sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Alberto Moravia: Kaksi naista

Sota jatkui, mutta minä en siitä paljonkaan piitannut, ja kun radiossa musiikkituokion jälkeen luettiin päivän tiedotus, sanoin Rosettalle: - Sulje, sulje Herran nimessä tuo kapine... nuo tappelupukarit, nuo riivatut tappakoon toisiaan niin paljon kuin haluavat... minä viis veisaan heidän sodastaan...

Ylläoleva lausahdus on italialaisen kirjailijan Alberto Moravian (1907-1990) päähenkilön mielipide sodasta. Päähenkilö on alle nelikymppinen kaunis ja päättäväinen italialaisnainen Cesira. Alberto Moravia kertoo Kaksi naista teoksessaan äidistä ja tyttärestä, Cesirasta ja Rosettasta, toisen maailmansodan aikana Roomassa ja pakolaisina Italian maaseudulla ja vuoristossa. Cesira oli miehensä kuoleman jälkeen jatkanut pikkuisen elintarvikekaupan pitoa Roomassa. Sodan jatkuessa se oli muuttunut mustanpörssin kaupanteoksi ja lopulta kun ei ollut mitään myytävää, liike oli suljettava. Äiti ja tytär lähtivät etsimään turvapaikkaa suuntana äidin kotipaikka, mutta sieltä oli kaikki paenneet, joten pakopaikaksi tuli korkealla vuoristossa oleva pakopaikka. Cesira ajatteli pakomatkan kestävän ehkä pari viikkoa, mutta siitä tuli huomattavasti pidempi matka. Onneksi heillä oli rahaa, jolla ostaa ruokaa ja majapaikka, mutta sodan jatkuessa rahalla ei ollut lopulta mitään arvoa.

Kaksi naista teoksesta voi lukea Alberto Moravian ja hänen vaimonsa Elsa Moranten pakomatkan, kun he pakoilivat fasisteja kahdeksan kuukauden ajan toisen maailmansodan aikana. Pakoilu ja piilossaolo ei aina onnistunut. Moravia on kirjoittanut eri osapuolten kohtaamisia ja sodan ääniä, lentokoneita, konekiväärejä, pommeja. Miehet pelkäsivät saksalaisia, koska he veivät heidät nälkäpalkalla rakennustöihin sota-alueille. Jotkut pääsivät karkuun. Kirjassa kuvattiin myös eri osapuolten karkureita ja usean eri maan sotilaita. Pahimpina kuvataan saksalaiset ja heidän ryöstöretket. Saksalaisiakin pahempana kuvataan marokkolaisia ja heidän väkivaltaansa naisia kohtaan. Kirja on hyvin aidon oloinen ja kirjan sivuilla voi kuvitella olevansa itse mukana, sillä kuvaukset ovat tarkkoja.

Vuonna 1960 Vittorio de Sica ohjasi Kaksi naista teoksesta elokuvan, jonka pääosasta Sophia Loren voitti parhaan naisnäyttelijän Oscarin. Olen katsonut elokuvan ja halunnut aina lukea tämän kirjan. Elokuva kuvasi hyvin teosta ja Sophia Loren on aito Cesira, mutta kirja on mielestäni vielä parempi. Moravia on tehnyt uskomattoman tarkkaa työtä kuvaillessaan henkilöitä, ihmisluontoa, tapahtumia, luontoa, eri olosuhteita, vuorovaikutuksia, ajatuksia, näkökantoja ja toista maailmansotaa ja sen eri osapuolia. Pakomatkalle lähti äiti ja tytär, mutta äidin lisäksi tyttären sijasta pakomatkalta palasi nainen, joka traumatisoitui peruuttamattomasti pakomatkalla.

Mutta tuska ja ahdistus oli pelastanut meidät viime hetkellä. Ja sillä tavoin kertomus Lasaruksesta sopi meihinkin, sillä tuskan ja ahdistuksen avulla olimme päässeet ylös sodan kynsistä, sodan, joka sulkeutui takanamme pahuuden ja välinpitämättömyyden kammioihinsa, ja nyt voisimme taas turvallisin mielin jatkaa elämämme taivalta, elämämme, joka kyllä oli pieni ja mitätön, täynnä hämäryyttä ja erehdystä, mutta meille hyvä ja ainoa mahdollinen, kuten Michele varmaankin olisi sanonut, jos hän olisi ollut meidän kanssamme.

Alberto Moravia, Kaksi naista *****
suom. Kai Vuosalmi (Tauno Nurmela 1907-1985)
Tammen Keltainen Kirjasto 2011  4.painos
s. 300
La ciociara 1957
ensim. suom. 1958


9 kommenttia:

  1. Tervetuloa Lilli Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

    VastaaPoista
  2. Mai, postauksellasi oli hyvä avata viikon kirjallinen osuus! Moravia on kirjailijana samaa luokkaa kuin de Sica ohjaajana. Sophia Loren sensuellina näyttelijättärenä oli oiva valinta Cesiraksi. Moravia on ollut joltisestikin katveessa ja piti ihan tutkia omia hyllyjä, joista löytyi Keltaisen kirjaston "Vuosi 1934", vuodelta 1983, - taitaapi päätyä uudelleenlukuun. Mainiota alkanutta viikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Takkutukka :)
      Moravia on kyllä kiintoisa persoona kirjailijamaailmassa, sillä hän oli politiikassa mukana, ja toimi eu-parlamentissa viimeisnä vuosina. Itse kokema toinen maailmansota miehityksineen ja sitä ennen fasistien auktoriteetti ei voi olla jättämättä leimaa tuotannolle.
      Elokuva on uskomaton, huikea ja Sophia on todellakin sensuelli.
      Aurinkoista lukuviikkoa :)

      Poista
  3. Minulla on ollut tämä vaikka kuinka kauan lukematta :)
    Pitäisi varmasti pian jo lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii lukemaan :)
      Luet sitten, kun tulee sellainen fiilis.
      En voinut vastustaa, kun kirja tuli eteeni myyntipöydällä. Se oli ainoa kirjaostos Turun kirjamessuilta. Kirjojen hinnat ovat kivunneet todella ylös.

      Poista
  4. Olen lukenut muutaman Moravian kirjan, mutta tähän ei ole vielä tullut tutustuttua. Kuulostaa tosi hyvältä, joten kiitos vinkistä. :) Tähän mennessä paras lukemani Moravian kirja taitaa olla Roomatar, josta vaikutuin joskus vuosia sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä oli ensimmäinen Moravian kirja, ainakin muistaakseni. Ennen blogiaikaa en laittanut ylös mitä kirjoja olin lukenut. Roomatar kuulostaa heti sellaiselta minkä voisi lukea. Kiitos sinulle Marika lukuvinkistä :)

      Poista
  5. Luin tämän monta vuotta sitten, vaikuttava kirja eli muistan yhä tarinan kulun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tämä todella vaikuttava kirja niin kuin sanoit. Ei tätä voi unohtaa.

      Poista