sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Karin Slaughter: Yli rajan



Karin Slaughter ei petä lukijoitaan tässä uusimmassakaan dekkarissa Yli rajan (2013). Luvassa on roppakaupalla jännitystä ja vaarallisia tilanteita, kun Will Trentin työparin Faith Mitchellin äiti Evelyn siepataan ja Faith löytää tyynynsä alta viestin sieppaajalta. Karin Slaughter on kirjoittanut 12 dekkaria. Myös tässä uusimmassa kirjassa kirjailija on yhdistänyt kaksi sarjaa eli Grant County-sarjan lääkäri Sara Linton on tutustunut Will Trentiin ja kumpikin on ihastunut toisiinsa. Harmi vaan, että Will on naimisissa ilkeän Angien kanssa. Angie katoaa välillä kuukausiksi, mutta palaa välillä kiusaamaan Williä. Sara on päätösten edessä, sillä Will ei ole valmis eroon. Slaughterin vahvuus dekkareissa on mielenkiintoiset päähenkilöt ja tarina pysyttelee aiheessa, joka pitää lukijan tiukassa otteessa. Ihmiset eivät ole vain hyviä ja huonoja, vaan Slaughter tuo taitavasti esille sen, että myös poliisit siirtyvät herkästi rikollisiksi ja joutuvat vankilaan.

Jokainen paikalla päivystävä poliisi nimittäin tiesi, että Will oli pakottanut Evelyn Mitchellin jäämään eläkkeelle. Yksi hänen ikävimmistä työtehtävistään oli poliisin korruptiojuttujen tutkiminen. Neljä vuotta sitten hän oli saanut hankittua pitävät todisteet Evelynin johtamaa huumeyksikköä vastaan. Kuusi etsivää oli joutunut vankilaan takavarikoitujen huumerahojen pimittämisestä ja lahjusten ottamisesta. Evelyn oli kuitenkin selvinnyt kuin koira veräjästä, saanut eläkkeensä ja suurimmaksi osaksi myös maineensa.

Kirja alkaa jännittävästi ja koukuttaa välittömästi lukijan mukaansa. Agentti Faith Mitchell on kotimatkalla poliisien koulutuspäiviltä ja yrittää saada äitinsä kiinni. Evelyn hoitaa Faithin pientä Emmaa, joten Faith huolestuu suunnattomasti, kun ei saa äitiään kiinni. Kotitalolle tullessa Faith huomaa hetkessä vaaratilanteen verisistä jäljistä ja pelkää pahinta. Missä on Emma ja missä on äiti. Sisällä talossa makaa kuollut mies ja pian Faith löytää kaksi nuorta miestä, joista toinen osoittaa toista aseella päähän. Faithilla ei ole montaa mahdollisuutta hoitaa tilanne. Apuvoimien saavuttua Faith on tosi sekava ja puhuu puuta heinää, joten Will Trent soittaa avuksi Sara Lintonin, sillä tilanne ei näytä hyvältä Faithin kannalta.

Sara kysyi viileän ammattimaisesti: ”Miltä hän vaikutti, kun tulit paikalle?”
”Hän näytti…” Will pudisti päätään. Hän ei enää ikinä halunnut nähdä Faithia sellaisessa kunnossa. ”Minä luulin, että hän on seonnut täysin.”
”Olisiko päihtynyt tai muuten sekava henkilö pystynyt tappamaan kaksi miestä kahdella laukauksella?” Sara laski kätensä Faithin olalle ja kysyi pehmeästi: ”Joko jaksat istua?”

Yli rajan dekkarissa Williä ammutaan, Sara kohtaa skalpellimiehen, Faithin perhe on saalistuskohteena jne. Lukija ei taatusti löydä tylsää tapahtumaa kirjan sivuilta ja kaikki tapahtumat liittyvät tiiviisti juonenkuvioihin, ja naruja pitää käsissään henkilö, joka liittyy läheisesti Faithin perheeseen. Faith huomaa, että hän ei tunne äitiään. Äiti on salannut mm. miesystävänsä. Löytyykö äiti elävänä vai kuolleena, jokainen päivä on edellistä pahempi ja Faith uskoo itse löytävänsä sieppajan, joka on jättänyt jälkeensä jo useamman ruumiin. Faithin on vain ensiksi karistettava häntä seuraavat poliisit kannoilta. Dekkarin huippukohtauksessa kuolemanvaarassa on myös Faith. Jos jotain kritisoivaa pitää kirjasta sanoa, niin en pidä kirjan nimestä ja alkuperäinen olisi ollut paljon parempi ja sopinut myös suomennettuna hyvin: Langennut.

Karin Slaughter, Yli rajan *****
Suom. Annukka Kolehmainen
Tammi 2013
Fallen 2011
s. 417 

Klikkaamalla Pettävä hiljaisuus pääset lukemaan sarjan edellisen kirjan arvostelua.
Leena Lumin plokkaus
Annika K plokkaus
Jenni/Kirjakirppu plokkaus
Lukutoukan plokkaus

4 kommenttia:

  1. Langennut olisi kieltämättä sopinut paremmin :)

    Voi että, Will ja Sara, Sara ja Will...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma suomennos fallen-sanasta englanti-englanti-sanakirjasta teologian kohdalta. Evelynhän oli ns. langennut...ja hänelle uskonto oli valtavan tärkeää esim. lasten nimet olivat Raamatusta. Faith=usko

      Voi että minä jaksan muistaa myös ihanan Jeffreyn ;)

      Poista
  2. Nuo kirjojen 'suomennetut' nimet ovat mitä milloinkin...Joskus onnistuneita, joskus ärsyttäviä.

    Minulle juuri tämä Slaughter on paras hänen kaikistaan. Ja nyt odotan malttamattomana seuraavaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Grand County-sarja oli hurjan jännittävä. En voinut ymmärtää Jeffreyn kuolemaa ja itkin sitä varmaan yhden illan ajan. Nyt ymmärrän, koska kirjailija oli varmasti suunnitellut Saran ja Willin välille romanssia.

      Poista