maanantai 3. syyskuuta 2012

Kristiina Vuori: Näkijän tytär


 
Kristiina Vuoren esikoisteos on huikaiseva historiallinen rakkausromaani Näkijän tytär. Näkijän tytär on kertomus Eirasta, joka elää 1200-luvulla Varsinais-Suomessa. Eira syntyy ylhäisen perheen tyttärelle, joka on raiskattu metsästysretkellä. Pian Eiran syntymän jälkeen äiti kuolee ja isäpuoli ei halua olla missään tekemisissä tyttären kanssa, mutta onneksi isoisä ja kasvinveli Rikhard yhdessä piika-Katrin kanssa huolehtivat tytöstä.

1200-luku on ankaraa aikaa. Vallanvaihtajat vaihtuvat ja uskonsotia käydään. Sairaudet ja kulkutaudit verottavat kansaa. Osa heimoista ei halua kirkon vievän viimeisiä pennosia verorahoina ja kirkkorakennuksina, mutta uskonpuhdistus on julmaa aikaa. Tuosta ajasta Vuori kirjoittaa uskottavan mielenkiintoisen historiallisen romaanin, jota ei malta lopettaa lukemasta. Tietysti kirjaan liittyvä rakkaustarina, joka koskee kolmea henkilöä, tekee kirjasta vieläkin tunteellisemman ja jännittävän draamakertomuksen. Eira rakastaa kahta miestä, mutta kumpi miehistä saa kirjan lopussa Eiran?

Kirja on ihastuttava lukuelämys historian, rakkauden ja jännityksen ystäville. Jännitystä kirjaan tuovat ihmisten väliset ristiriidat ja verenvuodatukseltakaan ei vältytä, sillä ihmiset ovat äkkipikaisia ja tarttuvat helposti aseisiin. Kieltämättä kirjasta tulee mieleen Kaari Utrion historialliset rakkausromaanit, joita olen lukenut aika monta.

Eira on tietäjien sukua isän puolelta. Eira näkee enneunia ja pystyy nukuttamalla parantamaan sairaita. Hän hallitsee myös yrtit ja parantavat loitsut. Eiraa pidetään noitana, mutta häntä pyydetään parantamaan sairauksia. Eiran kohtalo olisi ilman suojelijoita kuolema ja aika monesti hän joutuu kiperiin tilanteisiin kirjan sivuilla. Kirjan lopussa kerrotaan 1200-luvun Suomesta, joka hieman avaa silmiä tuolle ajalle. Lopussa oleva sanakirja on hyvä, koska varsinkin kirjan alussa on sanoja, joita en tunnistanut ja jotka vaikeuttivat lukemista.

Kirjan alku oli kankeaa kerrontaa, joka onneksi muuttui sulavammaksi, sillä kirjan tarina on kiehtova. Kirjassa on 556 sivua, joten tekstin karsiminen ja vanhojen sanojen välttäminen olisi parantanut kirjan luettavuutta. Parasta kirjassa ovat Eiran enneunet ja näkemisen lahja.

Kristiina Vuori, Näkijän tytär ****
Tammi 2012
s. 556

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti