torstai 19. marraskuuta 2015

Kirjallinen retki Pohjoismaissa haastekoonti





Annamin Kirjallinen retki Pohjoismaissa haaste on lähestymässä loppuaan, joten on tullut aika koota lukemani kirjat eri Pohjoismaista yhteen. Suomi ei kuulunut tähän haasteeseen. Haaste oli niin kiva, että olisin viihtynyt sen matkassa pitempäänkin.

Ruotsi:
Ahrnstedt Simona: Skandaalinkäryä 
Boström Knausgård Linda: Helioskatastrofi
Börjlind Cilla ja Rolf: Nousuvesi
Börjlind Cilla ja Rolf: Kolmas ääni
Jungstedt Mari: Joka yksin kulkee 
Kallentoft Mons: Vesienkelit
Kepler Lars: Vainooja
Kvant Christel ja Palmstierna Inger: Kukoistava kotipuutarha
Lihammer Anna: Kun pimeys peittää maan
Lindgren Astrid: Marikki, katso, lunta sataa!
Läckberg Camilla: Leijonankesyttäjä
Läckberg Camilla: Mantelintuoksua lumimyrskyssä
Marklund Liza: Rautaveri
Ohlsson Kristina: Daavidintähdet 
Olsson Linda: Kun mustarastas laulaa


Islanti:
Indri∂ason Arnaldur: Talvikaupunki

Tanska:
Bengtsson Jonas T.: Submarino  
Kaaberbøl Lene ja Agnete Friis: Satakielen kuolema

Norja:
Knausgård Karl Ove: Taisteluni - Ensimmäinen kirja
Nesbø Jo: Verta lumella I 
Petterson Per: Kirottu ajan katoava virta
Wassmo Herbjør: Lasi maitoa, kiitos

Olen lukenut jokaisesta maasta kirjan, joten olen  Pohjoismaiden reissaaja. Sen lisäksi olen lukenut Ruotsista ja Norjasta neljä kirjaa, joten olen kyseisten maiden kirjallisuuden tuntija. Minusta ei tullut Pohjoismaiden tuntijaa, koska Islanti jäi yhden kirjan varaan. En nyt ole ihan tyytyväinen näihin listoihin, sillä olisi pitänyt panostaa enemmän muuhun kirjallisuuteen kuin melkein pelkästään dekkareihin. Lapsille tulee luettua aika paljon kirjoja Pohjoismaista mm. tänään luin Viirusta ja Pesosesta, mutta se postaaminen aina jää vähemmälle lastenkirjoista. Voin kyllä tunnustaa, että niitä tulee luettua päivittäin työelämässä. Tällainen lista tällä kertaa.

10 kommenttia:

  1. Minullakin jäi Islannin osuus vain yhteen kirjaan. Ruotsin listasi on komea! Luin Kallentoftin dekkarisarjan ensimmäisen osan alkuvuodesta, ja tähän sarjaan aion palata, varmaankin jo joulukuussa. Ohlssonin ja Läckbergin dekkarit jäivät minulla tutustumatta, vaikka niitä omassa hyllyssä odottaa lukemistaan. Pohjoismaista löytyy hyviä dekkaristeja, kuten listaltasi näkyy. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsalaiset jyrää, sieltä tulee huippudekkaristeja. Tämän vuoden yllättäjä on Anna Lihammerin historiallinen dekkari. Kyselin alkuvuodesta kirjakaupasta ruotsalaisia kirjoja, mutta heidän ainoansa oli Kristina Ohlssonin Kun mustarastas laulaa. Myyjä sanoi, että pitäisi ehkä hankkia myyntiin muitakin kirjoja kuin dekkareita.
      Islannista olen lukenut aiemmin kirjoja, mutta en varta vasten lähtenyt etsimään. Sjonilta tulee varmasti luettua jossakin vaiheessa lisää.
      Tässä on melkein kaikki tänä vuonna lukemani dekkarit. Muutama suomalainen joukkoon samoin yksi espanjalainen. Olen vähentänyt dekkareita, koska tuo lukuaikakin on vähentynyt.

      Poista
  2. Hyvä listahan sinulle joka tapauksessa muodostui! Dekkarit tuntuvat kyllä helposti painottuvan pohjoismaisen kirjallisuuden kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna :)
      Näitä pohjoismaisia tulee luettua ihan luonnostaan. Jotenkin nuo dekkarit vain ovat niin hyviä tuolla Ruotsissa. Maria Langista ja Henning Mankellista se lähti joskus aikoinaan, se ruotsalaisten dekkareiden lukeminen.

      Poista
  3. Huikea, kattava lukusetti! Ja kyllä vaan ruotsalaiset tämän genren kunkkuja ovat. Omia suosikkeja tuosta ovat Lihammer ja Sjón; jälkimmäisen "Poika nimeltä kuukivi" oli uskomattoman vahva & kiehtova matka realismista kaarisiltaa pitkin runouteen, - toivottavasti jatkoa seuraa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka :)
      Sjonin Poika nimeltä kuukivi luin ilmestymisvuonna, mutta häneltä olisi löytynyt muitakin suomennoksia. Aikomus oli lukea, mutta tämä vuosi meni niin äkkiä.
      Lihammer oli kyllä erilaisuudessaan vahva ja historia oli se mikä minua kiehtoi kirjassa. Uutta kirjaa odotellessa :)

      Poista
  4. Pitää kai jossain vaiheessa kokeilla jotain näitä dekkareita, vaikka hieman on masentavaa se mitä kerroit että kirjakaupassa ei muuta ruotsalaista kirjallisuutta juuri löydy...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän sieltä ruotsinkielistä kirjallisuutta löytyy, mutta tykkään lukea Suomen kielellä, siis suomennoksia ei ollut ruotsalaisista kirjoista. Dekkareita siis löytyi moneen lähtöön ;)
      Ostin kyllä sen Ohlssonin Kun mustarastas laulaa teoksen ja olen häneltä lukenut muitakin kirjoja. Knausgårdin vaimon kirjoittama Helioskatastrofi ei ole dekkari, ja Skandaalinkäryä on romantiikan ystäville ;)

      Poista
  5. Onpa komea lista sinulla kokonaisuudessaan ja erityisesti ruotsalaista. Eipä dekkareita voi välttää pohjoismaisen kirjallisuuden haasteessa, jos genreä vähänkään lukee. Omakin haasteeni painottuu Norjaan ja Ruotsiin, en ole varma, ehdinkö blogata islantilaista tai tanskalaista. Katsotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula :)
      Kyllähän sieltä tulee hienoja dekkareita, mutta voisihan sieltä tulla muutakin. Olin varannut pari ruotsalaista kirjaa, mutta en ehtinyt lukemaan niitä, mutta ovat mielenkiintoisia.
      Norjasta minulla on Wassmon Dinan kirja, jonka aioin lukea, mutta ehdin lukea sen toiste. Olen lukenut sen aiemminkin. Se on hurja.

      Poista