Juna lähti liikkeelle ensin hitaasti ja lisäsi sitten vauhtia tasaisesti, kunnes oli saavuttanut täyden nopeutensa ensimmäiseen tunneliin tullessaan. Se oli viimeinen kerta, kun kukaan näki Florence Nightingale-Shoren elossa.
Brittiläisen toimittaja-kirjailija Jessica Fellowesin Mitfordin murhat aloittaa historiallisten dekkareiden sarjan. Sarjassa on julkaistu suomeksi jo neljä dekkaria. Dekkarit on kirjoitettu Agatha Christiemäiseen tyyliin, joten niissä juodaan ahkerasti teetä ja ratkotaan rikoksia etupäässä ajatusten voimalla höyryävä teekuppi toisessa kädessä ja herkullinen skonssi tai leivos toisessa kädessä. Kirjat perustuvat aitoihin historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Mitfordin murhat dekkarin taustalla oli 1900-luvun alkupuolella tapahtuneet skandaalit ja kohut Mitfordin aatelisperheen ympärillä.
Joulu oli aina ollut Louisalle iloinen tauko talvikuukausissa, mutta tänä vuonna, kun isää ei enää ollut, hänellä ja äidillä ei ollut ollut sydäntä noudattaa perheen vaatimattomia perinteitä. He eivät olleet koristelleet asuntoa eivätkä hakeneet joulupuuta torilta.
Louisan ja hänen äitinsä elämästä oli tullut todella köyhää ja ilotonta isän kuoleman jälkeen. Yksi viheliäinen loinen, isän veli, oli majoittunut heille epämääräiseksi ajaksi, eikä maksanut asumisestaan eikä ruoasta mitään, päinvastoin oli vaatimassa itselleen koko ajan rahaa juomista varten. Setä oli velkaantunut ja oli sitä mieltä, että Louisan pitäisi maksaa hänen velkansa. Nokkelana tyttönä Louisa pääsi setäänsä pakoon ja valittiin Mitfordin kartanoon lastenhoitajaksi.
”Ja nyt Florence on murhattu! Voi, se on kamalaa. Hän oli hyvä nainen. Kaikki ne sotilaat, joita hän hoivasi… Millainen loppu. Mihin tämä maailma on menossa, en todellakaan tiedä.”
Mitfordin kartanon Nanny Blor tunsi junassa murhatun naisen. Louisa ja perheen vanhin tytär Nancy kiinnostuivat murhasta ja innostuivat selvittämään sitä, varsinkin kun poliisi näytti lopettaneen tutkimukset. Toisaalla eräs nuori junapoliisi, Guy, kiinnostui myös ensimmäisestä murhatutkimuksestaan, ja jatkoi sitä, vaikka virallisesti tutkimukset oli lopetettu. Guy ja Louisa tapasivat toisensa eräällä juna-asemalla ja kummankin kiinnostus heräsi. Tuttavuutta jatkettiin kirjeillä ja harvoilla tapaamisilla Lontoossa. Murhatutkimus yhdisti nämä kaksi nuorta herttaisella tavalla, tosin kirjan loppupuolella herttaisuus oli tipotiessään, kun rikolliset olivat heidän kintereillään.
Jessica Fellowesin Mitfordin murhat on vanhanaikainen murhatarina 1920-luvun vaihteesta. Tämä murhatarina oli ihastuttava ja pidin kovasti kirjan historiallisesta tunnelmasta.
Jessica Fellowes, Mitfordin murhat
suom. Laura Beck
Otavan Seven-pokkari 2020
s. 393
The Mitford Murders 2017
Ensim. suomennettu teos 2018
Historiallinen dekkari
Dekkariviikon vetäjänä toimii Niina Yöpöydän kirjat-blogista.
Tämä vaikuttaa todella kiinnostavalta. Kirja ja kirjailija ovat minulle ihan tuntemattomia. Mukavaa sunnuntaita.
VastaaPoistaTämä sarja on pyörinyt mielessä, ja pysynyt ajatusten tasolla lukulistalla siitä asti, kun bongasin kirjan. Nyt oli sopiva aika lukea se. Tosin tälle paikalle olisi ollut muitakin vaihtoehtoja, mutta bloggailen niitä, kun ehdin.
PoistaMukavaa sunnuntai-iltaa :)
Vanhanaikaisuus kiva piirre ja myös pidän teekupposesta ja skonssista :)
VastaaPoistaLuovat tunnelmaa.
Tämä dekkari sijoittui 1920-luvun vaihteeseen, joten tietty vanhanaikaisuus sopi todella hyvin tarinaan. Liitän aina Englantiin ja englantilaisiin teen juonnin. Siispä tästäkin kirjasta huomasin teen, skonssit ja leivokset.
Poista