sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Anna Ekberg: Kadotettu nainen
Kaikki hänessä… Hän tahtoo kirkua joka solullaan, mutta veri, hänen oma verensä, valuu hänen kurkkuunsa, eikä hän saa henkeä, toiset kirkuvat hänen puolestaan, se on viimeinen asia, jonka hän kuulee, ennen kuin hänet viedään pois. Afrikkalaisten naisten huudon, he huutavat hänen äitinsä vuoksi.

Anna Ekbergin Kadonnut nainen alkaa dramaattisesti autokolarilla 17 vuotta aiemmin. Tuolloin 17-vuotias raskaana ollut Rebekka menetti lapsensa asuessaan Ugandassa. Nykyisyydessä hän oli kuolemansairas, elinikää muutama kuukausi. Rebekka toivoi, että hän olisi kuollut jo autokolarissa, sillä läheiset, jotka olisivat voineet auttaa häntä, kuolivat silloin.

Kaikki tekevät niin kuin käsketään. Kaikki seuraavat joukkuetta, se on ensimmäinen oppitunti kidnappauksen jälkeen. Kapinalliset tappavat aina yhden lapsen pelotteeksi muille. Kun Angel kidnapattiin vuosia sitten, hän istui koulubussin kyydissä.

Rebekka ei tiennyt, että hänen lapsensa oli jäänyt eloon. Lapsi oli sijoitettu lastenkotiin, ja hänen nimekseen oli annettu Angel. Angelia riepoteltiin lastenkodista eri vanhemmille, kunnes hänet kidnapattiin lapsisotilaaksi. Hänellä oli toinenkin tehtävä kuin tappaminen, mutta siitä lähemmin kirjassa. Lapsisotilaiden johtaja oli pahamaineinen Obersten. Rebekan isä kertoi kuolemansairaalle ja hyvin huonokuntoiselle tyttärelleen, että oli antanut vauvan pois, kun Rebekka oli ollut autokolarin jälkeen huonossa kunnossa.

Jos hän saisi valita vain toisen kahdesta toiveesta? Äitinsä tapaamisen tai koston? Kumman hän valitsisi? Koston, hän ennättää ajatella ennen kuin myrkky kiskoo hänet kokonaan pimeyteen.

Kadotetun naisen aiheet pyörivät hyvin vaikean aiheen parissa. Aiheesta on ollut dokumentteja ja artikkeleita, mutta tämä kirja syventää tietämystä siitä, mihin ja miksi lapsisotilaita on käytetty. Minkälaisiin tekoihin heidät on alistettu pakolla, orjuutuksella ja pahoinpitelyillä. Onneksi lapsisotilaita on päässyt myös pakenemaan, vaikka viidakossa pakeneminen on todella vaarallista, sen sai myös Angel kokea.

Lentoemännät säntäilevät ympäriinsä ja suihkuttavat matkustamoon hyttysmyrkkyä. Eihän sellainen sovi, että ihmiset saisivat malarian KLM:n lennolla Amsterdamista Kampalaan. Rebekka ei pelkää malariaa, ei nyt, häntä pelottaa vain se, mitä hänen lapselleen on tapahtunut. Tyttö. Pieni tyttö.

Rebekka matkusti Ugandaan etsimään tytärtään huolimatta heikosta kunnostaan. Sillä aikaa Kööpenhaminan rikospoliisit tutkivat ugandalaisen nuoren naisen murhaa. Murha kietoutui samaan tarinaan Angelin ja Rebekan kanssa. Luvassa on siis uskomattomia juonenkäänteitä kolmessa eri kertomuksessa, jotka sulautuivat yhteen tarinan lopussa. Juonenkäänteistä vastasivat tanskalainen kirjoittajapari Anders Rønnow Klarlund ja Jacob Weinrich, jotka ovat kirjoittaneet sen verran jännittävän toimintatrillerin, että viihdyin tarinan parissa todella hyvin. Ainoa mistä en pidä on kirjan nimi, joka ei kuvaa kyseistä trilleriä. Kadotettu nainen on huippuunsa hiottu toimintatrilleri.

Anna Ekberg, Kadotettu nainen *****
suom. Katarina Luoma
Minerva 2020
s. 387
Havets børn 2018
Trilleri

Ekberg Anna: Salattu nainen
Ekberg Anna: Uskottu nainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti