tiistai 1. kesäkuuta 2021

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella

 

Hän ojensi kätensä ja tarttui Tennysonia niskasta, suurten tupsupäisten korvien takaa. Kissaparka ei näyttänyt oikein ymmärtävän, mitä oli tapahtunut. Vaikka oli mennyt viikkoja, se livisti edelleen yläkertaan Saran asuntoon, pujahti sisään kissanluukusta, istahti makuuhuoneen oven eteen ja vinkui avuttomasti, aivan kuin sen emäntä olisi vain sulkenut oven hetkeksi saadakseen olla rauhassa ja astuisi taas ulos hetkenä minä hyvänsä.

 

Ruotsalainen Frida Skybäck on asunut Briteissä ja pitää sikäläisestä feelgood-kirjallisuudesta. Kirjakauppa Thamesin varrella edustaa kyseistä kirjallisuuden lajia. Kirjassa ei ole mihinkään kiire, ainakaan kyseisessä kirjakaupassa asustava kissa on sitä mieltä. Kissa kaipailee kirjakaupan entistä omistajaa, joka asui kirjakaupan yläkerrassa. Kirjan alussa sinne odotettiin kirjakaupan uutta ruotsalaista omistajaa, joka oli Saran siskontyttö Charlotte.

 

Kaikki kuulosti omituiselta aprillipilalta, mutta sillä ei ollut väliä. Jos brittiläinen asianajaja soittaa ja kertoo, että olet perinyt talon enemmän tai vähemmän tuntemattomalta sukulaiselta, silloin on mentävä paikan päälle.

 

Charlotte kaipasi uutta ajateltavaa, sillä hänen miehensä oli kuollut. Käynti Lontoossa venyi muutamasta päivästä viikkoihin, sillä kirjakauppa oli konkurssin partaalla. Kirjakaupan pelastamisesta tuli Charlottelle uutta ajateltavaa, sillä hänellä oli monivuotinen kokemus yrityksen pyörittämisestä. Kirjakaupan henkilökunta piti vain saada mukaan uudistuksiin. Eikä Charlotte ollut tottunut jakamaan ajatuksiaan, suunnitelmiaan ja uudistuksia, mutta miten siinä sitten kävi?

 

Huomenna pyydän asianajajaa käynnistämään vuokralaisen etsinnän, tai ostajan, jos se on helpompaa, Charlotte ajatteli.

 

Lue kirjan sivuilta, onnistuiko Charlotte pelastamaan kirjakaupan, vai pitikö se vuokrata tai myydä? Työntekijät rakastivat liikettä. Lisäksi siitä oli tullut entisen omistajan ystävien tapaamispaikka. Saralla ja hänen siskollaan oli yhteinen menneisyys Lontoossa, mutta Charlotte ei tiennyt siitä mitään. Kirjan tarinassa palataan 1980-luvun alkuvuosiin ennen Charlotten syntymää. Mikä aiheutti siskosten välirikon? Charlotte päätti selvittää menneisyyden salaisuudet äitinsä ja tätinsä välillä.

 

Tennyson oli Saran kissa, mutta miten kävi, kun Charlotte jäi nukkumaan Saran asuntoon? Seinän takana asusti lisäksi kiinnostavan oloinen kirjailija, mutta eihän Charlottea kiinnostanut kuin hänen kuollut miehensä, vai kiinnostiko? Viihdyn kirjakaupoissa ja niistä kertovat kirjat ovat ihania. Suosittelen tätä feelgood-tarinaa, sillä oli todellakin rentouttavaa antaa kirjan tarinan viedä. Rento ja rauhoittava tarina, oikea lukuilo.

 

Frida Skybäck, Kirjakauppa Thamesin varrella

suom. Annamari Typpö

Wsoy 2021

s. 478

Bokhandeln på Riverside Drive 2018

10 kommenttia:

 1. Tämä voi olla ihastuttava kirja. Minua kiinnostavat tämäntyyppiset, mutta viime aikoina olen ollut väsynyt enkä ole jaksanut keskittyä kovin moniin paksuihin kirjoihin. Jään odottamaan sopivaa fiilistä, ja sitten luen tämän innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pitää kuunnella omaa jaksamista. Jos on kovin väsynyt, suosittelen äänikirjoja. Silloin jää pois kirjojen kannattelu ja ahdistus kirjan sivumääristä.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä. Ihan uusi tuttavuus minulle. Vaikuttaa kiinnostavalta kesälukemiselta, koska minäkin viihdyn hyvin kirjakauppakirjojen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Kirjakaupat ja kirjakauppakirjat todellakin kiinnostavat minuakin.
   Tämä on ihan ykkösehdotukseni rennoksi kesälukukirjaksi.

   Poista
 3. Kyllä, rentouttava lukuilo <3 Sopii hyvin kesään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja sopii todella hyvin kesäkirjaksi mökille, rannalle, puutarhaan, matkalle, ihan melkein mihin vaan. Äänikirjaversiona löytyy vielä enemmän vaihtoehtoja, missä kirjaa voi kuunnella kesäaikana.

   Poista
 4. Tämä olisi kivaa lukea. Vaikuttaa tosi rentouttavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana joskus lukea todella rentoa hyvän tuulen kirjaa. Suosittelen :)

   Poista
 5. Feelgood feels like my kind of reading.
  Kovasti vetää puoleensa tämmöinen genre. 🍏
  Ihanaa että esittelit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään itsekin aina välillä lukea hyvän tuulen kirjoja. Feelgood-genre sopii hyvin kesään. Aivot narikkaan ja mukava kirja käteen :)

   Poista