sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Ferdinand von Schirach: Collinin tapausSaksalainen juristi ja kirjailija Ferdinand von Schirach on kirjassaan Collinin tapaus  paneutunut tarkkaan toisen maailmansodan aikaan, aikaan jolloin Adolf Hitler valloitti Eurooppaa ja hänen sotilaansa kylvivät kauhua ja kuolemaa valloitetuissa maissa. Aiheen kirjaansa hän sai isoisästään, joka sai 20 vuoden tuomion Nürnbergin oikeudenkäynnissä. Tuomio tuli ihmisyyttä vastaan tehdyistä rikoksista.

Kirjan päähenkilö, nuori vastavalmistunut puolustusasianajaja Caspar Leinen ohjautuu puolustamaan murhan tehnyttä italialaista Collinia. Collin murhasi tarkoituksella raa´alla ja väkivaltaisella tavalla rikkaan saksalaisen, yli kahdeksankymppisen teollisuusjohtajan. Leinen ei haluaisi puolustaa Collinia, koska hän on murhatun miehen perhetuttu, mutta päätyy kuitenkin puolustajaksi.

Kirjan perusjuoni on tavallaan ennalta - arvattavissa, mutta kirjailijan teksti ja pienet juonenohitukset tekevät siitä hienon lukukokemuksen. Tietysti kirjan lukuarvoa nostaa sen pohjimmainen eettinen kannanotto Hitlerin kannattajia kohtaan sekä huomion kiinnittäminen henkilöihin, jotka ovat päässeet hirmuteoista ilman minkäänlaista tuomiota, koska Saksan lait ovat niin sallineet. Kirjailija tuo myös nämä teemat esille kirjan oikeudenkäynnin aikana.

Ruotsalaisen juristin ja kirjailijan Jens Lapiduksen teksti on ankaran tiivistettyä, mutta mielestäni von Schirachin teksti on hienovaraisen tyylikkään tiivistettyä. Vertasin tekstejä mielenkiinnosta, koska molempien aihepiireihin liittyvät rikokset, oikeudenkäynnit ja lakimiehet. Schirachin teksti lipuu sujuvasti 2010 oikeudenkäynnistä toisen maailmansodan raakoihin tapahtumiin ja laittaa lukijan miettimään omia moraalikäsityksiään, kun tapauksen taustat tulevat selville. Uskoisin, että juristit joutuvat oikeudenkäynneissä juuri moraalikäsityspohdintoihin miettiessään syyllinen-syytön-päätöksiä, kun taustalta löytyy vakavia aiemmin tapahtuneita rikoksia, varsinkin jos rikoksista ei löydy muita todisteita kuin vanha tarina.

Ferdinand von Schiracch, Collinin tapaus ****
2013 Atena
s. 187
Der Fatt Collini 2011

Kirjasta ovat aiemmin blokanneet Leena, Maija ja Kirsi

4 kommenttia:

 1. Minua ei nuo Hitlerin aikaa koskevat kirjat jaksa kiinnostaa, sillä tunnen suurta vastenmielisyyttä holokaustia ja natsismia kohtaan. Luin aikoinani useampaan kertaan Anne Frankin päiväkirjan ja toisenkin kirjan Anne Frankista. Niistä sai käsityksen siitä, miten hirveää oli elää pelossa ja ahdingossa vuosikausia, ja lopulta kuitenkin piti joutua Auschwitziin kuolemanleirille.

  Olen minä noista ajoista elokuviakin katsonut, mutta niistä tulee ahdistava ja paha olo.

  Hyvää sunnuntaita sinulle, Mai.<33333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän näkökantasi täysin, Hitlerin valtakausi oli kauhea ja uskomattominta oli, että ihan tavalliset ihmiset menivät Hitlerin oppien taakse ja rupesivat käyttäytymään hullun lailla juutalaisia kohtaan. Suomessa vaietaan asioista, mutta kuten tiedossa on, Mannerheim oli Hitlerin kavereita ja Suomessa oli myös keskitysleirejä, joihin koottiin juutalaisia ja osa lähetettiin Auschwitziin. Katja Ketun Kätilössä lapissa oli tämmöinen saksalaisten johtama keskitysleiri, kuolemanleiri.

   Poista
 2. Minusta tämä oli tyylikä ja kiinnostavalukuinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Leena, siksi annoin neljä tähteä. Kirjailija uskalsi lähteä alueelle, jolla hänen isoisänsä oli toiminut toisen maailmansodan aikana ja saanut siitä tuomion. Hän halusi selkeästi tuoda esille sen, että moni jäi tuomitsematta.

   Poista