maanantai 7. kesäkuuta 2021

A.M. Ollikainen: Kontti (Dekkariviikko)

 

Ehkä hän maalasi piruja aivan turhaan tähän pimeyteen. Ehkä hän oli vain pyörtynyt, ja hänet oli tuotu lepäämään jonnekin rauhalliseen paikkaan. Hän ponnisti istualleen ja oli menettää tajuntansa saman tien. Silmien takana välähti, päässä tuntui ilkeä humaus, kuin joku olisi harjoitellut miekkailuliikkeitä aivojen sisällä. Nainen haukkoi henkeään pimeässä. Se ei ollut normaalia päänsärkyä, hän tajusi sen heti kirkkaasti.

 

Aki ja Milla Ollikaisen depyyttidekkari Kontti aloittaa uuden dekkarisarjan rikoskomisario Paula Pihlajan tutkimuksista. Milla Ollikainen on kirjoittanut aiemmin Lappiin sijoittuvan dekkarisarjan, ja Aki Ollikaiselta on ilmestynyt aiemmin kolme kaunokirjallista teosta. Kova kaksikko, joka voitti Kontilla Rikos 2019-kirjoituskilpailun. Kontin käännösoikeudet myytiin ennen teoksen ilmestymistä kymmeneen maahan, ja uskonpa nyt kirjan lukeneena, että suosio jatkuu.

 

Vesi oli kylmää. Ja sitä tuli koko ajan lisää. Hän tunsi, miten vesi pyörteili reisien ympärillä. Hän ymmärsi tästä kaikesta vain yhden asian: pian hän kuolisi.

 

Kiperään paikkaan joutui kirjan uhri, joka löydettiin kuolleena erään säätiön kesäasunnolta. Juhannuksen juhlijat olivat menneet viettämään juhannusta ja tekivät ikävän löydön. Lisäksi uhri oli vasta saapunut Suomeen. Liittyikö säätiön omistajat jotenkin uhriin vai oliko taustalla rasismia, sillä uhri oli tummaihoinen? Rikoskomisario Pihlaja luuli viettävänsä työpaikallaan rauhallisen juhannuksen, mutta pian hän huomasi erehtyneensä. Rikoksen tekijällä oli pirullinen suunnitelma. Poliiseille tuli kiire.

 

Hän oli äkkiä epämiellyttävän tietoinen siitä, että tässä pimeydessä ja hiljaisuudessa, aivan hänen lähellään, makasi kuollut ihminen.

Kuollut nuori nainen.

 

Rikoskomisario Paula Pihlaja oli tehokas organisoimaan murhatutkimuksen, sillä kuollut oli selvästi murhattu. Avuksi hän sai Rengon, Karhun ja Hartikaisen. Jokaiselle riitti tutkittavaa, mutta yhteistyö sujui hyvin. Yksityiselämän salaisuudet tosin painoivat ikävästi Pihlajan mieltä. Murhatutkimuksen ohessa hän tutki myös omia salaisuuksiaan, eräs läheinen ihminen sai nimittäin tuomion, josta joutui vankilaan.

 

Dekkariviikon aloituskirja sijoittui sopivasti juhannusaikaan. A.M. Ollikaisen Kontti on jännittävä ja viihdyttävä kesädekkari.

 

 

A.M. Ollikainen, Kontti

Otava 2021

s. 304

Dekkari

 


Dekkariviikon vetäjänä toimii Niina Yöpöydän kirjat-blogista.

6 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, luin tästä arvostelun jostakin lehdestä. Lukulistalle menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollikaisen Kontti on koukuttava sarjan aloitus dekkari. Hyvä päähenkilö. Tykkään, kun tutkiva poliisi pysyy selvin päin. Niitä päihdeongelmaisia poliiseja on ollut jo liikaa dekkareissa.

   Aurinkoista kesäviikkoa ja lukuiloa :)

   Poista
 2. Joo, kiva ettei päähenkilö ollut ihan perinteisin. Mun mielestä tää jäi kuitenkin aika keskinkertaiseksi kirjaksi kokonaisuutena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä dekkarista löytyi isompiakin koukkuja, joista lukijat yllättyvät ihan varmasti. Kiva suomalainen tanssilavakohtauskin oli plussaa.

   Poista
 3. Kiva lukea esittelysi, en tiennytkään, että kirja sijoittuu juhannuksen aikaan. Olen kyllä pannut tämän merkille ja haluan sen lukea, sillä olen lukenut kaikki Aki Ollikaisen kirjat, ja on kiinnostavaa, millainen on hänen ja hänen vaimonsa yhteinen dekkari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula :)
   Minusta Suomen kesä on ihana, joten kirja sijoittuu mainioon aikaan. Aki Ollikaisen kirjat olen lukenut ja hyväksi havainnut, mutta Milla Ollikaisen dekkarisarja oli todella hyvä, joten odotukset olivat korkealla tämän sarjan suhteen. Ei tarvinnut pettyä, Kontti on hyvä.

   Poista