Auschwitzin apteekkari – Victor Capesius, Mengelen proviisori
suom. englannin kielestä  Niko Jääskeläinen
Minerva 2019
s. 257 + kiitokset + viitteet 41s. + lähteet 6s. + henkilöhakemisto 5s. + kuvia 14s.
The Pharmacist of Auschwitz. The Untold Story 2017


Lang Hans-Joachim: Parakki 10 – Naiset Auschwitzin koe-eläiminä
Leyson Leon: Poika joka pelastui - Schindlerin listan kuopus 
Morris Heather: Auschwitzin tatuoija  
Weiss Helga: Helgan päiväkirja – Nuorena tyttönä keskitysleirillä  

4 kommenttia:

 1. Huh miten järkyttävä aihe ja kirja! Järkyttävää on tuokin, miten lieviä rangaistuksia monet syylliset saivat jälkeenpäin. Silloin tällöin luen kirjoja holokaustistakin, mutta tätä en ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vieläpä tutkittua tietoa dokumenteista ja oikeudenkäyntikirjanpidosta, syytteistä ja tuomioista. Vastuuta ja tuomioita pakoiltiin, syylliset valehtelivat ja kannattajat kirjoittivat suosituksia. Haluttiin unohtaa ja painaa villaisella rikokset, joten syyttäjät ja tuomarit olivat natsimielisiä.

   Poista
 2. Liian monet vapautettiin liian heppoisin perustein. Tämä tapahtui myös kirjassa Mitfordin tytöt, jotka suorastaan jumaloivat Hitleriä ja olivat hänen henkilökohtaisia tuttujaankin. Toimivat myös natsien eteen Englannista käsin, etenkin yksi heistä. Britanniassa on ollut vahva antisemiittinen maailma, joka elää edelleen ja voi hyvin naamioden takana. Suomikaan ei ole tästä puhdas...

  Kun luin Mengelen uusimman elämäkerran, lähdin pitkälle tielle, jolla olen vieläkin. Tiedän mistä hakea ja keitä. Katson miten he hymyilevät tänäänkin ja ojentavat firman uskollisuuspalkkioita, he, jotka elättivät ja suojasivat Mengeleä kaikki vuodet. Nyt on uusi sukupolvi firmassa, mutta kyllä siellä on vielä heitäkin, jotka olivat mukana ja mikä pahinta: He luulevat olevansa edelleen oikeassa. Kierrän Günzburgin kaukaa tästä lähin. Olen kollannut myös Mengelen pakomaissa ja perheissä, joissa hän asui. Näin minulle nyt kävi.

  Olen kuunnellut kaikki käsiini saamat Rolfin haastattelut. Hän on eronnut aikaa sitten klaanista eli heti kun sai tietää. Nyt hän on muuttanut nimensä ettei hänen lastensa tarvitse enää kantaa taakkaa. Mengelen klaani pitää häntä petturina.

  Olen taas niin sanaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena <3
   Sinulla oli järkyttäviä tietoja. En tiennyt, että olet kulkenut Mengelen jalanjälkiä. Kauhea henkilö. Uskomatonta, että ihmiset suojelivat hirmutöiden tekijöitä, mutta niin tehtiin. Onneksi se kauhein kaarti ymmärsi surmata itsensä. Holokausti on jotakin niin järkyttävää, että siitä ei voi vaieta.

   Poista