lauantai 3. lokakuuta 2015

Turun värikkäät kirjamessut 2015


Turun kirjamessujen anti oli tänä vuonna todella rehevää ja runsasta jopa värikylläistä ja siitä pitivät huolen saamelaiset kirjailijat ja vierailijat. Oli todella hienoa nähdä kauniita saamelaisasuja, koruja, nutukkaita, huiveja ja laukkuja. Saamelaiskirjailijoita oli mukavasti paikalla ja jututin yhtä heistä eli Niilo Aikiota, jonka kirjan, Tanssi paholaiselle, ostin ja kirjailija halusi varustaa kirjan nimikirjoituksellaan. Kiitokset hänelle. Niilo Aikion kirja perustuu todelliseen 100-150 vuotta sitten elettyyn elämään Tenonlaaksossa. Ante Aikion Aigi-sarjan kaksi kirjaa, Jänkäjärven syöverit ja Lovi, kertovat lovinoita Aigista, joka matkaa saamelaisten mytologian maailmassa, kirjat ovat fantasiatarinoita. Saamelaisuus on lähellä sydäntäni ja läheisiä perheenjäseniäni. Tulen jatkossa bloggaamaan enemmän saamelaiskirjoista.

Keltainen kirjasto on vienyt sydämeni ja kiitokset siitä annan Opuscololle, joka houkutteli ja haastoi lukemaan Keltaisen kirjaston kirjoja. Opuscolo ei ole bloggaillut tänä vuonna, mutta jos luet tämän kirjoituksen, niin haluan lähettää Keltaiset syysterveiset sinulle. Toni Morrison on todella vahva naisnobelistikirjailija ja samoin Herta Müller. Odotan paljon molempien kirjoilta. Andrew O´Hagan on uusi tuttavuus, mutta en voinut vastustaa Maf-koiraa ja hänen ystäväänsä Marilyn Monroeta.
Messuilta lähti mukaani yksi tietokirjakin (halvalla 10e) eli Runousopin perusteet, joka on ollut hankintalistallani pitkään. Runousopin perusteiden avulla voin tulkita runoja ja proosaa. Kirja on kirjoitettu perustason oppikirjaksi yliopistollisen kirjallisuudenopetuksen, mutta myös opintoryhmien ja kirjallisuuden harrastajien tarpeeseen. Aina on varaa parantaa omaa osaamistaan. Olen tainnut viitata aina silloin tällöin Aristoteleen runousoppiin, joten kirjallisuudella on vanhat perusteet tuhansien vuosien taakse. Kaikkihan tietävät, että Aristoteles eli vuosina 384-322 eaa. Aristoteleen opettaja oli Platon ja näitä kahta filosofia pidetään länsimaiseen ajatteluun eniten vaikuttaneina filosofeina.

Olen oikein tyytyväinen kirjaostoksiini ja messujen anteihin. Monet tutunnäköiset kirjailijat kävelivät vastaan: Tommi Kinnunen, Aulikki Oksanen, Leena Lander, Heli Laaksonen, Matti Rönkä ym. Ruokamessupuolella sitten herkuteltiin sekä suolaista että makeaa ja kruunattiin messuilut uloslähtiessä kuumilla muikuilla, nam. Ai niin, vielä olisi lakritsia jäljellä.4 kommenttia:

 1. Kuulostaa onnistuneelta päivältä! Minä pitkään harkitsin, lähtisinkö Turun messuille, mutta laiskuus lopulta iski. Jonain kertana minäkin vielä...! Ante Aikion ensimmäisen kirjan olen lukenut, ja tuo Lovi on lukupinossa vuoroaan odottamassa. Saamelaisuus kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että joku muukin lukee saamelaiskirjallisuutta tai Lappiin sijoittuvia kirjoja. Milla Ollikaisen dekkarisarja sijoittuu Ylläkselle ja siitä odotan uusinta kirjaa kirjastosta.

   Poista
 2. Turku on harmillisen kaukana Oulusta, ja vaikka mieluusti osallistuisin messuille ei se nyt tänä(kään) vuonna mitenkään onnistunut. Mutta näitä messujuttuja on kiva lukea. :) Et ole ainut joka ikävöi Opuscolon Keltaisia ja sinisiä haasteita... Keltainen kesä ja Sinikeltainen syksy ovat minullakin vielä mielessä mukavina haasteina. Hienoja hankintoja olet tehnyt ja odottelen kiinnostuneena saamelaiskirjallisuuden juttujasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanot kyllä asiaa, Turusta on harmillisen pitkä matka Ouluun, jossa koko suku suurin piirtein elelee. Oulussakin on tosi vilkas messuelämä, johon aikasemmin osallistuin ahkerasti itsekin.
   Alkaa tuo lukemattomien kirjojen pino uhkaavasti kasvaa. Rempan jälkeen en ole vielä täyttänyt kirjahyllyjä, vaan chillailen. Kirjat ovat mukavasti pois silmistä ja mielestä. Ehkä vaihdan kirjahyllyt sitä ennen.
   Opuscoloa on ihan oikeasti ikävä ja hänen huippuhyviä haasteita.

   Poista