tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kirjallisuushaaste


Kirjavalas haastoi kaikki, jotka eivät ole vielä tehneet tätä kirjallisuushaastetta, joten jatkan hänen ystävällistä haastekutsuaan ja lähetän kutsun matkaan kaikille halukkaille. Olen lukenut Kirjavalaan ja Kirsin kirjanurkan vastaukset näihin kysymyksiin ja olkaapa hyvä, tässä tulevat minun suht´ nopsasti mietityt vastaukseni. Kuva on muuten omaa tuotantoani vuodelta Aasi.

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan sinun elämääsi?
Ulla-Maija Paavilaisen Kummitäti, sillä kummityttöni on saanut vauvan, jolle neulon villapukua. Kirjan nimi siis vastaa tämän hetkistä elämääni.

2. Luetko runoja?
Luen ja kirjoitan, loruilen ja rallattelen. Lempirunoilijani on Tommy Tabermann. Tykkään ihan älyttömästi Heli Laaksosen runoista ja Kirsi Kunnaksen loruista. Aah Pablo Nerudan runot!

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?
Käyn. Viimeksi olin kuuntelemassa Heli Laaksosta. Meillä on aktiivinen pääkirjasto, joten tänä vuonna olen tavannut mm. Salla Simukan ym. Reijo Mäki on taitava puhuja, samoin Arja Tiainen. Anna-Leena Härkönen puhui suoraan paperista. Joskus harmittaa, kun joku mielenkiintoinen kirjallinen matinea jää näkemättä. Ai niin minusta se on hauska juttu, kun Mari Mörö on melkein kaikilla messuilla mukana ja yleensä hän jakaa unikonsiemeniä ihmisille. Ihana ihminen.

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?
Tämä on ihan must: Emmi Itärannan  Teemestarin kirja.

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi?
Tietysti haluaisin lukea ainoan Nobel-kirjailijamme tuotantoa eli Frans Emil Sillanpään kirjoja. Olen nähnyt elokuvan Silja, nuorena nukkunut, joten voisin aloittaa siitä. Voi ehkä olla, että luimme koulussa Sillanpään kirjan, mutta en muista yhtään.

6. Onko sinulla lempikirja, jota et kehtaa kysyttäessä (paitsi nyt) paljastaa?
Nuoruuteni ihanat rakkauskirjat olivat Victoria Holtin kirjat. Riikinkukkolinnan olen lukenut monta kertaa. Enkä häppee, huis hais, hois!

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?
Voi kun toiveeni toteutuisi: J.K.Rowling

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?
Viitaten edellisen kysymyksen kirjailijaan ja hänen Harry Potter-kirjoihinsa, lempparihahmoni on Minerva Mc Garmiwa, sillä Peppi Pitkätossun tapasin viime kesänä viimeksi. Tietysti haluaisin tavata tämän kuuluisan opettajatarhahmon audenttisissa olosuhteissa Tylypahkassa ja mielellään hän voisi opettaa minulle loitsuja.

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikka et välttämättä hänen kirjoista pitäisikään)?
Heittäisin tähän, että Suomessa haluaisin kuunnella Jari Tervon ja Sofi Oksasen yhteiskeskusteluja, sillä en osaa valita heistä, sillä kirjailijoina he ovat kiinnostavia ja kantaaottavia.

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?
Ostin Koiramäen talossa-kirjan lapsenlapselleni, sillä en raskinut luopua omasta vuoden 1985 kirjasta.

11. Mitä luet juuri nyt?
Eilen ja tänään on menossa pääntyhjennyspäivä. Kaapin päällä odottavat kiltisti, toisiaan tönimättä Lupton, Worth, Niemi, Kelly, Foenkinos ja Tuuri. En pysty lukemaan kahta kirjaa päällekkäin tai sekaisin...tentteihin lukeminen oli opiskellessa tarpeeksi kaaosmaista. Jos oli viisi kirjaa tenttiin, kävin pyytämässä esseetehtävän tilalle.

6 kommenttia:

 1. Oi, kuinka olet oikein kirjallinen ihminen!

  Ajatella, että minä - siis minä! - olen lukenut yhden Sillanpään kirjan, Hiltu ja Ragnar. Tosin se piti lukea koulussa niin sanotusti pakolla. Sain minä kuitenkin valita, minkä kirjan otin lukuun tuotannosta. =D En kyllä muista siitä mitään. Kai siinä oli joku emäntä ja isäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin olet kirjallinen ihminen, ihan totta, vaikka et muistakaan ;) 10 pistettä ja papukaijamerkki sinulle!

   Jotenkin hämärästi muistan, että koulussa oli ainakin puhetta Sillanpään kirjoista tai sitten minun lasten piti tehdä jokin esitelmä.

   Poista
 2. Pitääpä alkaa itsekin bongaamaan kirjallisuustapahtumia. Periaatteessa olen ollut aina kiinnostunut vain kirjoista. Kirjailijat ovat jääneet sinne taustalle. Esim. Arja Tiaista haluaisin kyllä ehdottomasti kuulla.

  Olin aivan unohtanut Victoria Holtin kirjat! Oi, olen lukenut ne varmasti kaikki nuorena. Jaan saman tunnustuksen siis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo Mäki kertoi, että alkuaikoina saattoi olla, että ei tullut yhtään ihmistä kirjailijatapaamiseen ja satoja kirjoja poltettiin, kun ne eivät menneet kaupaksi. Moni on sanonut, että nälkäpalkalla tekevät kirjoja.
   Arja Tiainen oli aivan ihana. Hän kertoi, että kirjoitti kerran vessapaperirullan täyteen runoja, kun ei ollut paperia. Hänellä on vaikea lukivaikeus, mutta silti on tehnyt 12 runokirjaa.
   Kiva, että tykkäsit Holtista...voi niitä tunteiden väristyksiä...

   Poista
 3. Oih, lue Sillanpään Silja! Olen lukenut sen kauan sitten ja pidin valtavasti. Olisi mukavca tehdä itsekin vaikka uusinta. Tiedän kyllä, ettei se(kään) kaikille sovi.

  Kurkkaa blogiini, sillä siellä on sinulle uusi haaste! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luen monesti saman kirjan uudestaan ja saman elokuvankin monesti. Yleensä luen pokkariversion sitten uudestaan. Ja lastenkirjoja luen lapsenlapselleni aina uudestaan. Ja runokirjat ovat välillä tosi ahkerassa selailussa.
   Saitpa minut uteliaaksi ;)

   Poista